Ne olacak fındığın hali?

Üretici ürününü pazara indirmemesine rağmen fiyat Trabzon'da 2.20 YTL'ye kadar geriledi. Öte yandan Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada, ürün alımlarına bugün başlayacağını duyurdu. Üreticiden kademeli fiyatı gözönünde bulundurmasın

Ne olacak fındığın hali?
Üretici ürününü pazara indirmemesine rağmen fiyat Trabzon'da 2.20 YTL'ye kadar geriledi. Öte yandan Toprak Mahsülleri Ofisi Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada, ürün alımlarına bugün başlayacağını duyurdu. Üreticiden kademeli fiyatı gözönünde bulundurmasını isteyen Genel Müdür İsmail Kemaloğlu, “Arzı ötelemek üreticinin elinde” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, cumartesi günü açıkladığı 4 YTL'den başlayan kademeli fiyat serbest piyasada fiyatın düşmesine neden oldu. Fındık fiyatı 2,20 YTL'ye geriledi. Tarım Bakanı Eker, Uzun beklentiden sonra cumartesi günü kameraların karşısına geçerek Giresun kalite fındık için Eylül'de 4, Ekim'de 4,5 ve Kasım ve sonrası için de 5 YTL'lik kademeli fiyat açıkladıktan sonra gözler serbest piyasaya çevrildi.

Ancak açıklanan fiyat ters etki yarattı ve Trabzon'da Cuma günü 2,40 YTL olan 50 randıman fındık 20 Ykr gerileyerek, 2,20 YTL'ye kadar düştü. Fındık alımı yapan tüccarlar randımanın oldukça düşük olduğunu ve bu randımanın da 30 ile 40 arasında değiştiğini belirttiler.

TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, 2008 yılı fındık alım politikasını açıklayarak, "Giresun Kalite Fındık için açıklanan 4 YTL/Kg fiyat esas alındığında kademeli fiyat uygulaması sonucu Aralık ayı fiyatı % 25 artışla 5 YTL/Kg olmaktadır. Üreticilerimiz açıklanan kademeli fiyatı göz önünde bulundurarak ürünlerini satmakta acele etmemelidir. Arzı öteleyerek fiyat istikrarına yardımcı olmalıdır" dedi.
Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker'in fındık fiyatını açıklamasından sonra dün de Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, 2008 Yılı Fındık Alım Politikasını açıkladı.

Kemaloğlu, 2006 yılında fındık piyasasında yaşanan sıkıntılar üzerine 31.08.2006 tarihinde TMO Genel Müdürlüğüne fındık alım görevi verildiğini hatırlatarak, "Fındığın daha modern koşullarda ve daha uzun süreli muhafazası için Karadeniz Bölgesindeki 6 ilde toplam 150 bin ton kapasiteli, lisanslı depoculuk standartlarına uygun yaptırılan depolardan 135 bin tonluk kısmı bu dönem üreticilerimizin hizmetine sunulmuştur. Ayrıca piyasadan şimdilik 94.000 ton kapasiteli depo kiralaması yapılmış olup alımların depolanmasında sorun yaşanmayacak, arz olunan ürünlerin tamamı satın alınacaktır.

2008 yılı fındık alım fiyatına ilişkin çalışmalar sonuçlanmış olup kademeli fiyatların açıklanmasına karar verilmiştir. 2008 yılı Giresun Kalite Fındık için açıklanan 4 YTL/Kg fiyat esas alındığında kademeli fiyat uygulaması sonucu Aralık ayı fiyatı % 25 artışla 5 YTL/Kg olmaktadır. Üreticilerimiz açıklanan kademeli fiyatı göz önünde bulundurarak ürünlerini satmakta acele etmemelidir. Arzı öteleyerek fiyat istikrarına yardımcı olmalıdır" dedi.

Kemaloğlu, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan üreticilerin ürün miktarının tamamını satın alacaklarını belirterek, "2007/2008 alım sezonunda olduğu gibi 2008/2009 sezonunda da ÇKS' ye kayıtlı üreticilerden, Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı ürün miktarının tamamı satın alacaktır. Bu dönem yapılacak uygulama ile üreticilerimiz randevularını internet ortamında http://randevu.tmo.gov.tr adresi ile http://www.tmo.gov.tr adresinden "fındık-randevu" butonu tıklanarak alabilecekleri gibi oluşturulan TMO Randevu Merkezlerinden de randevularını alabileceklerdir.

Fındık alımlarına yönelik "Alo Fındık "hattı kurulmuş olup 0 312 416 34 75–78 (4 Hat) nolu telefonlara başvuruda bulunabilirsiniz. Buraya yapılacak her türlü başvuru, değerlendirmeye alınacaktır. 01.09.2008 tarihinde randevu verilmeye, 02.09.2008 tarihinde ise alımlara başlanılacaktır. Ürün bedelleri, ürünün teslim tarihinden itibaren 25 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına tek seferde aktarılacaktır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler