Rize'de ücretsiz kanser taraması

Rize Sağlık Müdürlüğü ve Lipton işbirliğiyle Doğu Karadeniz'de başlatılan kanserde erken teşhis ve tedavi çalışmaları kapsamında 40 yaş üstü kadınlara ücretsiz kanser taraması yapılıyor.Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, ileri teknoloji mamografi cihazı bul

Rize'de ücretsiz kanser taraması

Rize Sağlık Müdürlüğü ve Lipton işbirliğiyle Doğu Karadeniz'de başlatılan kanserde erken teşhis ve tedavi çalışmaları kapsamında 40 yaş üstü kadınlara ücretsiz kanser taraması yapılıyor.

Rize Sağlık Müdürü Mustafa Tepe, ileri teknoloji mamografi cihazı bulunan gezici kanser tarama aracıyla vatandaşların ayağına girerek 40 yaş üstü kadınlara ücretsiz meme kanseri taraması yaptıklarını belirtti.

Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri Çayeli ilçesinde, salı ve perşembe günleri ise Rize Devlet Hastanesi önünde hizmet verdiklerini anlatan Tepe, periyodik olarak diğer ilçelerde de bu hizmeti vereceklerini söyledi.

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğuna dikkati çeken Tepe, "Yaklaşık her 8 kadından biri hayatının bir döneminde ne yazık ki meme kanserine yakalanmaktadır. Meme kanserlerinin yarısı 50 yaş üstünde, yüzde 30'u 40-50 yaş arasında ve özellikle ülkemizde yüzde 20 kadarı da 40 yaşın altında görülmektedir" dedi.

Tepe, erken teşhisin meme kanserinde çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Erken teşhiste ise önemli yöntem mamografi çekilmesidir. Kadınlarımızın sağlıkları açısından son derece önemli olan meme kanseri taramasından geçmeleri ve bu konuda daha duyarlı olmaları gerekmektedir. Bu sebeple 40 yaş üstü bayanlarımızı mamografi çektirmeye davet ediyoruz. Mamografi ile tümör ele gelmeden yaklaşık 3-4 yıl önce dahi yakalanabilmektedir. Böyle erken yakalanan kanserlerde ise meme ve koltuk altı bezleri alınmadan tedavi şansı ve sağ kalma oranı çok daha yüksektir. Hatta yüzde 90-99 oranında kanser tamamen tedavi edilebilmektedir. Geç kalındığında ise ne yazık ki iyileşme oranı da düşmektedir. Bu sebeple mamografi çekimi kanser sağlığı açısında hayati önem taşımaktadır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel