Kızılırmak Aileleri Korkutuyor

Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğup, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerken çok sayıda dere ve çayın sularını toplayarak Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e dökülen Kızıl

Kızılırmak Aileleri Korkutuyor

Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğup, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerken çok sayıda dere ve çayın sularını toplayarak Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e dökülen Kızılırmak'ın su seviyesi, kuraklık nedeniyle iyice düştü.

Başlıca kolları Tecer Irmağı, Devrez Irmağı, Delice Irmağı ve Gökırmak olan, yağmur ve kar sularıyla beslenen Kızılırmak'ın Sivas bölümü, yağış azlığı ve sıcak havalar nedeniyle bugünlerde dere görünümünü andırıyor.

Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak, yaz kuraklığı nedeniyle her ne kadar dere görünümü andırsa da geçtiği yerleşim birimlerinde yaşayanlar ve özellikle çocuklar için tehlike arz ediyor.

Sığ yerlerin yanı sıra çok sayıda derin bölümlerin de olduğu ırmağa, özellikle okulların tatil olması ile birlikte çocuklar serinlemek ve balık tutmak için akın ediyor. Irmağın içerisindeki derin kum ocaklarından ve göl alanlarından habersiz çocuklar, su seviyesinin düşük olduğu bölümlere aldanarak nehre giriyor.

Sivas sınırları içerisindeki Oğlakpınarı Gözlem İstasyonunda temmuz ayında yapılan ölçümlere göre, Sivas bölümünde ortalama su seviyesi 10 metreküp/saniyeye kadar düşen Kızılırmak'ta, su seviyesinin düşmesine rağmen boğulma olayları yaşanıyor.


Sivas'ta, son 1 ayda serinlemek için Kızılırmak'a giren ilköğretim öğrencileri Anıl Kepenek (13) ve Ferhat Kubur (14) boğularak hayatını kaybetti.

Kepenek ve Kubur'un yanı sıra birçok çocuğun da boğulma tehlikesi geçirdiği ırmakta, yetkililer boğulma olaylarına karşı çareyi önlem almakta buldu.

Özellikle yaz aylarında Kızılırmak'ta yaşanan boğulma olaylarına karşı uyarıcı levhalar hazırlayan Sivas Belediyesi, bu levhaları ırmağın kıyısında, vatandaşların görebileceği alanlara yerleştirdi.

Nehrin kıyısına monte edilen “Irmağa girmek tehlikeli ve yasaktır” yazılı levhalarla vatandaşları uyaran belediye, bu konuda aileleri dikkatli olmaya çağırıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler