"Kimseye vaatte bulunmadım"

Rektör İbrahim Özen, KTÜ' deki atamaların perde arkasını anlattı. İşte Haber61 Gazetesi'ndeki o röportaj: Öncelikli olarak hayırlı olsun diyoruz Rektör İbrahim Özen'e. KTÜ'deki oylamada 464 oyla birinci çıkan Prof. Dr. İbrahim Özen, YÖK Genel Kurulu'ndaki

"Kimseye vaatte bulunmadım"

Rektör İbrahim Özen, KTÜ' deki atamaların perde arkasını anlattı.

İşte Haber61 Gazetesi'ndeki o röportaj:

Öncelikli olarak hayırlı olsun diyoruz Rektör İbrahim Özen'e. KTÜ'deki oylamada 464 oyla birinci çıkan Prof. Dr. İbrahim Özen, YÖK Genel Kurulu'ndaki oylamada da 20 oyun tamamını alarak Köşk'e birinci olarak gitmişti. Cumhurbaşkanı Gül, Prof. Dr. Özen'i rektörlüğe ikinci kez atadı.

ÖZEN'İN TAHMİNİ BİREBİR TUTTU
2007 Aralık ayı itibariyle yaptığı tahminlerle de seçimden 1. olarak çıkabileceğini tahmin ettiğini ifade eden Rektör Özen, seçim sürecini şu şekilde ifade etti; “Büyük bir sorunla karşılaşmadık ama güzel bir seçim heyecanı yaşandı. Öncelikle bu atamanın şahsım başta olmak üzere KTÜ camiasına, bölgemize, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Haziran ayı seçimlerinde 22 üniversitede seçim işlemi yapıldı. Biz 4 yılın bir hesabını verdik öğretim üyelerimize. Ben öğretim üyelerimizin eğilimlerini biliyordum. Sizde dikkat ettiyseniz seçim öncesi tahminlerimi de söyledim ben sizlere. Asgari yüzde 70 geçebileceğimizi söyledim. Ve rakamda vermiştim hatta. Size ben bir not da göstereyim. (Not, 2007 aralık ayında Rektör Özen'in tahmini. Sayı ise 463) Aralık ayından itibaren biliyordum. Öğretim üyelerimiz vicdanlarıyla baş başa kalarak özgür iradeleriyle rektörlük aday adaylarını belirleme seçiminde tercihlerini ortaya koydular. Herkese teşekkür ediyorum. Bizimle beraber yürümesini arzu ettiğimiz 180 kişinin de varlığı bir gerçek. Biz onlarında desteğini almayı hedefliyoruz. Çünkü hedefimiz KTÜ'yü laik olduğu yerlere taşımak. YÖK ve Sayın Cumhurbaşkanının takdirleri vardı. Üniversitedeki eğilim konusu olduğu gibi bu aşamalarda da tereddüdüm olmadığını ifade etmek isterim. Eğer ben 1. sırada çıkmasaydım hiçbir iddiam olamazdı ve seçimden çekilirdim. Ama takdir tabi Cumhurbaşkanındı. Gerçekten bir tereddüt yaşamadım ve 5 Ağustos itibariyle atamamız gerçekleşti. Benim için seçim bitmiştir” ifadelerini kullandı.

10 BİN ÖĞRENCİ KAYDINI YAPTIRDI
2009-2010 Eğitim ve Öğretim yılına başlarken yeni dönemde KTÜ'deki gelişmeleri sorduğumuz Rektör İbrahim Özen, “Bildiğiniz gibi son iki yılda KTÜ'den 5 üniversite doğdu. 54 bin olan öğrenci sayımız 27 bine kadar geriledi. Biz yeni kurulan üniversitelere sert baktığımızı ifade etmiştim. Kurulan yeni üniversitelerde kendi ayakları üzerinde gelişmelerine devam edecektir. Yeni öğretim yılında ek kontenjanlar açıldığını biliyoruz. Bizim 56 programda lisans düzeyinde eğitim-öğretime devam ediyoruz. Yeni açtığımız bölümler 2. öğretimlerle bu yılki kontenjanımız 10 bin 450'dir. Geçen hafta sonu itibariyle de kayıtlarımız tamamlandı. 10 binden öğrenci kaydını yaptırdı. Zannediyorum ki 300'ün üzerinde bir öğrenci açığımız var bunun da ek kontenjanlarla doldurulacağını düşünüyorum” dedi.

YENİ HUKUK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİ ALDI
KTÜ bünyesinde yeni açılan ve bu yıl öğrenci alan bölümleri açıklayan Rektör Özen, “Diş hekimliğinde eğitim öğretime başlamıştık, artık 3. sınıflarını da alıyoruz. Malzeme bölümüne öğrenci alıyoruz. İletişim Fak. Halkla İlişkiler Reklamcılık bölümüne öğrenci alıyoruz. İlk defa KTÜ'de Hukuk Fak. kurulmuştu biliyorsunuz. Ve YÖK'ün yeni hukuk fakültesi açılmaması kararını aldıktan sonra biz hukuk fakültesini kurmayı başarabildik. Ben bu anlamda YÖK'e ve Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Ve öğrenci de aldık. 20 öğrenci Gazi Üniversitesinde eğitim öğretime başlıyor. Bu yıl itibariyle hukuk fakültesi binasının ihalesine çıktık. Aynı zamanda iktisadi ve idari bilimler fakültesinin ek binasının inşaatın ihalesine çıktık. Onun yanında yeni yüksek okullar kurduk. Rahmetli Abdullah Kanca, nereden baksanız 5-6 milyon dolar bağış yaptılar. Sosyoloji bölümü kuruldu. Böylece son 2 yılda 5 bine yakın öğrenci kontenjanı hasıl oldu. Akçaabat Güzel Sanatlar Fakültesinin son durumu ise şu şekilde; Tekel binalarını 3 yıl önce aldık ve onarımlarımızı tamamladık. Trabzon meslek yüksek okulunu sanıyorum, bu yarı yılının sonunda taşımış oluruz. Çevre düzenlemeyle ilgili inşaatımız halen devam etmekte. Güzel Sanatlar Fakültesi de aynı binada olacak, fakülte için 3 profesör hocamızı sözleşmeli olarak göreve başlattık. Ancak öğretim üyelerinin ataması maliye bakanlığından geç geldiği için öğrenci alımı bu sene gerçekleştirilemedi. Bu arada Rahmetli Ahmet İmamoğlu'nun ismini Fatih Kampusu'ndeki kütüphaneye verdik” şeklinde konuştu.

ÖĞRETİM ÜYELERİ PROJE YAPMAKTAN İMTİNA EDİYOR
Trabzon'un KTÜ'den beklentileri her stratejik toplantıda gündeme gelir. Ama hep şu serzeniş vardır; Trabzon'un KTÜ'den yeterince faydalanamadığı, bilimsel verilerin yetersiz kaldığı. Bu sorunun nasıl aşılabileceğini sorduğumuz KTÜ Rektörü Özen, “Çağdaş üniversitelerin bilgi toplumu oluşturmak adına proje üretmeleri gerekir. KTÜ olarak biz kent bütünleşmesi adına elimizden geleni yapıyoruz. Ben inanıyorum ki STÖ'ler ve şehir aynı bizim gibi yakınlaşmayı arzu ediyor. Ama nedense somut adımlar atılamıyor. Bizden beklentiler nelerdir, 'açık olarak şunları istiyoruz' denilmemiştir. Kimse gelip bizden bir talepte bulunduğunda da 'hayır' cevabını almamıştır. Söylesinler, 'Şu konuda yardım istedik, ama üniversite bu işe soğuk baktı' diyemezler. Yıllardır neler yapıldı bunların örnekleri var. Karadeniz Araştırmalar Enstitüsünü kurduk. Bunun altyapı çalışmaları devam ediyor. Bizde karşılıklı adımların atılmasını, şehir üniversite bütünleşmesini bizde yeterli görmüyoruz. Önümüzde yasal engeller de var. Proje sunumu konusunda bir yönetmelik bizi pahalı kılıyor. Yaptığımız işin karşılığını alamayan öğretim üyelerimiz de proje yapmaktan imtina ediyorlar. Çünkü eline geçen ücreti çok az. Sanayicinin ödediği rakamda O'na göre yüksek geliyor. Örneğin 100 liralık bir iş yapılıyorsa bunun 18'i öğretim üyesine geçerken, diğer kısmı devlete gidiyor” ifadelerini kullandı.

ALLAH BİZE 5 KURUŞLUK KÖR KURUŞU NASİP ETMESİN
KTÜ'deki ihaleler şehirde spekülasyonlara neden oluyor. İhaleler konusunda nasıl bir yol izlediklerini sorduk Özen'e. “Bütün resmi kurumlar bir kamu ihale yasasına göre ihalelerini yaparlar. Diğer illerde bu ihaleler hiç gündeme gelmez ama Trabzon'un geçim kaynağı bu ihaleler olduğu için takip ediliyor. Ben takip edilmesinden de şikayetçi değilim. İhale ile ilgili bir şikayeti olan rektörlüğe dilekçe verebilir. Kimin ne şikayeti varsa kamu ihale kurumuna da şikayette bulunabilir. Gerekli soruşturmayı yaparız. Çekineceğim hiç bir şey yok gayet rahatım. Allah bize 5 kuruşluk kör kuruşu nasip etmesin. Bu konuda kimse bize bir şey diyemez.. 20 yıllık idarecilik dönemim dahil olmak üzere servet beyanlarımızda ortadadır. Hiç çekineceğim bir şey yok” ifadelerini kullandı.

KTÜ'de yeni dönem başladı
5 Ağustos 2008 tarihinde KTÜ Rektörlük görevine yeniden atanan Rektör Prof.Dr. İbrahim Özen, idari görevlere yeni atamalar yaptı. Prof.Dr. Necati Tüysüz ve Selahattin Köse'yi yeniden rektör yardımcılığına atayan Özen, Prof. Dr. Orhan Aydın'ı da rektör yardımcılığına getirdi. Danışmanlarını da genel itibarıyla değiştirmeyen Prof. Dr. Özen, Farabi Hastanesi Başhekimliğine ise Prof.Dr. Tevfik Özlü'yü atadı.

FARABİ BAŞHEKİMİ NEDEN DEĞİŞTİ
5 Ağustos 2008 tarihinde KTÜ Rektörlük görevine yeniden atanan Rektör Prof. Dr. İbrahim Özen, idari görevlere yeni atamalar yaptı. Atamalarda en dikkat çeken şey ise Farabi Hastanesi'nin başhekiminin değişmesi oldu. İbrahim Özen, bakın atamalar hakkında neler söyledi; “Değişik çevrelerce iddialar ortaya atılıyor. Ben seçim aşamasında hiçbir kimseye söz vermedim. Hiçbir vaatte bulunmadım. Kimseye mavi boncuk dağıtmadım. Bir tek öğretim üyesi çıkıp 'bana şu görevi teklif etti' diyemez. Bunu açık yüreklilikle söylüyorum. Tabi ki biz yeni bir döneme başlıyoruz ve yeni atılımlar gerçekleştirmek istiyoruz. Başhekim arkadaşımız başarısız değildi. Gerçekten özveriyle çalıştı. Başhekim çok sıkıntılı bir makamdır. Öğretim üyelerinin ana bilim dalları ile ilgili ihtiyaçları, hastaların ve yakınlarının sıkıntıları hiç bitmeyecektir. Bunların hepsini dinlemek sabır ister. İki dönem temel bilimlerdeydik. Klinik bilimlere bir geçiş yapalım istedik belli dönemler için. Ama sonra klinik bilimlerdeki arkadaşlarımızın hastalıklarının çokluğu ile başhekimliğe zaman ayırmakda güçlük çekiyorlardı. Bu nedenle temel bilimler olarak yürüdük. Haluk Hocamla biz bunları konuştuk. Bu arkadaşlarımız yine alacağımız kararlarda söz sahibidir” dedi.

REKTÖR YARDIMCISI NEDEN DEĞİŞTİ
Rektör yardımcısı Ahmet Ugur Turan'ın yerine Orhan Aydın'ı atamasının nedenini açıklayan Rektör Özen, “Biz bir tahammülü başlattık. Yeni rektöre çalışma özgürlüğü tanımak adına ekip olarak yönetimdeki herkes istifalarını verir. 2004'te de bu oldu. 2008'de de ben seçime girmeden de arkadaşlarıma söyledim. Ben atanamazsam da yeni gelecek olan rektöre çalışma özgürlüğü vermek adına hepimiz istifa edeceğiz dedim. Ve atamadan sonra tüm arkadaşlarımın hepsi bana istifalarını sundu. İstifa etmeyen rektör yardımcılarım dahil olmak üzere istifa etmeyen bir tek yöneticim yoktur. İstifalarını sunduktan sonra 2006'dan bu yana hizmet adına omuz omuza çalıştığım arkadaşım Ahmet Uğur Turan, ayrıca bana gelerek hastalarının çokluğu nedeniyle 'Beni bağışlar mısınız' dedi. Bunun üzerine bir görev değişikliği oldu. Tabi ki görev bekleyen ve beklentileri olan arkadaşlarımız var. Gençlerin önünü açmak durumundayız. Kendisine görev teklif ettiğim halde kabul etmeyen ve şuan görevde olan arkadaşlarımız da var. Biz bir zihniyetin devamı konusunda mücadele ediyoruz. Onun için ben arkadaşlarıma bu anlayışta oldukları için teşekkür ediyorum” dedi.

İŞTE ATAMALAR
5 Ağustos 2008 tarihinde KTÜ Rektörlük görevine yeniden atanan Rektör Prof.Dr. İbrahim Özen, idari görevlere yeni atamalar yaptı. Buna göre;
Rektör Yardımcılıklarına
Prof.Dr. Necati TÜYSÜZ (yeniden), Prof.Dr. Selahattin KÖSE (yeniden), Prof.Dr. Orhan Aydın atandılar.
Rektör Danışmanlıklarına
Prof.Dr. Ersan BOCUTOĞLU Rektör Baş Danışmanı (yeniden)
Prof.Dr. Hikmet KARAÇAM Spor, Sağlık, Öğrenci İşlerinden Sorumlu Rektör Danışmanı (yeniden)
Prof.Dr. Ayşe SAĞSÖZ Mimari Projelerden Sorumlu Rektör Danışmanı (yeniden)
Prof.Dr. Miraç AKÇAY Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Danışmanı (yeniden)
Prof.Dr. Sadettin KORKMAZ Araştırma Projelerinden Sorumlu Rektör Danışmanı (yeniden)
Prof.Dr. Mehmet ARSLAN Kütüphane ve Dokümantasyondan Sorumlu Rektör Danışmanı (yeniden)
Prof.Dr. Ertan BAYDAR Eğitim-Öğretim ve Kariyer Planlamasından Sorumlu Rektör Danışmanı (yeniden)
Prof.Dr. Ali ÖZBİLEN Çevre Düzenlemesi ve Peyzaj Planlaması ile ilgili Rektör Danışmanı (yeniden)
Prof.Dr. Hüseyin DAĞLI Meslek Yüksekokullarından Sorumlu Rektör Danışmanı (yeniden)
Prof.Dr. Murat ERTÜRK Teknokent konusu ile ilgili Sorumlu Rektör Danışmanı
Prof.Dr. Ertuğrul BİLİCİ Akreditasyondan Sorumlu Rektör Danışmanı
Prof.Dr. Emin Zeki BAŞKENT TÜBİTAK, DPT, SAN-TEZ, AB Projelerinden Sorumlu Rektör Danışmanı
Yrd.Doç.Dr. Muzaffer TUNÇ Halkla İlişkilerden Sorumlu Rektör Danışmanı (yeniden)
Uzm. Bilal KINAY Bilgi İşlemden Sorumlu Rektör Danışmanı (yeniden) atandılar.
Farabi Hastanesi Başhekimliğine
Prof.Dr. Tevfik ÖZLÜ Başhekim
Doç.Dr. Faruk AYDIN BaşhekimYardımcısı
Doç.Dr. Halil KAVGACI BaşhekimYardımcısı
Doç.Dr. Polat KOŞUCU BaşhekimYardımcısı
Yrd.Doç.Dr. Serdar TÜRKYILMAZ BaşhekimYardımcısı olarak atandılar.
ÖSYM Trabzon İl Sınav Yöneticiliğine
Prof.Dr. Celalettin KARAAL atandı.
AÖF Trabzon İl Koordinatörlüğüne
Prof.Dr. Nurettin YAYLI atandı.

Öte yandan Haber61 Gazetesi'nin 3. sayısı yarın (30 Eylül 2008 Salı günü) Trabzon'daki tüm bayilerde yer alacaktır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler