Ramazan alışverişi yaparken dikkat!

Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, toptan alışverişlerin yoğun olarak yapıldığı Ramazan ayında dikkatli olunmaması halinde hem sağlığın tehlikeye atılabileceğini hem de ürünlere ederinden fazla ücret verilebileceğini bild

Ramazan alışverişi yaparken dikkat!

Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, toptan alışverişlerin yoğun olarak yapıldığı Ramazan ayında dikkatli olunmaması halinde hem sağlığın tehlikeye atılabileceğini hem de ürünlere ederinden fazla ücret verilebileceğini bildirdi.

Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, yaz mevsiminde, özellikle de Ramazan ayına yönelik alışverişlerde duyarlı olunması gerektiğini belirtti.

Toptan alışverişlerin yoğun olarak yapıldığı Ramazan ayında dikkatli olunmaması halinde hem sağlığın tehlikeye atılabileceğini hem de ürünlere ederinden fazla ücret verilebileceğini ifade eden Yazıcı, şunları kaydetti:

"Et ve et ürünleri ile ihtiyaç olan muhtelif gıdaları ucuza alalım derken sağlığımızı kaybetmeyelim. Uygun ortamda bir üründe, 7 saatte 2 milyonun üzerinde bakteri oluşabilir. Bugünkü sıcaklıklar ve nem bu üremeyi sağlayacak koşullara sahiptir. Bu nedenle ucuz et alma adına gıda değeri olmayan etlerden uzak durmalıyız. Alışverişte soğukta muhafaza edilen ve dondurulmuş gıdalar, uygun şartlarda satılan yerlerden alınmalıdır. Bu gıdaları alışverişimizin en sonunda alıp, kısa sürede eve dönüp aynı şartlarda muhafaza etmeliyiz. Uzun süren bir alışverişte ilk olarak alınan dondurulmuş gıda daha marketten çıkmadan çözülebilmektedir. Bazen bu tür küçük ihmaller gıda zehirlenmelerine sebep olabilir."

Yazıcı, satın alınacak ürünün ambalajında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının verdiği sicil ve üretim izin numaralarının bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Soğukta muhafazası gereken bir gıdanın soğuk olmadığını hissederseniz almayın. Varsa soğutucu ve donduruculardaki sıcaklık ölçerleri kontrol edin. Taze meyve ve sebze 10, süt ve süt ürünleri 4, et, balık ve tavuk 2, dondurulmuş gıdalar da eksi 18 derece ve altında muhafaza edilmelidir. Son kullanma tarihi kontrol edilmeli, soğuk muhafazada ambalaj üzerinde yer alan saklama sıcaklıklarına uyulup uyulmadığına bakılmalıdır. Ucuz olan ve çocukların çok tükettiği yumurtalar da marketlerde 4-6 derece arasında bulundurulmalıdır. Oda sıcaklığında bekletilen yumurtaları, son kullanma tarihi ne olursa olsun almamaya gayret edelim."

Yazıcı, genellikle parlak kırmızı renkli sığır etinin, tazeliğin göstergesi olduğunu ancak bunun etin güvenli olup olmadığını tek başına anlatmadığını belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Güvenli et, uygun şartlarda muhafaza edilen, ruhsatlı kasaptan, karkas etten alınan ve üzerinde resmi damgası olan etlerdir. Marketlerde ise veteriner hekim kontrollü parçalama tesisinde üretilmiş, Bakanlık izni ve sicil numarası olan kırmızı ve beyaz etlerdir. Ruhsatlı iş yerleri dahi olsa dökme olarak tabir edilen tavuk eti satışlarından uzak durulmalıdır. Daha önceden hazırlanmış kıymalar da satın alınmamalıdır. Soğuk muhafazası gerekirken piyasa değerinin çok altında ve sokakta seyyar satıcılar tarafından satılan gıdalar asla satın alınmamalıdır. Yine sokakta satılan, soğuk muhafazada olması gereken donmuş balıkların satın alınmasında riskin büyük olduğunu unutmayalım."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel