Trabzon'da 30 bin icra ve iflas

Trabzon Adliyesi bünyesinde yer alan 3 ayrı icra ve iflas müdürlüğünde geçen yıl 27 bin 150 olan icra dosyası sayısı, bu yılın ilk 8 ayında 29 bin 785'e ulaşırken, yıl sonunda bu rakamın 40 bini geçmesi bekleniyor. İcra dosyalarında kredi kartları ilk sır

Trabzon'da 30 bin icra ve iflas

Trabzon Adliyesi bünyesinde yer alan 3 ayrı icra ve iflas müdürlüğünde geçen yıl 27 bin 150 olan icra dosyası sayısı, bu yılın ilk 8 ayında 29 bin 785'e ulaşırken, yıl sonunda bu rakamın 40 bini geçmesi bekleniyor. İcra dosyalarında kredi kartları ilk sırayı alırken, bunu cep telefon faturaları, otomobil ve konut kredileri takip ediyor.


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ahmet Ulusoy, değişen tüketim alışkanlıklarına bağlı olarak artan giderlerin, mevcut ve beklenen gelirle karşılanamadığını ve bu durumda vatandaşın mağdur olduğunu söyledi. Kredi kartı kullanım alışkanlıklarının da sorgulanması gerektiğini dile getiren Prof. Ulusoy, birçok kredi kartı kullanıcısının gelirine göre harcama yapmadığını ve sonunda ödeme sıkıntısına düştüğünü kaydetti.


İnsanların üzerinde büyük bir tüketim baskısı oluştuğuna dikkat çeken Prof. Ulusoy, geçmişte lüks olarak kabul edilen tüketimin günümüzde olağan hale geldiğini vurgulayarak şöyle konuştu:


“Geçmişte lüks olarak kabul edilen otomobil, cep telefonu, elektronik cihaz ve eşyalar artık sıradan hale geldi. Örneğin, 5 kişilik bir ailede 5 adet de cep telefonu kullanılıyor. Aileler sabit harcamalarının üzerine, bu tür harcamaları da koyunca bunu karşılayamıyor ve kredi kullanımına gidiyor. Ancak karşılığı bulunmayan kredili harcamalar da ilerleyen dönemde ödeme sıkıntısını ortaya çıkarıyor. Sonunda da vatandaş, kredi kartı, cep telefonu faturası, otomobil ve ev kredisi yüzünden icralık hale geliyor.”


Trabzon'da icra dosyası sayısındaki artışın, bir yönüyle de gelirlerini fındığa ve maaş artışına endeksleyen vatandaşın bu gelirleri elde edememesine bağlayan Prof. Ulusoy, yaşanan mağduriyetin ilerleyen günlerde daha da artacağını ileri sürdü.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler