Rize usulü ilginç uygulama

Rize’nin Güneysu İlçesi'ne bağlı Gürgen Köyü’nde, dağın yamacına çelik halatla bağlı ev ile rüzgarda dönen çardak inşa ederek gündeme gelen 82 yaşındaki Bilal Atasoy, yine ilginç bir uygulamaya imza attı. Bu kez yağış tahmini için 4 pervaneli meteorolojik

Rize usulü ilginç uygulama
Rize’nin Güneysu İlçesi'ne bağlı Gürgen Köyü’nde, dağın yamacına çelik halatla bağlı ev ile rüzgarda dönen çardak inşa ederek gündeme gelen 82 yaşındaki Bilal Atasoy, yine ilginç bir uygulamaya imza attı.
 
Bu kez yağış tahmini için 4 pervaneli meteorolojik erken uyarı sistemi kuran Atasoy, üzerinde 'Hava tahmini, yağacak dönerse' yazısı bulunan pervanenin dönmesi halinde yağış beklendiğini söyledi.
 
İnşa ettiği ilginç yapılarla dikkat çeken Bilal Atasoy, Türkiye’nin en fazla yağış alan kenti Rize’de meteorolojik erken uyarı sorununa kendince bir çözüm yolu buldu. Atasoy'un anlattıklarına göre, rüzgarın şiddetiyle dönen 4 pervaneli sistemde pervaneler metal bir aksama çarparak ses çıkarıyor. Bisiklet tekerinin de bağlı olduğu pervanelerden birinin dönmesi halinde 24 saat içerisinde yağış bekleniyor. Diğer iki büyük pervanenin dönmesi halinde ise sesin şiddeti artıyor, böylece yağışların etkili olacağı tahmin ediliyor. Bütün pervanelerin aynı anda dönmesi halinde de çevreye 'tak tak' diye şiddetli yağış uyarısı sesleri yayılıyor. Yağışı gösteren pervanenin arkasına, 'Hava tahmini, yağacak dönerse' yazan Atasoy, sistem yağış uyarısı verdiğinde de komşularını bilgilendiriyor.
 
Atasoy kurduğu dört pervaneli sistemle ilgili şunları söyledi:
 
"Birine 'Yağacak dönerse' yazdım. Hakikaten o döndüğü zaman yağmur yağıyor. O pervane döndüğünde yağmur bekliyoruz. Meteoroloji de tahmin ediyor, kesin konuşamıyor. Ben de bu sistemle tahminde bulunuyorum. Bir şeyin önemli olması, dikkat çekmesi için eşi benzeri olmaması lazım. Ben böyle şeylerle uğraşmayı severim, başkasının yaptığını da yapmam."
 
Bilal Atasoy, motor olmadan el ve ayak kuvveti ile havalanacak bir helikopter projesi üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü de sözlerine ekledi.
 
1.20130629134051.jpg
 
4.20130629134016.jpg
 
2.20130629134004.jpg
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel