Savaş bitti ticaret geri gelmedi

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan silahlı çatışmanın ve ardından ortaya çıkan siyasi ve ekonomik tablonun Türk ihracatçısı açıs

Savaş bitti ticaret geri gelmedi
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan silahlı çatışmanın ve ardından ortaya çıkan siyasi ve ekonomik tablonun Türk ihracatçısı açısından sorun teşkil etmeye devam ettiğini söyledi.

Sarp Sınır Kapısı'nda her ne kadar sorun yaşanmasa da Gürcistan ve Rusya ile olan ticaretin normale dönmediğini kaydeden Gürdoğan “Şuan bekleyiş hakim. Gürcistan'da bir savaş yaşandığı için bir otorite boşluğu var. Bu ülkeye mal veren iş adamlarımız paralarını alamadılar. Gürcü bankaları ve şirketleri ödeme yapamıyor. Ruslar hala Poti Limanı'nda ve orayı terk etmediler.

Gürcistan'dan Azerbaycan'a geçişler savaş öncesine göre daha sorunlu. Rusya ile gümrüklerde sorun devam ediyor. Özellikle Moskova yakınlarındaki iç gümrüklerde ve Novoroski Limanı'nda Türk firmalarına yönelik gümrük işlemlerini yavaşlatma uygulamaları devam ediyor. Bunlar aşılmış değil. Sonuçta konteynerle giden mallar bekleyince sıkıntı yaşanıyor. Türk ihracatçısı zor durumda bırakılıyor” dedi.

Gürdoğan, Türk ihracatçısının gerek Rusya gerekse Gürcistan'da yaşadığı sorunlara acil çözüm aranması gerektiğine dikkat çekerek “Bir mekik diplomasisi yürütülerek sorunları çözme yoluna gidilmelidir.

Gerek Rusya gerekse Gürcistan yetkilileri ile yapılacak ikili görüşmelerde ihracatçılarımızın yaşadığı sorunlar çözüme kavuşturulmalıdır. Bu süreç uzadıkça zarar da büyüyor. Burada kaybeden Türkiye oluyor. Halbuki biz bu krizden yeni fırsatlarla çıkmalıydık” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel