Rize'de olaylı kaza davasında karar

Rize'de otomobili ile köy yolunda aşırı hızla giderken çaylık alandaki bir kadına çarparak ölümüne, bir kişinin de yaralanmasına yol açtığı öne sürülen sürücünün, 2 ay tutuklu kaldıktan sonra yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edilmesine mağdur

Rize'de olaylı kaza davasında karar

Rize'de otomobili ile köy yolunda aşırı hızla giderken çaylık alandaki bir kadına çarparak ölümüne, bir kişinin de yaralanmasına yol açtığı öne sürülen sürücünün, 2 ay tutuklu kaldıktan sonra yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edilmesine mağdur tarafın avukatı itiraz etti.

Kent merkezindeki Kavaklı Mahallesi'nde 3 Mayıs 2013 tarihinde 53 KA 889 plakalı otomobiliyle giderken yol kenarındaki Zemzem Karali ve eltisi Meryem Karali'ye çarparak, Zemzem Karaali'nin ölümüne, diğer kadının da yaralanmasına yol açtığı gerekçesiyle 2 ay önce tutuklanan sürücü Samet Temiz, yargılandığı Rize 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada tahliye edildi. Bu karara tepki gösteren mağdur tarafın avukatı Ümit Peçe, Temiz'in tahliyesine itiraz etti. Peçe, itiraz dilekçesini bir üst mahkeme olan nöbetçi Trabzon Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmek üzere Rize Ağır Ceza Mahkemesine verdi.

Avukat Ümit Peçe dilekçesinde,  Samet Temiz'in olay tarihinde babasına ait araç ile aşırı hızla giderken çarptığı Zemzem Karali'nin ölümüne, Meryem Karali'nin de yaralanmasına yol açtığını savunarak, şu ifadelere yer verdi:

"Olay mahalli köy yolu olup hız sınırı 40 kilometredir ancak sanığın kullandığı aracın hızının, dosyadaki tanık İlyas Durmuş'un beyanı ve 4 Mayıs 2013 tarihli görgü tutanağı ile sabit olduğu üzere takriben 100 kilometre civarında olduğu ve kaza sonrası aracın vitesinin 5. viteste kaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca 5 Mayıs 2013 tarihli İlyas Durmuş'a ait tanık beyanında 'Ben saatte 40-50 kilometre hızla gidiyordum. Aracı ben sollayana kadar fark etmedim. Arkamda herhangi bir ışık veya sesli ikaz yapılmadı. Araç çok hızlıydı, emin olmamakla birlikte 90-100 kilometre civarındaydı' şeklinde beyanda bulunmuştur. Kaza sonrası Zemzem Karali yolun üstündeki çaylık tabir edilen sette bulunmaktaydı. Aracın aşırı hızlı olması sonucu kontrolden çıkarak yolun üstündeki çaylık araziye savrularak oradaki Zemzem Karali ile mağdur Meryem Karali'yi altına almış, Meryem Karali ağır yaralanmış ve halen sandalyeyle bir kişinin yardımıyla dolaşabilmekte. Zemzem Karali ise aracın altında metrelerce sürüklenerek can vermiştir"

Dilekçesinde, olay sonrası yakalanan Temiz'in "tam kusurlu" olmasına ve bunun "raporlarla mevcut olmasına" rağmen çıkarıldığı ilk mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını, cumhuriyet savcısının bu karara yaptığı itiraz üzerine sanığın tutuklandığını belirten Peçe, Temiz'in daha sonra hakkında açılan davanın ilk duruşmasında Rize 1. Ağır Ceza Mahkemesince tahliye edildiğini kaydetti.

Sanık Temiz'in tahliyesinin Karali ailesinin acısını daha da derinleştirdiğini bildiren Peçe, dilekçesinde, "Henüz olayın yarattığı infial ve sanığın soruşturma safhasında salıverilmesine ilişkin hatalı sürecin verdiği öfke dinmeden mahkemenin sanığın tahliyesine karar vermesi müvekkillerim için adeta bir yıkım teşkil etmiş ve olay sonrası müvekkilimin yakınları ve vatandaşlar adliye dışarısında polis müdahalesi altında eylem yaparak adaletsizliğe dikkat çekmişlerdir" ifadelerini kullandı.

OLAYIN ADI CİNAYETTİR

Dilekçesinde, olayı "cinayet" olarak değerlendiren Peçe, şunları kaydetti:

"Olayın adı cinayettir ancak biz her ne kadar bu şekilde izah etsek de ceza tekniği olarak bunun adının konması gerekmektedir. Cumhuriyet  savcısı bunun adını da sanık lehine nitelendirerek sadece taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma olarak koymuştur. Oysa ki sanığın köy yolunda 100 kilometre hızla araç kullanması ve akabinde yolun üstünde bulunan çaylık araziye çıkarak bir kişiyi öldürmek bir kişiyi de yaralama eylemi nasıl olur da bilinçli taksir olarak nitelendirilemez? Hadisenin gerçekleştiği günden bugüne adalet hiçbir işlemde tecelli etmemiş ve müvekkillerimin bu saatten sonra tecelli edeceği noktasındaki inancı da ciddi şekilde örselenmiştir. Rize'de bulamadığımız adaleti sayın mahkemenizden esirgememenizi saygı ile arz ve talep ediyoruz."

Ümit Peçe, bu sebeplerle Rize Ağır Ceza Mahkemesi'nin Temiz hakkında verdiği tahliye kararının kaldırılarak Temiz'in tutuklanmasını istedi.

Sanık Samet Temiz'in yargılandığı Rize Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada tahliye edilmesine tepki göstererek sanığın çıkacağı adliye kapısı önünde toplanan mağdur taraf yakınları ile bu kişilere engel olmak isteyen polisler arasında Rize Adliyesi önünde arbede yaşanmıştı. Polis, bu kişileri biber gazı ile müdahale ederek uzaklaştırmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel