Trabzon'a doğalgaz geldi ama gaz yok!

Sertifikalı doğalgaz firmaları da dertli. Bu açıklamalar işin boyutunu değiştirir.Trabzon’daki hava kirliliği ve doğalgaz kullanımı konusunda Trabzon’da sertifikalı doğalgaz firmaları da oldukça dertli.Trabzon’da yaklaşık 60’a yakın sertifikalı doğalgaz f

Trabzon'a doğalgaz geldi ama gaz yok!

Sertifikalı doğalgaz firmaları da dertli. Bu açıklamalar işin boyutunu değiştirir.

Trabzon’daki hava kirliliği ve doğalgaz kullanımı konusunda Trabzon’da sertifikalı doğalgaz firmaları da oldukça dertli.

Trabzon’da yaklaşık 60’a yakın sertifikalı doğalgaz firması Trabzon’da vatandaşların doğalgazı kullanmamalarına ilişkin aynı noktada buluştu.

Görüştüğümüz firma yetkilileri, doğalgazın kullanılmama nedenlerinin başında, doğalgaz döşenen pek çok yere henüz doğalgaz akışının sağlanmamasının geldiğini belirterek, “Hat döşenmiş ancak ilgili firma doğalgaz arzını sunmamış. Bu durumda da vatandaş ne yapsın?” dediler.

TRABZONLULAR KÖMÜRÜNÜ YAZDAN ALIYOR

Firma yetkilileri Trabzon’da doğalgaz kullanımının düşük olmasının sebeplerinden birisinin de Başkan Gümrükçüoğlu’nun ifade ettiği gibi Trabzonlular’ın kömür alma işini yaz aylarında bitirmesi olarak gösterdi. Firma sahipleri, “Örneğin geçen yıl Ramazan ayında doğalgaz hattı bağlandı ve yaz sonuna denk geldiği için bu mahallelerdeki hiçbir mahalle sakini doğalgazı almadı. Çünkü büyük çoğunluğun yaptığı gibi yaz aylarının başında kömürcülerle bağlantı kurup kömür işini halletmiş oldular. Yani doğalgazın geç gelmesinden dolayı vatandaşlar da başlarının çaresine bakıp kömür işini hallediyorlar” diye konuştular.

Sertifikalı firma sahipleri özellikle son dönemlerde doğalgaz hattının döşendiği mahallelerin Karayolları’nın ağında bulunduğunu dile getiren firma sahipleri, “Özellikle sahilde kalan mahallelerde döşenen hatlar Karayolları ağında olduğu için buralara gaz verilemiyor. Trabzon büyükşehir olduğu için de Karayolları bu bölgeleri ancak 2014 yılının Mart ayında Belediye’ye devredecek. Bu devir gerçekleştikten sonra söz konusu mahallelerde doğalgaz akışı sağlanabilir” ifadelerini kullandılar.

EKONOMİK ANCAK VATANDAŞ BİLİNÇLİ DEĞİL

Doğalgaz sertifikalı firma sahipleri Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun tespitlerinin de doğru olduğuna işaret ederek, “İkamet edilen daire kiralıksa 450 TL’lik abonman ücreti ev sahibi tarafından 350 TL’lik sayaç ve depozito ücreti ise kiracı tarafından ödenir. Apartmanın yada sitenin doğalgaza dönüşüm konusunda ortak karar alınmasının ardından ortak hatla kolon tesisatının çekilir. Bu da daire başına 200-300 lira arasında değişen bir fiyata tekabül eder. İç tesisat bedeli ise 600-800 lira arasında değişebilir. (Kombi, petek, boru maliyeti) Bütün maliyetler toplandığında ise 1300-2300 lira arasında değişen bir fiyat ortaya çıkar. Sayın Başkan’ın da ifade ettiği gibi bir daire sakini bu parayı belki de iki yıldan daha az bir sürede telafi edebilir. Çünkü doğalgaz hakikaten çok ekonomik” dediler.

Ocak-Şubat aylarının başında Aydınlıkevler Mahallesi’ne gaz arzı verildiğini ve sertifikalı firmalara epey iş düştüğünü söyleyen firma sahipleri, “Ancak bu yıl ramazan sonrasına denk geldiği için kimse doğalgazı evine almadı ve bu yıl hemen hemen hiç iş yapamadık gibi bir şey oldu. Ancak önümüzdeki yıl çalışmaların hızlanmasını bekliyoruz. Çünkü Fatih Mahallesi, Bir No’lu Beşirli gibi mahallelere gaz arzı verilmesi bekleniyor” ifadelerini kullandılar. 

Firma yetkilileri doğalgaz çalışmalarının bir daire için en geç 15 gün içinde tamamlandığına değinerek, “kolon tesisatı için 10 gün, gaz bağlama işi her bir daire için 1 ila 1,5 gün olmak üzere toplamda 15 gün içinde çalışmalar tamamlanabilir” bilgisini verdiler.

Bazı firma yetkilileri de Trabzon’daki gaz arzına karşılık, Trabzon’daki sertifikalı firma sayısının çokluğuna değinerek, “Bazı firmalar bu işi sadece doğalgaz çalışmaları bitinceye kadar yapmak üzere sertifikalandı. Örneğin bir doğalgaz döşeme işi almak için bir vatandaş işyerini kapatıp başka bir yerde doğalgaz üzerine işyeri açıyor. Ancak doğalgaz çalışmaları Trabzon’da bittikten sonra bu kişinin de işi bitmiş olacak ve o işyerini kapatıp gidecektir. Ancak evine doğalgazı getiren vatandaş yarın-öbürgün oluşabilecek herhangi bir olayda muhatap bulamayacaktır. Bu sebeple de vatandaşlarımızın özellikle site yöneticilerinin bu işleri yaptırırken piyasada uzun süredir kalıcı olan ve bu işleri yapan firmalarla çalışmaya özen göstermesi gerekiyor” dediler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler