Samsun AB Standartını Yakaladı

Samsun'da, 2006 yılında doğan her bin bebekten 14,2'sinin öldüğü, bu rakamın AB standartları olan binde 10-15 arasında bulunduğu, dolayısıyla kentin bebek ölüm hızı rakamının gelişmişliğin ölçüsü olduğu belirtildi.İl genelinde AB standardını yakalayan Sam

Samsun AB Standartını Yakaladı

Samsun'da, 2006 yılında doğan her bin bebekten 14,2'sinin öldüğü, bu rakamın AB standartları olan binde 10-15 arasında bulunduğu, dolayısıyla kentin bebek ölüm hızı rakamının gelişmişliğin ölçüsü olduğu belirtildi.

İl genelinde AB standardını yakalayan Samsun'un ilçeler tek tek ele alındığında ise yerleşim yerlerine göre bebek ölüm hızlarında büyük farklar görülmesi, ana çocuk sağlığı ve aile planlaması konusundaki hizmette yetersiz kalındığını ortaya çıkardı. Özellikle Asarcık ilçesinde bebek ölüm hızının binde 38 olması, bu ilçedeki eğitim ve sağlık hizmeti düzeyinin düşüklüğünü gösterdi.

Samsun'un; Merkez, Alaçam, Ayvacık, Bafra, Havza, Kavak, Ladik, 19 Mayıs, Tekkeköy, Terme ve Yakakent ilçeleri bebek ölüm hızı bakımından AB standartlarını yakalarken, başta Asarcık olmak üzere, Çarşamba, Salıpazarı ve Vezirköprü'nün bebek ölüm hızının yüksek olması dikkat çekti.

Samsun'da 2006 yılında 17 bin 776 bebek dünyaya geldi. Bu bebeklerin yüzde 97,3'üne tekamül eden 17 bin 287'si gözlerini hastanelerde dünyaya açtı. Aynı yıl 254 bebek öldü. Bebeklerin yüzde 36'sı 0-1. gün, yüzde 28'i 2-6. gün, yüzde 12'si 7-29. gün ve yüzde 24'ü 1-12. ay arasında hayatını kaybetti.

Samsun'da, bebek ölüm hızı yüksek olan ilçelerin özellikle kırsalında ana çocuk sağlığı hizmetlerinin yaygınlaştırılması istendi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel