Samsun’da kitre bebekler hayat buluyor

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri, Anadolu kültürünün zenginliklerini ve Milli Mücadele ruhunu yansıtan 'kitre bebek'ler yapıyor.
Samsun’da kitre bebekler hayat buluyor

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, kaybolmaya yüz tutmuş kitre bebek sanatını yaşatmaya devam ediyor. Usta öğreticiler, Anadolu kültürünün zenginliklerini, Milli Mücadele ruhunu ve tarihte iz bırakan kahramanları yansıtan kitre bebekler üretiyor.

Anadolu Kültürünü Yansıtan Sanat: Kitre Bebek

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü El Sanatları Atölyesi’nde, yaklaşık iki ay süren bir süreçle hazırlanan kitre bebekler, kültürel mirasın korunmasına katkı sağlıyor. 2008 yılından itibaren Enstitü bünyesinde üretilmeye başlanan kitre bebekler, bugün de Anadolu mozaiğini ve tarihimizin önemli figürlerini yaşatmaya devam ediyor.

Milli Mücadele kadın kahramanları, Atatürk ve silah arkadaşları, Selçuklu ve Osmanlı koleksiyonları gibi temalar üzerinde çalışan usta öğreticiler, aynı zamanda Amasya, Kars, Konya, Trabzon gibi illerin kültürünü yansıtan eserler üretiyor. Bu sanatsal çalışmalar, Anadolu’nun farklı bölgelerinden ilham alınarak bire bir ölçülerde tasarlanıyor.

kitre1.webp

Milli Mücadele Kahramanlarının Kitre Bebekleri

Kitre bebek ustaları, Fatma Çavuş ve Kara Fatma gibi Milli Mücadele kadın kahramanlarının yanı sıra Atatürk ve silah arkadaşlarının kitre bebeklerini özenle hazırlıyor. Ayrıca, 20 Ocak 1989’da Samsunspor kazasında hayatını kaybeden Teknik Direktör Nuri Asan, futbolcular Muzaffer Badalıoğlu, Mete Adanır, Zoran Tomiç ve otobüs şoförü Asım Özkan’ın da kitre bebekleri yapılarak tarihe ışık tutuluyor.

kitre2.webp

“İşlemesine Kadar Bire Bir Ölçülerde Yapılıyor”

Enstitü Müdürü Arzu Yıldırım, kitre bebeklerin yapım süreci hakkında bilgi verdi:
“Atölyemizde, Anadolu mozaiği gibi tema projelerimiz kapsamında kitre bebekler oluşturuyoruz. Bu süreç çok titizlikle yürütülüyor. Hazırlık aşamasında saha çalışmaları ve detaylı literatür taraması yapıyoruz. Bebeklerin üzerindeki detaylar, başörtüsündeki oyasından kıyafetlerindeki işlemelere kadar bire bir ölçülerde hazırlanıyor.

Kitre adı verilen malzeme, doğal elyaf ve pamukla birleştirilerek bebeklerin gövdesi oluşturuluyor. Yapım süreci tamamen el işçiliği gerektiriyor ve yaklaşık bir buçuk ila iki ay sürüyor. Bebekler, sadece estetik değil, aynı zamanda kültürel birer miras taşıyıcısıdır.”

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir