Karadeniz'den 9 dilde kardeşlik mesajı

 Perşembe İmam Hatip Ortaokulunda öğrenim gören öğrencilerden oluşan "Anayurdun Ezgileri Korosu'' Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Arapça, Lazca, Çerkezce, Romanca, Boşnakça ve Makedonca söyleyecekleri türkülerle "kardeşlik" mesajı verecek. Yaklaşık iki yıl önce

Karadeniz'den 9 dilde kardeşlik mesajı

 Perşembe İmam Hatip Ortaokulunda öğrenim gören öğrencilerden oluşan "Anayurdun Ezgileri Korosu'' Türkçe, Kürtçe, Ermenice, Arapça, Lazca, Çerkezce, Romanca, Boşnakça ve Makedonca söyleyecekleri türkülerle "kardeşlik" mesajı verecek. 

Yaklaşık iki yıl önce okulun müzik öğretmeni Tuğrul Tekdemir tarafından kurulan ve 6'ncı sınıfta okuyan 25 öğrenciden oluşan koro, ilk konserini 9 dildeki repertuvarı ile 29 Mart'ta Ordu'da verecek. 

Tekdemir,  yaptığı açıklamada, projeye ilk olarak Türkiye'de yaşayan farklı kültürleri incelemekle başladıklarını söyledi. 

Alevi, Kürt, Çerkez kültürü gibi 9 kültür üzerinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Tekdemir, daha sonraki süreçte ise söz konusu kültürlerin kendi dillerinde türküler söylemeye başladıklarını dile getirdi.

Öğrencilerin, öğrenme azmi ve istekleri karşısında bugün 9 dilde türküler söylemeye başladıklarını ifade eden Tekdemir, "Buradaki amaç öğrencilerimizin türkülerle farklı kültürleri tanımaları ve en önemlisi de sonucunda farklı kültürlere kardeşlik mesajı vermek" dedi.

-"Birbirimizin türkülerini söyleyebildiğimizi göstermek istiyoruz"

Tekdemir, çocukların kültürleri, dilleri ne olursa olsun kardeşlik duyguları içerisinde yaşamalarını istediklerini vurgulayarak, "Biz, onlara kendi aramızda birbirimizin türkülerini söyleyebildiğimizi göstermek istiyoruz. Yine türkülerle barış ve kardeşlik içerisinde yaşayabildiğimizi göstermeyi amaç ediniyoruz. İnşallah söyleyeceğimiz türkülerle bunu başaracağız" diye konuştu.

Tuğrul Tekdemir, imam hatip denilince akla ilk olarak daha çok İslami bilgiler, ilahi ve ezan okumanın geldiğine işaret ederek, kendilerinin bu ön yargıyı kırmak istediklerini aktardı. 

Farklı bir noktaya parmak basarak bir proje hazırladıklarını anlatan Tekdemir, "Bu çocuklar şan dersi aldılar ve çok sesli türküler söyleyebiliyorlar. İmam hatip veya farklı bir okulda olsun hepsi çocuk. Hepsinin aldıkları eğitimler Milli Eğitim müfredatı doğrultusunda alınan eğitimler. Arapça dersi alıyorlar, bunun yanında müzik dersi de almaya devam ediyorlar" ifadesini kullandı. 

- "Kardeşliği tanıtmak için yapıyoruz"

Koroda yer alan öğrencilerden Şeyma Çakır ise proje sayesinde farklı kültürlere kardeşliği tanıttıklarını söyledi.

"Herkese kardeş olduğumuzu göstermek istiyoruz" diyen Çakır, "Çalışmalarımız çok iyi gidiyor. Biz bu projeyi kardeşliği tanıtmak için yapıyoruz. Çünkü bizim söylediğimiz her türkü Türkiye'de yaşan kültürlere ait. Herkese bu kültürlerle kardeş olduğumuzu göstermek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler