Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, tarımsal üretimi tehdit eden kahverengi kokarca ile mücadelede biyolojik çözümler geliştirdiklerini belirterek, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilecek yaklaşık 1 milyon Japon samuray arısının doğaya salınacağını açıkladı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden Biyolojik Mücadeleye Destek
Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Şubat Ayı Açılış Toplantısında, kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara verilen destek ele alındı. Başkan Halit Doğan, bu zararlının tarımsal alanlara verdiği büyük zarar nedeniyle doğal ve sürdürülebilir bir çözüm geliştirdiklerini belirtti.
"Büyükşehir Belediyemiz, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile iş birliği yaparak, doğaya yaklaşık 1 milyon Japon samuray arısı salınması için çalışmalara destek verecek. Bu biyolojik mücadele yöntemi, tarım alanlarını koruma ve sürdürülebilir tarımsal üretimi sağlama açısından büyük bir adım olacak" dedi.
Kimyasal Mücadele de Devam Ediyor
Zararlının etkilerinin ciddi boyutlara ulaştığının tespit edildiği bölgelerde, biyosidal ürünlerle ilaçlama çalışmalarının da sürdürüleceğini belirten Doğan, özellikle Terme, Çarşamba, Salıpazarı, Ayvacık, Tekkeköy ve Ondokuz Mayıs ilçelerinde yoğun ilaçlama yapılacağını ifade etti.
İlk etapta 1 Mart - 15 Nisan tarihleri arasında 26 kişilik ekip ile kışlak mücadelesi gerçekleştirilecek. Kışlak döneminin ardından 48 kişilik ekip ile biyosidal ilaçlama çalışmaları devam edecek.
Farkındalık Çalışmaları ve Tuzak Uygulamaları Hız Kazandı
Samsun Büyükşehir Belediyesi, kahverengi kokarca ile mücadelede farkındalık artırıcı çalışmalarını da hızlandırdı.
Bu kapsamda:
17 ilçede 15 bin el broşürü ve 2 bin 250 afiş basılarak eğitim ve yayım çalışmaları başlatıldı.
950 adet feromon tuzak sahaya yerleştirildi.
2025 Yılında Mücadele Güçlenecek
Başkan Halit Doğan, 2025 yılında da mücadelenin daha kapsamlı şekilde devam edeceğini belirtti.
"Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne sağlayacağımız personel desteği ile samuray arısı üretim kapasitesini artıracağız. Kahverengi kokarcaya karşı en etkili biyolojik mücadele ajanı olan samuray arısının üretimini güçlendireceğiz. Bu çalışma, hem tarımsal üretimi hem de çiftçimizin refahını artıracak önemli bir adım olacak" dedi.
Kaynak: