Sarp Sınırı'nda TIR kuyruğuna son

 Türkiye'den sonra Gürcistan hükümetinin de modernizasyona gittiği belirtildi.Gürcistan'da yapılan çalışmalar nedeniyle sınırda yaklaşık 5 km uzunluğunda TIR kuyrukları oluşurken, Gürcü ve Türk yetkililer bir araya gelerek konuyla ilgili çalışma yapıp çöz

Sarp Sınırı'nda TIR kuyruğuna son

 Türkiye'den sonra Gürcistan hükümetinin de modernizasyona gittiği belirtildi.

Gürcistan'da yapılan çalışmalar nedeniyle sınırda yaklaşık 5 km uzunluğunda TIR kuyrukları oluşurken, Gürcü ve Türk yetkililer bir araya gelerek konuyla ilgili çalışma yapıp çözüm yolları aradı. Sarp Sınır Kapısı'nda Türkiye gümrüğünde basına kapalı yapılan toplantının ardından taraflar bir basın açıklaması yaptı.

Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu yaptığı açıklamada, TIR'ların geçişinde zaman zaman sıkıntıların yaşandığına dikkat çekerek, "TIR'ların geçişlerinde bazı sıkıntılar yaşanıyordu. Kapımızdan karşıya 24 saatte yaklaşık 400 TIR geçiyor. Sorunu çözmek için Gürcü tarafından Türkiye'ye boş TIR göndermeyecekler. Boş TIR'ları gece geçireceğiz" dedi.

Turizm sezonunun açıldığını anlatan Yemlihalıoğlu, şöyle konuştu: "Küçük araçlar ile yolcu otobüslerinin geçişlerinde sorun yaşanmaması için görüşme yaptık. Karşıdan boş gelen TIR'ın gece girişini sağlayacağız. Türkiye tarafından çıkan yüklü TIR'larımızın, günün 24 saatinde gece dahil geçişi sağlanacak. Türkiye ve Gürcistan tarafından birer personel koordinatör olarak belirledik. Bu sorunu çözmek için iki ülke olarak sürekli diyalog halinde olacağız."

Gürcistan tarafındaki kapının modernizasyonunun yaklaşık 9 ay süreceğini anlatan Yemlihalıoğlu, şunları söyledi:

"Tek kapı olayı var biliyorsunuz, o da anlaşma aşamasında modernizasyonla birlikte bu süreçte hızlanacak bu konu için hem Gürcistan hükümeti hem de bizim ilgili bakanlığımız çalışma yürütüyor. Ayrıca Borçka ilçesinde bulunan Muratlı köyünden ikinci bir sınır kapısının açılması gündemde. Bugünlerde bu konu sıkça konuşulmaya başlandı konuyla ilgili fikir jimnastiği yapılıyor. Bu konuda Acara Hükümet Başkanı Sayın Levan Varhsalomidze ve Gürcistan Cumhurbaşkanı sayın Mihail Shakaşvili'nin haberi var ve konuya sıcak bakıyorlar ve bir aşama kaydedeceğiz."

Acara Özerk Bölgesi Hükümet Başkanı Levan Varshalomidze de, Türkiye tarafındaki modernizasyonun bitmesinin ardından Gürcü tarafında da bir modernizasyon çalışmasına ihtiyaç duyulduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'den sonra bizde ülke olarak kapımızı modernize etmek için karar aldık. Şu an inşaata başlandı. Bu inşaattan dolayı özellikle TIR'ların geçişinde bir takım aksaklıklar meydana geldi. Bugün Sarp Sınır Kapısı'nda bu sorunu çözmek için iki ülkenin yetkilileri bir araya geldik.

Sayın vali ile aldığımız kararlar ile bugünden itibaren TIR'ların kuyruk sorununu ortadan kaldırıyoruz. Bizim amacımız, bu kapıdan geçen bütün TIR şoförlerine, turistlere, işadamlarına, her iki ülke vatandaşlarına kolaylık sağlanmasıdır. Modernizasyon çalışması vizesiz geçişle birlikte ihtiyaçtan ortaya çıkmıştır. Giriş çıkış sayısında ciddi artış olmuş ve kapımızı bu ihtiyaca iyi derecede cevap veremiyordu."

Borçka ilçesine bağlı Muratlı köyünden ikinci bir sınır kapısı açılması konusuna değinen Hükümet Başkanı Levan Varshalomidze, "Biz bu konu üzerinde çalışıyoruz. Yakın gelecekte bununla ilgili kesin kararlar alacağız ve hayata geçireceğiz" dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler