Ladik Gölü Kuruyor

Dünyada yüzen adacıklara sahip 3 gölden biri olan Ladik Gölü, aşırı sıcak ve sulama amaçlı kullanılması sebebiyle kurumaya başladı. 1300 hektar olan gölün büyüklüğü, su seviyesinin 6 metreden 1.5 metreye inmesi nedeniyle 700 hektara düşerken, doğa harikas

Ladik Gölü Kuruyor

Dünyada yüzen adacıklara sahip 3 gölden biri olan Ladik Gölü, aşırı sıcak ve sulama amaçlı kullanılması sebebiyle kurumaya başladı. 1300 hektar olan gölün büyüklüğü, su seviyesinin 6 metreden 1.5 metreye inmesi nedeniyle 700 hektara düşerken, doğa harikası göl yüzde 47 oranında küçüldü.

Ladik ilçesinde doğal sit alanı olan ve 40 çeşit kuş türünün bulunduğu Ladik Gölü, Türkiye'deki birçok göl gibi aşırı sıcaklardan etkilendi. Bin 300 hektarlık alan kuruma sebebiyle 700 hektara kadar düşerken, 6 metrelik su seviyesi 1.5 metreye indi. Gölün batı yakasında 2 kilometrelik alanın tamamen kurumasıyla, bir zamanlar gölün üzerinde bulunan yasemin çiçekleri kuru toprağı sardı. Kıyısında artık inek ve koyunların otladığı Ladik Gölü'nde suların çekilmesi sebebiyle turna balığı nesli de tehlikeye
girdi.

11 köyün geçim kaynağı olan gölün kurumaya başlaması köylülerde de tedirginliğe yol açtı. 2 ay öncesine kadar sıcaklardan bunalıp serinlemek için göle giren vatandaşları uyarmak amacıyla göl kıyısına konulan "Yüzmek Tehlikeli ve Yasaktır" levhası ise gölün içler açısı durumu gözler önüne serdi.

Ayrıca turna balığının üretimini yeniden canlandırmak, olta balıkçılığı turizmini teşvik etmek, yörede bulunan ailelere alternatif geçim ve istihdam kaynağı sağlanması amacıyla Ladik Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği tarafından başlatılan Birleşmiş Milletler ve AB Hibe Programı destekli proje de su çekilmesi sonucu önemini yitirdi.

Ladik Belediye Başkanı Kemal Kaplan, bu sene kış şartlarının olumsuz, yazın ise kurak geçmesi sebebiyle gölde çekilme başladığını söyleyerek, "Bir yandan aşırı sıcaklıkların verdiği etki, bir yandan DSİ'nin göl suyunu Tersakan Irmağı'na taşıyarak oradan da Suluova ilçesindeki tarım arazilerinde kullanması, gölün kurumasına neden oldu.

Bu da doğal olarak gölün çevresinde yapmayı düşündüğümüz gerek turistik yatırımları, gerekse de gölün turizme açılması çalışmalarımızı olumsuz etkiledi. Şuan göl seviyesi en alt seviyeye düştü. İnşallah en kısa zamanda yağmur yağar" dedi.

Ladik Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Mutlu ise küresel ısınmaya bağlı olarak kuraklık ve susuzluğun kendi bölgelerini de olumsuz etkilediğini kaydetti. Kültürel olarak popülasyonunu artırmaya çalıştıkları yüz binlerce turna balığının, su çekilmesi sonucu göçmen kuşlara yem olduğuna dikkat çeken Mutlu, "Küresel ısınma ve sulamaya bağlı olarak 8 kilometrelik gölde 2 kilometre çekilme oldu.

Göldeki yüzen adacıklar tamamen karaya oturdu. Suluova'dan gelen yeni talepler sebebiyle DSİ, bir ay daha bu bölgedeki tarım arazilerine su vermeyi düşünüyor. Bu da göldeki su sevisinin 50 santimetreye kadar düşmesine ve 5 kilometrelik bir alanın da kuruması anlamına geliyor. Suyun bu kadar çekilmesi turna balığı neslini gölde yok edecek. Ayrıca birçok göçmen kuşun barındığı gölde kuş türü de yok olacak. DSİ'nin gerekli tedbirleri alınmasını bekliyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel