Topçam Barajı Gün Sayıyor

Ordu'nun Mesudiye ilçesi sınırlarından geçen Melet Irmağı üzerinde 1981 yılında Japon uzmanlar tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda enerji üretilmesi amacıyla inşa edilen Topçam Barajı gün sayıyor.Projesi 1981 yılından 1997 yılına kadar tozlu raflard

Topçam Barajı Gün Sayıyor

Ordu'nun Mesudiye ilçesi sınırlarından geçen Melet Irmağı üzerinde 1981 yılında Japon uzmanlar tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda enerji üretilmesi amacıyla inşa edilen Topçam Barajı gün sayıyor.

Projesi 1981 yılından 1997 yılına kadar tozlu raflarda bekletildikten sonra inşaatına başlanan, ancak 2002 yılına kadar sadece yüzde 5'i tamamlanan Topçam Barajı, son 5 yılda hızlı bir ivme ile tamamlanma aşamasına geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M.Hilmi Güler'in üzerinde önemle durduğu bir proje olan Topçam Barajı ile buna bağlı olarak inşa edilen Darıca-1 Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatları bitme noktasına geldi. Yıl sonundan itibaren baraj sahasında su tutma işleminin başlayacağı bildirildi.

Su tutma işleminin ardından Topçam beldesi derinliği 910 metre olan 3 bin kilometrekare alana sahip bir baraj gölüne kavuşacak. Göl oluşumu sebebiyle sular altında kalacak olan Ordu-Mesudiye karayolunun yerine yapılan ve Dereyolu'nun 1. etabı olan güzergahtaki asfaltlama çalışmaları da başladı.

Oluşacak baraj gölünün çevresiyle bütünleşmesi, yapılacak çevre düzenlemeleri ve yayla turizmine yönelik katkıları sebebiyle cazibeli bir turizm noktası olabileceği kaydediliyor.

Topçam Barajı'nın faaliyete geçmesinden sonra ulusal enerji üretimi artacak. Baraj gölünde toplanan su, 7 bin 500 metre uzunluğunda, 12 metre çapında iki adet kuvvet tünelinden geçirilecek. Tünellerden gelen suyun Topçam Hidroelektrik Santrali'ne düşürülüp, santral tribünlerini çevirmesiyle oluşturulacak 60 MW güçle, yılda 199 milyon kilovat saatlik bir enerji üretilecek.

Burada enerji oluşturan su, aynı yollarla taşınarak Darıca-1 regülatöründe bir kez daha düşürülerek enerji miktarı yılda 292 milyon kilovat saat daha arttırılacak. Birbirine bağlı iki enerji ünitesinin oluşturduğu enerji böylece yılda toplam 491 milyon kilovat saat olacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel