Trabzon'da Bedesten ilgi bekliyor

Trabzon'da el sanatlarından bakırcılığa, yöresel yemeklerden otantik kafelere kadar 14 iş yerinin bir arada bulunduğu yaklaşık 400 yıllık tarihi "Bedesten", bugün de tüm renkliliğiyle ticaretteki önemini korumak için ilgi bekliyor.  Kentteki tarihi yapıla

Trabzon'da Bedesten ilgi bekliyor
Trabzon'da el sanatlarından bakırcılığa, yöresel yemeklerden otantik kafelere kadar 14 iş yerinin bir arada bulunduğu yaklaşık 400 yıllık tarihi "Bedesten", bugün de tüm renkliliğiyle ticaretteki önemini korumak için ilgi bekliyor. 
 
Kentteki tarihi yapıların en önemlilerinden birisi olan Bedesten, el sanatları, takı tasarımı, bakırcılık, otantik kafe, giysi ve yöresel yemeklere kadar 14 farklı iş yerini bünyesinde barındırıyor.
 
Yaklaşık 15 yıldır faal olan çarşının, geçen zamana rağmen Trabzon ticaretindeki önemini kaybetmemesi ve yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekebilmesi için turizm tanıtımlarıyla ön plana çıkarılması isteniyor.
 
Tarihi Bedesten Çarşısı Yönetim Kurulu Başkanı Vural Canlı, yaptığı açıklamada, Trabzon'un Çarşı Mahallesi'ndeki tarihi Bedesten'in yaklaşık 400 yıllık bir geçmişi olduğunu söyledi.
 
Çarşının 15 yıl önce yeniden restore edilerek yeniden kullanılmaya başlandığını dile getiren Canlı, "Bugün çarşının içerisinde Osmanlı tarihinde olduğu gibi kıymetli eşyalar satan tüccarlar bulunmaktadır. Çeşitli restoranların da bulunduğu alanda, gelen müşterilere yöresel lezzetleri tatma imkanı da sunuluyor. Üst katlardaki tüccarların ofis olarak kullandıkları yerler, Osmanlı kahvehane kültürüne uygun kafelere dönüştürülmüştür. Bu kapsamda çarşı gelen müşterilerimizin oldukça dikkatini çekiyor" ifadelerini kullandı.
 
Çarşının kendine has tarihi ve otantik yapısı olduğuna işaret eden Canlı, "Çarşımız her kesime hitap ediyor. Dolayısıyla da oldukça geniş bir müşteri kitlesine sahibiz. Buraya gelen müşterilerimiz, buradan ayrılırken oldukça memnun ayrılıyor. Bu durum da hem esnafımızı hem de müşterilerimizi memnun ediyor" diye konuştu.
 
Canlı, Bedesten'in şehrin en eski ticari yapılarından birisi olduğunu da ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bedesten çarşısı, tarihine rağmen gerekli ilgiyi görmüyor. Yaz aylarında bir yoğunluk yaşıyoruz ama bu durum bizleri memnun etmiyor. Yaklaşık 400 yıllık tarihi bedesten çarşımızın turizm tanıtımlarında biraz daha ön plana çıkarılmasını ve canlılığının korunmasını istiyoruz. Bedesten çarşısı, bölge ticaretimizde de önemli bir yere sahiptir. Bu kadar önemli ve otantik bina, yerli ve yabancı turistlerden daha fazla ilgi görebilir. O nedenle ilgililerden Bedesten çarşımızın turizmde biraz daha ön plana çıkartılmasını istiyoruz. Bu kapsamda belki turizm ve rehber acenteleri buraya tur düzenleyebilir, turizmde tanıtıma dönük dergi ve kitaplarda çarşıyı daha fazla tanıtabilir."
 
Yerli ve yabancı turistlerin, genellikle Bedesten'i gezerken keşfettiklerini söyleyen Canlı, "İyi tanıtım yapılırsa yerli ve yabancı turist sayısının artacağını düşünüyoruz. Yeterli tanıtım yapılmadığı için Trabzon'da oturup da hala Bedesten Çarşısı'nı bilmeyenler var. Bu nedenle tanıtıma öncelik verilmesini istiyoruz" dedi.
 
- "Bedesten'in tanıtımı bizim için çok önemli"
 
Bedesten esnaflarından Derya Günçınar ise Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün ortak yürüttüğü proje kapsamında 4 kadın bir araya gelerek, tarihi Bedesten'de el sanatlarına yönelik ürünler ürettiklerini söyledi.
 
Günçınar, el emeğiyle ürettikleri ürünlerin satışını da yaptıklarını anlatarak, "Amacımız bilindik kazaziye ve hasırdan farklı ürünler üretmekti. Bu kapsamda da 4 kadın olarak bir araya geldik ve 3 yıldır el sanatlarına yönelik ürünler üretiyor ve satışını yapıyoruz" diye konuştu.
 
Bölgede el sanatlarına ilginin oldukça fazla olduğuna da dikkati çeken Günçınar, sözlerini şöyle tamamladı:
 
 "Bedesten çarşısının tanıtımı bizim için çok önemli. Trabzon denilince akla ilk el sanatları geliyor. Biz de Trabzon'un en eski tarihi binasında bu işi yapıyoruz ama yerli ve yabancı turistlerden beklenilen ilgiyi göremiyoruz. Bölgeye gelen turistler, tarihi çarşımızın yerini bilmiyor. Bu nedenle de esnaf olarak biz tanıtıma öncelik verilmesini istiyoruz. İnanıyorum ki yapılacak tanıtımlarla çarşı, daha da canlanacak. Bedesten çarşısının Türkiye'nin ve dünyanın her yerinde tanınmasını istiyoruz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel