Trabzon patates ihracatında rekor kırdı!

Geçen yıl tarla fiyatı 10 kuruş olan patatesin bu yılki fiyatı 85 kuruş. Marketlerde ise kilosu 1,75 liraya kadar çıkıyor.Özellikle üretimin yoğun olduğu Niğde, Nevşehir, Kayseri ve Trabzon illerinde sürdürülen çalışmalar neticesinde patates üretim bölgel

Trabzon patates ihracatında rekor kırdı!

Geçen yıl tarla fiyatı 10 kuruş olan patatesin bu yılki fiyatı 85 kuruş. Marketlerde ise kilosu 1,75 liraya kadar çıkıyor.

Özellikle üretimin yoğun olduğu Niğde, Nevşehir, Kayseri ve Trabzon illerinde sürdürülen çalışmalar neticesinde patates üretim bölgeleri hastalıktan yok denecek hale getirildi. Bu gelişmeyle birlikte patates, 2013 Ocak-Eylül döneminde ihracatı en fazla artan taze sebze oldu. Üretim alanlarındaki daralma ise fiyatını yükseltti. Sektör temsilcilerinden edinilen bilgiye göre Türkiye’nin en önemli patates üretim merkezlerinden Nevşehir’de ekim alanı yüzde 80, Niğde’de yüzde 50’ye varan oranlarda azaldı. Ödemiş’te de üretim yüzde 15-20 düştü.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar; “Geçen yıl 10 kuruşa kadar düşen ve tarlada kalan patates, bu yıl ihracat rekoru kırıyor. Yılın ilk dokuz ayında patates ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre 10 kat arttı. Patatesteki ihracatın artma sebebi ise geçen yıldan kalma patateslerin olması ve fiyatlarının da düşük olmasından patateste bu yıl ihracatın arttığı gözüküyor. 1 Ocak-30 Eylül 2013 arasında miktarda yüzde 738, değerde yüzde 1004 artış gösterdi. Patatesten elde edilen ihracat geliri, 3 milyon dolardan 34,8 milyon dolara çıktı. Geçen yılın ilk dokuz aylık döneminde 27 bin 311 ton patates ihracatından 3 milyon 152 bin dolar gelir elde edilirken bu sene aynı dönemde 228 bin 909 ton ihracattan 34 milyon 812 bin dolar döviz girdisi sağlandı” dedi.

En fazla patates ihracatı Irak, Bulgaristan ve Gürcistan’a yapıldı. Bu sene patates üretiminin bol olduğu Ukrayna ve Rusya’ya bile patates satıldı. Kenar, patatesteki rekor ihracat artışını, hastalıktan ari hale getirilmesiyle yurtdışında alıcının artmasına bağlıyor. Ayrıca Irak’ın daha önce Mısır’dan karşıladığı patates ihtiyacı için askeri darbeden sonra Türkiye’ye yönelmesinin de rekor artışta etkili olduğu belirtiliyor. İhracattaki artışla ve üretimin azalmasıyla iç piyasada da patates fiyatları yükselişe geçti. Geçen yıl tarla fiyatı 10 kuruş olan patatesin bu yılki fiyatı 85 kuruş. Marketlerde ise kilosu 1,75 liraya kadar çıkıyor.

Patates üretim ve ihracatındaki gelişmeleri değerlendiren Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar’a göre ihracat artışında en büyük etken, Patatesteki ihracatın artma sebebi ise geçen yıldan kalma patateslerin olması ve fiyatlarının da düşük olmasından patateste bu yıl ihracatın arttığı gözüküyor ve üretim bölgelerinin hastalıktan arındırılması. Alınan yoğun önlemler sonucu hastalıklı patates üretiminin yok denecek kadar azaldığına dikkat çeken Kenar, şunları kaydetti: “Hastalıklarla mücadele kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın öncülüğünde birçok toplantı yapıldı, çiftçi ve ihracatçı bilgilendirildi. Laboratuar analizinden geçirilmeyen ürüne ihracat izni verilmedi. Hastalıklı patates yükleyen firmaların men edilmesi gibi radikal kararlar alındı. Bunun sonucunda hem kalite arttı hem de ihracat kolaylaştı” Şu anda patatesin yurtdışına sevkinde hiçbir sıkıntı olmadığını vurgulayan Kenar, “Fiyatlar geçen seneye göre 10 kata varan oranlarda artmasına rağmen yoğun talep var. Özellikle Irak, Bulgaristan, Gürcistan ve AB ülkelerinden ciddi talep geliyor. Irak, patatesi önceden Mısır ve Suriye’den alıyordu. Bu ülkelerdeki iç karışıklıklardan dolayı Türkiye’ye yöneldi. Önemli patates üreticisi olan Rusya ve Ukrayna’ya bile ciddi miktarlarda ihracat yaptık” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler