Samsun stadının temeli atıldı!

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, TOKİ tarafından yaptırılan 600 günde 125 milyon liraya tamamlanacak 33 bin 919 kişilik 19 Mayıs Stadyumunun temelini attı.Samsun 19 Mayıs Stadyumu'nun temeli atma törenine katılan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, burad

Samsun stadının temeli atıldı!

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, TOKİ tarafından yaptırılan 600 günde 125 milyon liraya tamamlanacak 33 bin 919 kişilik 19 Mayıs Stadyumunun temelini attı.

Samsun 19 Mayıs Stadyumu'nun temeli atma törenine katılan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, burada yaptığı konuşmada, stadyumunun yeniden yapılmasının uzun yılların rüyası olduğunu söyledi.

Samsun'a UEFA kriterlerine uygun stadyum inşa edeceklerini belirten Kılıç, "Uzun yılların hayali olan bu büyük özlem bugün gerçeğe dönüşüyor. Bizim için ayrıca bir mutluluk vesilesi. 12 Haziran 2011 seçimleri öncesinde Samsun'daki mitingde Samsunlulara ve Samsunspor taraftarlarına bir stadyum sözünü Sayın Başbakanımız vermişti. Sayın Başbakanımız tarafından 2011 seçimleri öncesi ilan edilen bu projenin bugün temel atma merasimini gerçekleştiriyor olmanın heyecanı ve coşkusu inanın bambaşka. Gerçi hüzünlü olduğum bir boyut var. Stadyumu en çok isteyen kimlerdi, Samsunsporlu taraftarlar, tribünlerin cefakar, çileli yolcularıydı. Bugün çok önceden ilan edilen bir temel atma merasimi gerçekleştiriyoruz taraftar dernekleri aramızda yok. Muhtemelen futbol sezonuna ara verildi, taraftarda da sezona ara verdi" diye konuştu.

Samsunsporlu taraftarlara seslenen Kılıç, "Stadyumundan tribünlerine varıncaya kadar, futbolcusundan tesislerine varıncaya kadar canla başla Samsunspor'a sahip çıkan bu anlayışı bugün burada bulunarak desteklemeleri, takdir etmeleri gerekirdi. Hani o çok stadyum isteyen taraftar gruplarımız nerede? Hani o stadyum için yanıp tutuşan taraftar camiası nerede? Onları bugün göremiyoruz tatil. Pazar günü olmasına rağmen onları burada görmüyor olmanın sistemini bu vesile ile kendilerine iletmiş oluyorum" dedi.

STADYUM 33 BİN 919 KİŞİLİK OLACAK

Stadyum Samsun olarak projede stadyumun ismini adlandırıldığını hatırlatan Kılıç, "Ama tabi ki stadyumun adı bu değil. Samsun 19 Mayıs kentidir. Samsun 19 Mayıs 1919'da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk adımı atarak kurtuluş mücadelesini başlattığı yerdir. O nedenle Samsun bir 19 Mayıs kentidir. Samsun'da bu stadyum yeniden yapılıyor olsa da adı eski stadyumun adıyla aynı olacaktır. Samsun 19 Mayıs Stadyumu. İsmini de yeniden koymuş oluyoruz. Her türlü uluslararası organizasyonlara cevap verecek olmasından dolayı stadyumu 33 bin kapasiteli olarak planladık. Ama Samsun'un 19 Mayıs kenti olmasından dolayı 1919'un 919'unu da 33 bin üzerine ilave ettik. Yani 33 bin 919 kişilik stadyumdur" ifadesini kullandı.

STADYUM 2 SEZON SONRA BİTECEK

Stadyumun 2 sezon sonra biteceğini kaydeden Kılıç, şöyle konuştu:

"Bu sadece bir stadyum değil. Maç izlerken oturulacak tribünlerden ibaret değil burası. 137 bin metrekare kapalı kullanım alanı bulunan büyük bir işletmenin temelini atıyoruz. Tribün altlarında onlarca spor salonu olacak, tribün altlarında alış veriş noktaları ve iş yerleri olacak. Gelecekte bu ticari alanlar Samsunspor'a gelir kaynağı sağlayacak. Samsunspor bizim için çok değerli, Samsunspor sevgisi bizim için çok büyük anlamlar ifade ediyor. Kırmızı-beyaz bu şehrin markasının renkleridir. Samsunspor bu şehrin en önemli markasıdır. Samsunspor'a duyarsız davrananlara bir çağrım olacaktı ama taraftar gelmeyince bu çağrı anlamsız kalacaktı. Ondan dolayı ben de bu kısmını seslendirmeyi doğru bulmuyorum."

İSTANBUL OLİMPİYAT STADININ HALA BORCUNU ÖDÜYORUZ

TOKİ'ye teşekkür eden Bakan Kılıç, "TOKİ ile çok büyük operasyonu birlikte yürütüyoruz. Bizden önceki iktidarlar döneminde Türkiye'de yapılan bir tane stadyum var.  İstanbul'daki Olimpiyat Stadyumu. Bu stadyumun bugün borçlarını biz ödemeye devam ediyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı İstanbul Olimpiyat Oyunları hazırlık ve düzenleme kurulu olarak 12 yıl önce biten stadyumun yurt dışından temin edilen kredi borçlarının taksitini Türkiye Cumhuriyeti hazinesine her ay taksit taksit ödemeye devam ediyoruz. Yani bir tane stadyum yaptılar, onu da borçla yaptılar, borçlarını da 20 seneye yaydılar, o stadyum bittikten sonraki ben 6'ıncı Bakanım, ben borç ödüyorum" diye konuştu.

1 KURUŞ BORC KULLANMADAN 1 KURUŞ KREDİ KULLANMADAN STAD YAPIYORUZ

Ülke genelinde 21 stadyum yapılacağını hatırlatan Kılıç, şunları söyledi:

 "Ama bizim bugün yapmakta olduğumuz stadyumlardan dolayı 1 kuruş borç kalmıyor, 1 kuruş dış kredi kullanılmıyor. 1 kuruş hazine garantisine ihtiyaç duyulmuyor. Bugün Samsun Stadyumunun temelini atıyoruz. Geçen ay Sivas Stadyumunun temelini attık önceki ay Antalya Stadyumunun temelini attık. Afyon Stadyumu yüzde 60 düzeyinde, Malatya Stadyumu yüzde 20 düzeyinde, Mersin Stadyumunu başladık bitirdik. 23 Ağustos'ta Eskişehir Stadyumunun temelini atacağız. 24 Ağustos'ta Gaziantep Stadyumunun temelini atacağız, ihalesini yaptık akabinde Trabzon Akyazı Stadyumunun temelini atacağız sonra ihalesini yaptık Sakarya ve Kocaeli stadyumlarının temelini atacağız. Bir de ihale için sırada bekleyenler var, Diyarbakır, Batman, İzmir Güney, İzmir Kuzey ve Hatay yeni stadyumlarımızın da temelini atacağız. Hem ihalelerini yapacağız hem de kısa sürede temelini atarak Türk sporuna kazandıracağız"

-"UEFA 2016 kriterlerine uygun stadyum yapıyoruz"

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ise Türkiye'de 21 adet stadyum yapılması için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile anlaştıklarını belirterek, "Bunlardan 2 tanesini tamamladık ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne teslim ettik. 11 adet stadyumun inşaatı devam etmektedir. İhale ve hazırlık aşamasında 7 stadyum bulunmaktadır. Ayrıca TOKİ'nin 955 spor alanları uygulaması bulunmaktadır. Bu spor alanların 702'si tamamlanarak hizmete sunulmuştur. Samsun'un için çok önemli bir tesisinin temelini atacağız. 33 bin 919 kişilik tasarlanan stadyumumuz UEFA 2016 kriterlerine uygun olarak yapılacaktır. Bin 500 adet fore kazık çakılacaktır. Stadyumun bitirilmesi 2015 yılında bitirilecektir. Yaklaşık tutarı ise 125 milyon lira olacaktır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel