Trabzon için çok ciddi uyarı!

Trabzon merkezinin en önemli sorunlarından biri olan çöp sorunu, 2007 yılında katı atık tesisinin yapılmasının ardından son buldu. Ancak yıllardır toprağın altına gömülerek oluşturulan çöp dağlarının çürümesi sonrasında ortaya bir metan gazı sorunu çıktı.

Trabzon için çok ciddi uyarı!
Trabzon merkezinin en önemli sorunlarından biri olan çöp sorunu, 2007 yılında katı atık tesisinin yapılmasının ardından son buldu. Ancak yıllardır toprağın altına gömülerek oluşturulan çöp dağlarının çürümesi sonrasında ortaya bir metan gazı sorunu çıktı. Bu sonunu ortadan kaldırmak için yapılan proje karşılığında AB fonlarından 577 bin Euro hibe kredi alınarak 47,5 dönümlük alana “katı atık düzensiz depolama alanının rehabilitasyonu” projesi yapılarak, toprak altından borularla çekilen gaz bir yakma bacasından yakılmaya başlandı.
 
TEHLİKE ÇANLARI
 
Ancak geçen zaman zarfı içerisinde harcanan onca para boşa gitti. Belediye ekiplerinin saha üzerindeki çalışması sonrasında gaz diranaj boruları ve sızıntı suyu boruları tahrip oldu. Dolayısıyla sistem bozuldu.  Durumun çok ciddi tehlikeli olduğunu belirten Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu Kurucu Başkanı Kenan Kuri, “Trabzon için çok önemli bu projeyi hazırlandıktan sonra belediye üzerinden AB sunduk. Proje kabul olduktan sonra 577 bin Euro hibe kredi geldi. Belirlediğimiz en sorunlu 47,5 dönümlük saha üzerinde çalışmalar başladı. Proje yapım aşaması bittikten sonra toprak altında biriken metan gazı tek bir bacadan çıkarak yakılmaya başlandı. Toprak altında hem sıkışma önleniyordu, hem de çıkan zehirli metan gazı yakılarak havaya karışıp insanların soluması önleniyordu” dedi.
 
KURİ: “ÜMRANİYE’Yİ UNUTMAYIN!”
 
Kuri şöyle devam etti: “Projeyi başından beri ben yürüttüm. Belediyenin bütün birimlerine gaz diranaj ve sızıntı suyu borularının koordinatlarını bildirdim. Bu saha içerisinde çalışma yapmamaları konusunda uyarılarda bulundum. Hatta saha ağaçlandırılmak istendi, ben de kökleri derinlere uzayan büyük ağaç dikmeyin diye uyardım. Gelinen son noktada 3 yıldır orası çalışmıyor. Direnaj ve sızıntı boruları tahrip olmuş. Ateş yakılan baca ne yanıyor, ne de gaz gelişi oluyor. Toprak altındaki gaz ya bir yol bulup kendi dışarı çıkıyor, ya da bir alanda birikmeye başlıyor. Bu durum çok tehlikeli, İstanbul Ümraniye çöplüğündeki patlamayı unutmayın. Harcanan o kadar paranın, onca emeğin hepsinin boşa gitmesi çok üzücü” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel