Köylüler Kiliseye Sahip Çıktı

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Uğurtaş köyünde yaşayan vatandaşlar, köyde bulunan tarihi Uğurtaş Kilisesi'nin onarılmasını talep ediyor.Köy meydanında bulunan ve 19. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen 6 sütunlu, 3 nefli, 3 apsisli ve 14 mazgal pencereli

Köylüler Kiliseye Sahip Çıktı


Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Uğurtaş köyünde yaşayan vatandaşlar, köyde bulunan tarihi Uğurtaş Kilisesi'nin onarılmasını talep ediyor.

Köy meydanında bulunan ve 19. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen 6 sütunlu, 3 nefli, 3 apsisli ve 14 mazgal pencereli yapıdaki Uğurtaş Kilisesi'nin, beşik tonoz örtü üzerine 6 penceresi bulunan altıgenli bir kubbe geçişi bulunuyor.

Kubbesinin büyük bölümü tabiat ve çevresel nedenlerden dolayı yıkılmış olan, iç sütunları gergilerle desteklenmiş, kemerli geçişlerle tamamlanmış, kesme taştan dikdörtgen çerçeve içerisinde ve üzerinde alınlığı bulunan giriş kapısının orijinalliğini koruduğu gözleniyor.

Köy halkı kiliseye özellikle yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiklerini, ziyaretleri sırasında zaman zaman mum yakıp, dua ettiklerini söyledi.

Kiliseye uzun yıllar samanlık ve ot yığınları konulduğunu, daha sonraki yıllarda boşaltıldığını anlatan köy sakinleri, kilisenin her geçen gün biraz daha yıkıldığını, herhangi bir önlem alınmazsa bir süre sonra tamamen yok olacağını belirterek, kilisenin turizme hizmet vermesi için onarılmasını istedi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel