Lojistik Merkez Trabzon'da hayata geçmeli

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, iadeyi ziyarette bulunduğu Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın gerek şehir gerekse Doka Bölgesi ve ülkemiz için geliştirdiği projelerin çok önemli olduğunu söyledi.  Vali Öz, Başkan Hacısalihoğlu ile birlikte TTSO'nun projel

Lojistik Merkez Trabzon'da hayata geçmeli

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, iadeyi ziyarette bulunduğu Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın gerek şehir gerekse Doka Bölgesi ve ülkemiz için geliştirdiği projelerin çok önemli olduğunu söyledi.  Vali Öz, Başkan Hacısalihoğlu ile birlikte TTSO'nun projelerinin üretildiği Proje koordinasyon Ofisi ve ABİGEM'i ziyaret ederek çalışanlara başarılar temennisinde bulundu.

BÖLGEDE BİYOTEKNOLOJİ ALTYAPISI OLUŞTU

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ziyarette yaptığı değerlendirmede bir anlamda Biyo Teknoloji Merkezi'nin altyapısını kurulmuş olduğunu ifade ederek, "TTSO'nun yürütmüş olduğu Peynir Altı Suyu Projesi Biyo teknolojik bir üretim tesisidir.  Biyo Teknoloji Merkezi için altyapı oluşuyor. Bu çalışmalara ilaveten Biyo Teknoloji Merkezi'ni de Trabzon'da hayata geçirerek geleceğe yönelik yüksek Ar-GE çalışmalarında bölgede ciddi bir mesafe alınmış olacaktır."dedi.

Trabzon Lojistik Merkezin hayata geçirilmesinin bölgenin geleceği açısından çok faydalı bir proje olduğunu ifade eden Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Türkiye'nin bu hızla gelişmeye devam etmesi halinde Demir Yolunun da en kısa sürede bölgeye bağlanacağını söyledi.

 SANAYİ ÜRETİMLERİ TRABZON ÇOK ÇOK İYİ

Sanayi üretiminin Trabzon'un oldukça önemli bir seviyede olduğunu gözlemlediğini ifade eden Trabzon Valisi Öz,"  Sanayi normalde yok gibi gözüküyor. Ama sanayide varım diyen birçok il den daha iyi seviyedeyiz. Potansiyelimizin bir kısmı gözükmüyor. Belirli alanlarda örneğin Arsin'de guruplaşmış, Şehirde içinde dağınık halde bulunan sanayi ürünlerimiz çok önemlidir. Bu şehir ne üretiyor bunu herkese göstermemiz gerekiyor" diye konuştu.

TRABZON’UN KENT İÇİNİ TURİSTLE BULUŞTURMAK İÇİN ORTAHİSAR

 Trabzon'un kent merkezinin turist ile buluşturulmaya ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Vali Öz, bu buluşmaya en hazırlıklı bölgenin Ortahisar olduğunu aktardı. Kanuni evinin bulunduğu alandaki diğer evlerin yeni fonksiyonlar kazandırılması için çalışmalar başlatıldığını aktararak, " Amasya'da benzer örnekleri vardı. Burada da hayata geçirilebilinir. Örneğin konsept müzeler artırılmalıdır. Bu anlamda bölgeye hareket kazandırmak doğrultusunda Ortahisar'daki  eski vilayet konağı valilik binası olarak yeniden kullanılmalıdır. Aynı zamanda kentin tarihini ve kültürünü sergileyen bir yapıya kavuşturulmalıdır. Bu yönde çalışmalarda bulunacağım."

Sanatın bütün dallarındaki birikimine rağmen Trabzon'un bu değerlerini çok iyi kullanamadığını belirten Vali Abdil Celil Öz, " Mevcut altyapı ile daha büyük adımlar atılmalıdır" dedi.

İNOVASYON MERKEZİ

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu da, Vali Abdil Celil Öz'e odanın yürüttüğü projeler hakkında geniş bilgilendirmede bulundu. İnovasyon merkezinin projesinin çalışıldığını, Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltmayı hedeflediğini belirten Hacısalihoğlu, "Teknokent bünyesinde teknik eğitim çalışmaları vererek İnavasyon merkezine hazırlıklarımız devam ediyor. Bu proje önümüzdeki dönem ülkemizin yurt dışından ithal etmek zorunda kaldığı yüksek teknolojik ürünleri Trabzon'da üretmeyi amaçlıyor. Trabzon için çok önemli."dedi.

TERSANE PROJESİNDE ORTAK ŞİRKET KURULUYOR

Tersane sektöründe faaliyette bulunan işletmelerin IPA desteği ve kümelenme modeli ile  ortak modern bir üretim alanı oluşturmayı hedefleyen  projede firmaların ortak şirket kurma aşamasına geldiğini belirten Hacısalihoğlu Çamburnu tersane alanında ki  proje hakkında ayrıntılı bilgilendirmede bulundu.

PEYNİR ALTI SUYU PROJESİNDE İHALE AŞAMASINA GELİNDİ

Yine TTSO'nun IPA desteğinde yürüttüğü, bölgemiz için çok önemli olan peynir altı suyundan sut tozu üretim projesinin detaylarını Vali Öz ila paylaşan Hacısalihoğlu, "Projede ihale aşamasına geldik.  Trabzon merkezli kurulacak olan peynir altı suyunu işleme tesisinin kapasitesini yüksek tuttuk. Erzurum bölgesinden de peynir altı suyu toplayacağız. Orada yoğunlaştırma ünitesini kuracağız."şeklinde konuştu.

LOJİSTİK MERKEZDE BİLİMSEL VERİLER DİKKATE ALINMALI

Başkan Hacısalihoğlu, Lojistik Merkez ile ilgili olarak 2010 yılından beri TTSO'nun yürüttüğü çalışmaları özetleyerek Trabzon'un Lojistik Merkeze, Türkiye ve Uluslararası ticareti geliştirme adına ihtiyacı olduğunu aktardı. Bu anlamda kentteki bütün yerel yönetimlerin içinde olduğu bir yapı ile projeyi takip ettiklerini, olgunlaştırdıklarını vurguladı.  Bölgedeki ihtiyacı karşılayacak nitelikte bir lojistik merkez kurulmasını öngördüklerini, yer seçimi konusunda bilimsel verilerin ilk plana alınmasını arzuladıklarını kaydetti.

Yapılan çalışmalar neticesinde öngörülen lojistik merkezin işleyişi ve teknik yapısını gösteren animasyonu ve proje detaylarını Vali Öz'e sunan Hacısalihoğlu, " Lojistik merkezin dört ayağı vardır. Bunlar karayolu, hava yolu, denizyolu ve demiryoludur. Bunların üçü bizde var. Havayolu lojistik planlamada çok önem taşıyor. Dünyadaki örnekleri hava alanı ve lojistik üslerin yan yana kurulduğunu göstermektedir."dedi.

Lojistik Merkezin yanı sıra Endüstri Bölgesi'nin de Trabzon'da hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Hacısalihoğlu, şöyle konuştu." Bölgemizde üretim alanı sıkıntısı bulunuyor. Sanayicinin önündeki en büyük engel arazi sorunudur. Kurulmakta olan OSB'ler ile bu sorun aşılmaya çalışılsa da devlete maliyeti çok yüksek olmaktadır.  Uluslararası alanda örnekleri görülen yatarım adalarının maliyeti oldukça düşük ve bölgemizde bir örneği hayata geçirilerek üretimdeki kapasite artırılmalıdır."

TRABZON OPERA VE BALE MÜDÜRLÜĞÜ KURULMALI

Trabzon'un kültür ve sanat çalışmalarının ülke adına büyük önem taşıdığını ilave eden Başkan Hacısalihoğlu, tarihi derinliklerinde ülkenin ilk opera binasının 1912 yılında Trabzon'da kurulduğunu anımsatarak, " Trabzon Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü Samsun'da kuruldu. Trabzon tarihi kimliği ile bu müdürlüğü çoktan hak ediyor.   Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile görüşmelerde bulunduk. Trabzon'da sıcak bakıyorlar. Trabzon Opera ve Bale Müdürlüğü'nün kurulursa ilimizde 300'ü aşkın bir istihdam da sağlanacak. Ayrıca bir çok ilde kurulmasına rağmen ilimizde Devlet Kültür merkezi yok."dedi.

 UZUNGÖL KIŞ TURİZMİ MASTIR PROJESİ

Trabzon'un Kongre merkezi projesinde konaklama kapasitesi sorununu aşması gerektiğini sözlerine ilave eden Başkan Hacısalihoğlu, turizm yatırımları ile bu sorunun aşılacağını, aynı zamanda bölgedeki turizmin 12 aya yayılması amacıyla yürütülen kış turizmi faaliyetlerinde hazırlanan, "Uzungöl’den Ovit'e Kış Turizmi Mastır Planı" nın önemli bir işlevi olacağını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel