Rize'de sıra dışı bir köy

Çamlıhemşin İlçesi'ne 6 kilometre mesafedeki 30 haneli ve 150 nüfuslu Ortan Köyü'nde yaşayan 70 yaşındaki Dursun Yaşar Ahmetoğlu, Karayolları Şube Şefliği'nin kullanmadığı trafik işaret levhalarını topladı. Ahmetoğlu, onarıp boyadığı ve altına çeşitli yaz

Rize'de sıra dışı bir köy

Çamlıhemşin İlçesi'ne 6 kilometre mesafedeki 30 haneli ve 150 nüfuslu Ortan Köyü'nde yaşayan 70 yaşındaki Dursun Yaşar Ahmetoğlu, Karayolları Şube Şefliği'nin kullanmadığı trafik işaret levhalarını topladı. Ahmetoğlu, onarıp boyadığı ve altına çeşitli yazılar yazdığı 20 dolayında tabelayı köy yolu boyunca belirli aralıklarla yerleştirdi.

 

Ortan yazılı tabela ile köye doğru ayrılan yol üzerinde ilk olarak, "Daralan yol" levhasının altında "Veda Pınarı" yazısının bulunduğu levha yer alıyor.

rize.jpg

 

Ardından 30 kilometre hız sınırını gösteren tabelanın altındaki, "Ortan göründü" levhası dikkat çekiyor. "Otur seyret" gibi yazıların da yer aldığı trafik işaretleri ve altındaki yazılar köye gidenleri yol boyunca güldürüyor.

 

Dörtlü flaşörlerle 45 dakika park süresi ! Yolun bittiği köy meydanında ise bir Atatürk büstü ve Türk bayrağı ile karşılaşılıyor. Köy meydanında ayrıca köye maddi katkısı olduğu belirtilen Yusuf Demirci'nin adının verildiği "Yusuf Demirci Caddesi" yazılı bir tabela ile, "Ortan, katkısı olanların köyüdür" tabelası ve "Sınırlı süreli park bölgesi, dörtlü flaşörleri yakınız, 45 dakika" yazılı araç park süresini gösteren bir tabela yer alıyor.

rize1.jpg

 

İLGİNÇLİKLER BUNUNLA DA BİTMİYOR

Dursun Yaşar Ahmetoğlu'nun iki katlı ahşap evi de dikkat çekiyor. Evin önüne kurduğu küçük santral ile kendi elektriğini üreten Ahmetoğlu, ayrıca evini ve çevredeki tarım alanlarını yaban hayvanlarında korumak için geliştirdiği bir alarm sistemini de devreye sokmuş. Geceleri açtığı sistem ile her hangi bir harekette çalmaya başlayan alarmın çıkardığı sesler yaban hayvanlarını kaçırıyor. Ahmetoğlu'nun evinin önünde rüzgarın esiş yönünü gösteren ve bununla yağmurun denizden ya da dağ tarafından mı geleceğini tahmin ettiğini söylediği adına "dönengeç" dediği bir cihaz da yer alıyor.

 

rize2.jpg

 

KÖYE GELENLER YOLU DAHA İYİ GÖRSÜN

Merakından dolayı Karayollarının kullanmadığı tabelaları alıp altlarına yazdığı yazılarla yola yerleştirdiğini anlatan Ahmetoğlu, köye gelenlerin yolu daha iyi görmeleri için bunu yaptığını belirtti. Tabelaların altınaki yazıları anlatan Ahmetoğlu, "Ortan göründü tabelasını köyün ilk olarak oradan görünmesi nedeniyle yazdım. 'Ortan, katkısı olanların köyüdür' tabelasını yazmamın nedeni ise şöyle; herkes gelir burada 10-15 gün kalır gider. Köye bir katkıları olmaz. Ama biz 12 ay burada yaşıyoruz, o nedenle köye maddi katkı sağlayanlar biziz. Bunun için bu tabelayı astım. Köy meydanına uzun süre araç park ediliyordu, bunu önlemek için 45 dakika dörtlü flaşörlerin yakılması ile park yapılabilir tabelasını astım. Çok güzel bir şey oldu. Herkesin hoşuna gidiyor" diye konuştu.

Fırtına Vadisi'ndeki Ortan köyünün doğal güzelliklerini görmeye gelenler ise karşılaştıkları tabelalar karşısında şaşkınlıklarını dile getiriyor. Vatandaşlar, "Bu tabelalar başka bir kafada yazılmış olmalı, normal trafik düzenlemesi için yapıldığını düşünmüyoruz. Her birinde bir espri var. Bu tabelaları çok zeki biri düşünmüş olmalı" diyerek fotoğraflarını çekiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel