Trabzon 546 yıl önce fethedildi

Trabzon Belediye Başkan Vekili Kemal Kılıç, geçmişte yaşananlardan ders çıkararak hareket etmek ve özellikle genç kuşakları tarih bilinciyle yetiştirmek gerektiğini söyledi.Trabzon'un fethinin 546. yıl dönümü dolayısıyla Atapark Zağnos Burcu önünde düzenl

Trabzon 546 yıl önce fethedildi

Trabzon Belediye Başkan Vekili Kemal Kılıç, geçmişte yaşananlardan ders çıkararak hareket etmek ve özellikle genç kuşakları tarih bilinciyle yetiştirmek gerektiğini söyledi.

Trabzon'un fethinin 546. yıl dönümü dolayısıyla Atapark Zağnos Burcu önünde düzenlenen törene, Trabzon Vali Vekili Orhan Eyövge, 48. Motorlu Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Bahadır Uçkan, Trabzon Belediye Başkan Vekili Kemal Kılıç, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kılıç, törende, Trabzon'un, Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olduğunu ifade ederek, ''1461 yılında Fatih'in komuta ettiği ordu tarafından kuşatılan Komenos Krallığı'nın merkezi Trabzon, kuşatmaya uzun süre dayanamayarak teslim oldu ve böylece şehir uzun bir aradan sonra tekrar Türklerin egemenliği altına girdi'' dedi.

Osmanlı Devleti'nin Anadolu kentleri içinde, Trabzon'un en önde gelen yerleşim alanları arasında bulunduğunu belirten Kılıç, şöyle devam etti:
''Trabzon, aynı zamanda doğuya doğru yapılacak seferlerde bir lojistik merkez durumuna getirildi. Özellikle 18. ve 19. yüzyıllar arasında İran ve Rusya ile yapılan savaşlarda Osmanlı ordusunun iaşe ve ikmali çoğunlukla Trabzon üzerinden sağlanıyordu. Türk tarihinin her döneminde vatan sevgisi ve yurtseverliği ile tanınan Trabzonlular, sayısı binleri bulan gönüllü birliği oluşturarak Balkan Harbine katılmış ve Bulgarların İstanbul'u ele geçirmelerine engel olmak amacıyla Çatalca sırtlarında, Birinci Dünya Harbi'nde Sarıkamış'ta, Çanakkale'de bu toprakların ebedi Türk vatanı olarak kalması için şehit olmuşlardır. Trabzon, bu özelliğini Milli Mücadele döneminde de sürdürmüştür.''

Türkiye'nin zor bir süreçten geçtiğini kaydeden Kılıç, şunları söyledi:
''O halde, Türkiye Cumhuriyeti devletinin onurlu yurttaşları olarak, tarihin bir kez daha tekerrür etmesini önlemek amacıyla, geçmişte yaşananlardan ders çıkararak hareket etmek ve özellikle de genç kuşaklarımızı tarih bilinciyle yetiştirmek zorundayız. Trabzon'u fethederek bize miras bırakan Fatih Sultan Mehmet'in geniş ufuklu devlet adamlığını ve tevazu sınırlarını hiçbir zaman zorlamadığı asil duruşunu, bu vatanın kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bilgeliğini, akılcılığını, milletiyle bütünleşerek oluşturduğu devlet onurunu en üst düzeyde tutma hassasiyetini, devlete ve millete hizmet için yola çıkanların hiçbir zaman akıllarından çıkarmaması gerekir.''

Konuşmaların ardından Trabzon'da düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeler verildi.

Tören, Trabzon Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterisiyle son buldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel