Trabzon'a yılın ilk kruvaziyer gemisi ne zaman gelecek?

Trabzon’a bu yıl ilk kurvaziyer gemisinin 12 Nisan’da geleceği, geçtiğimiz yıl 27 kurvaziyer gemisi ağırlayan Trabzon’a bu yıl şuana kadar 40 kurvaziyer gemi rezervasyon yaptırdı.Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) Trabzon Büyükşehir Belediye Başka

Trabzon'a yılın ilk kruvaziyer gemisi ne zaman gelecek?

Trabzon’a bu yıl ilk kurvaziyer gemisinin 12 Nisan’da geleceği, geçtiğimiz yıl 27 kurvaziyer gemisi ağırlayan Trabzon’a bu yıl şuana kadar 40 kurvaziyer gemi rezervasyon yaptırdı.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu başkanlığında “ Kurvaziyer Turizmi“ toplantısı yapıldı. Toplantıya Gümrükçüoğlu’nun yanı sıra Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, TÜRSAB Doğu Karadeniz Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, Trabzon Liman İşletme Genel Müdürü Muzaffer Ermiş, TTSO Yönetim Kurulu üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.

BELEDİYEDEN PARK SORUNUNA ÇÖZÜM

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kurvaziyer turizmi ile gelen yolcuların şehirde park alanları sorununu belediye olan destek vereceğini söyledi. Trabzon’un dar alanları bulunmasına karşın, sahilde belediye otobüslerinin bulunduğu alan ile kavşak arasındaki bölgenin bu amaçla kullanılabileceğini ifade eden Gümrükçüoğlu, “Belediye otobüslerinin park alanının hemen üst caddesinde tarihi Bedesten çarşısı hemen yanında tamamlanmakta olan Alacahan bulunuyor. Devamında bakırcılar çarşısı ve kuyumcular çarşısı gezilebilir. Meydan bölgesinde ise yeme içme yerlerimiz var. Birinci alan 4 bin metre kareden şu anda 15 bin metre kara kullanım alanı oluşturuldu. 2. Etap ihale edildi, yer teslimi yapıldı çalışmalar devam ediyor. Bu kısımda belediye binası restore edilecek.

Üst katı kabul salonu ve alt katta yine turistlere yönelik kullanıma açılmış olacak. Arkadaki avlu bir kat alta girilecek. İskenderpaşa Camisi’ne sonradan ilave edilen orijinal olmayan kısmı kaldırılacak. O bölgede bulunan eski mola oteli var. Tescilli bina. Restore edilecek. Telkari, kazaziye, dantel gibi el emeği göz nuru ürünleri için bir teşhir ve satış alanı oluşturulacak. İnsanlar kendi ürünlerini buradan satıp aile ekonomisine katkı sağlayacaklardır. Orada turizmin ziyaret güzergâhı oluşturulması mümkündür.. Kurvaziyer turizmi için gelen otobüsler o bölgedeki belediyemizin otoparkına park yapabilirler. Belediye binası önündeki çınar ağacı bölgesinde de park imkanı vardır. Turist otobüslerimiz buraya da park edebilirler. Yeter ki şehre turist taşınsın. Şehre girsin. Alış veriş yapsın. Şehir sizin ve kullanımı için bana bir telefon açın. Çok önemsiyorum şehre turistin girmesi, alış veriş yapması, tarihi ve doğal güzelliklerimizi görsünler. Belediyle otobüslerimizi, salonlarımızı bu amaçla kullanabiliriz” dedi.

 

“ŞEHRE GEMİ İLE BİR ANDA BİN TURİST GELEBİLİYOR” 2. SAYFADA



“ŞEHRE GEMİ İLE BİR ANDA BİN TURİST GELEBİLİYOR”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, dünyada kurvaziyer turizminde çok hızlı ve önemli gelişmeler olduğunu, bu turizmi katılan turistlerinde harcama oranlarının da çok yüksek olduğuna dikkat çekti. Yıllardan beri Trabzon’a belirli oranlarda kurvaziyer gemi geldiğini vurgulayan Hacısalihoğlu, önümüzdeki zaman içerisinde kurvaziyer turizmi konusunda Trabzon’un çok daha etkili olacağını belirtti. Hacısalihoğlu “ Yalta’daki toplantıda özellikle Karadeniz Havzası’nı 7 ülke 7 kültür şeklinde lanse ettik.

Bunu hep birlikte seslendirerek 7 ülke 7 kültür programı önemli bir kurvaziyer rotası olacaktır. Bu bazı programlarda ikiye bölünebilir. Karadeniz’in doğu ve batı tarafı olabilir. Önümüzdeki günlerde bunlar yapılacak olan çalışmalardır. Her şeyden önce bizlerin buna sahip çıkması ve bu konuda üzerimize düşün görevi yapmamız gerekiyor. Düşünün ki bir gemi bin kişi veya daha yukarıda olabiliyor.

Dolayısıyla şehri bir anda bu kadar turist geliyor. Biz arzu ettik ki gelen turisti ağırlama konusunda üzerimize düşün her türlü görevi yapmak. Bu şehir gezisinden, şehrin kültürünü tanıtmada, tarihi ve doğal güzelliklerin tanıtımının yanında aynı zamanda bu zengin turistlerin şehrin ekonomisine katkıda bulunmak üzere sunacak olduğumuz imkanlarla ilgili ayrıca çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.

LİMANIN ALTYAPISI ÖNEMLİ

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, toplantıda yaptığı konuşmada, Doğu Karadeniz’de kurvaziyer turizm konusunda güzel bir mesafe alındığını söyledi. Sektörde, kamu, özel sektör ve sivil toplum işbirliğinin çok önemli olduğunu belirten Kaldırım, Kurvaziyer Limanı’nın altyapısının geliştirilmesi ve şehirle bütünleştirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Kaldırım, şehirle ulaşımın kolaylaştırılması ile turistlerin şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini görmelerinin yanı sıra ekonomik olarak şehre da katkı sağlamalarının önünün açılması gerektiğini, harcama yapabilmelerine imkan verilmesi gerektiğini ifade ederek “Gelen turistlerin gelir düzeyleri son derece yüksek, dolayısıyla harcama eğilimleri çok daha fazla oluyor. Artık yaşlıların yanı sıra gençlerin de kurvaziyer turizmini tercih etmeye başladı. Bu turistlerin şehrin içine girmesi, özellikle geleneksel tarihi sokaklarımızı gezerken alışveriş yapmalarını da sağlamak gerekiyor. Bir Ortahisar projemiz var ve onun yapılması, bir de meydan merkezli bir hat düşünerek Trabzon’un doğasını tarihini yansıtan bir oteller ve turizm bölgesi oluşturulmalıdır.

Büyükşehir Belediye Başkanımızın Teleferik Projesi, Botanik Projesi gibi güzel projeler ile örtüşecek merkez Ortahisar ve meydan seçilerek bir planlama ve strateji ortaya konulmalıdır” şeklinde konuştu.

“İNŞALLAH İPTALLER OLMAZ”

TÜRSAB Doğu Karadeniz Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök de 15-16 yıl önce sadece 3 gemi ile başlanan kurvaziyer turizminin geçtiğimiz yıl 27 gemiye ulaştığını söyledi. Trabzon’a uğrayan kurvaziyer gemilerin daha fazla olması gerektiğini kaydeden Gürkök, “ Bu yıl aldığımız bilgilere göre şu ana kadar 40 civarında rezerve alındı. İstanbul’dan başlayan turlar Sinop, Trabzon, bazen Samsun’a uğruyor. Batum, Sochi, Yalta ve Odesa hattında devam ediyor. Beklentimiz bu yıl istediğimiz rakamı buluruz. İnşallah iptaller olmaz. Akdeniz’de Suriye’deki olumsuzluktan ötürü bazı iptaller söz konusu” ifadelerini kullandı.

Gürkök, liman altyapısının bu gemilere göre uzun vadede hazırlanmasının önemli olduğunu kaydederek, “Gemilerin hacimleri gün geçtikçe büyüyor. 3-4 bin yolculu gemiler yapılıyor. Gerek uzunluk gerekse hacim olarak büyüyen kurvaziyer gemilerine limanlarımızın altyapısının da uygun hale getirilmesi ve bu gemilere hizmet verebilecek altyapının oluşturulması gerekiyor” önerisinde bulundu.

Toplantıda daha sonra sektörden gelen öneriler dinlendi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler