Psikolojik danışmanlık, psikoloji, sosyal hizmetler ve özel eğitim gibi farklı disiplinleri bir araya getiren “1. Ulusal Rehabilitasyon Psikolojik Danışmanlığı Sempozyumu” Samsun’da gerçekleştirildi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği (PDR Derneği) tarafından düzenlenen sempozyum, alana yönelik akademik ve bilimsel katkılar sunarken, çok sayıda uzmanın bilgi ve deneyim paylaşımına sahne oldu.
Disiplinlerarası İş Birliğiyle Gerçekleştirildi
Türk PDR Derneği Genel Merkezi ve Samsun İl Temsilciliği iş birliğiyle organize edilen sempozyum; Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın desteğiyle düzenlendi.
Etkinliğin açılışına OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Pınar Sümer, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar, Türk PDR Derneği Genel Başkanı Mesut Yıldırım ve birçok akademisyen ile meslek mensubu katıldı.
Açılışta Erişilebilirlik Vurgusu
Açılış konuşmaları, işaret dili tercümanı eşliğinde erişilebilirlik ilkesine uygun olarak sunuldu. Konuşmalarda, rehabilitasyon psikolojik danışmanlığı alanında yapılan çalışmaların önemi vurgulanırken, disiplinler arası iş birliğinin artırılması yönünde mesajlar verildi.
Bilimsel Sunumlar ve Paneller İlgi Gördü
Sempozyumun ilk gününde bilimsel oturumlar dikkat çekti.
– Doç. Dr. Alev Girli, “Kapsayıcılık Temelinde Sosyal Becerilerin Önemi” başlıklı sunumuyla,
– Dr. Zeynep Şule Yılmaz (University of Arizona), “Rehabilitasyon Psikolojik Danışmanlığına Bir Bakış” başlıklı konferansıyla önemli bilgiler paylaştı.
Ayrıca, “Psikososyal Yaşama Uyum” başlıklı panelde Prof. Dr. Oğuzhan Kırdök, Prof. Dr. Müge Yüksel ve Dr. Öğr. Üyesi Elif Emir Öksüz, kapsayıcı danışmanlık uygulamaları üzerine konuşmalar yaptı.
Saha Deneyimleri Paylaşıldı
Sempozyumun öğleden sonraki oturumunda ise “Alanda Neler Oluyor?” başlıklı panel gerçekleştirildi.
Türk PDR Derneği Samsun İl Temsilcisi Doç. Dr. Meryem Vural Batık’ın moderatörlüğündeki panelde;
– Uzm. Psk. Tülin Çalık sağlık alanındaki,
– Uzm. Psk. Dan. Burakhan Ömüral okul temelli,
– Psk. Selin Deniz Saygı rehabilitasyon merkezlerindeki,
– Psk. Dan. Hasan Köse ise Aile ve Sosyal Hizmetler'deki uygulamalara dair saha deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
Etkinlik Atölye Çalışmalarıyla Sona Erdi
Sempozyumun ikinci günü, alan uzmanlarının yürüttüğü interaktif atölye çalışmalarıyla devam etti. Atölyelerde, bireysel farklılıklarıyla üretken bireylerin aktif iş yaşamındaki deneyimleri üzerinden rehabilitasyon danışmanlığına dair güncel bilgiler aktarıldı.
Kaynak: