Karadeniz'de yayla evleri ahşapla kaplanıyor

Doğu Karadeniz'de doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Kümbet, Kulakkaya ve Bektaş yaylalarında çarpık yapılaşma nedeniyle yeşilin ortasında adeta görüntü kirliliği oluşturan beton yapıların cepheleri ahşapla kaplanıyor. Giresun Valiliği'nin uyguladığı pr

Karadeniz'de yayla evleri ahşapla kaplanıyor
Doğu Karadeniz'de doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Kümbet, Kulakkaya ve Bektaş yaylalarında çarpık yapılaşma nedeniyle yeşilin ortasında adeta görüntü kirliliği oluşturan beton yapıların cepheleri ahşapla kaplanıyor.
 
Giresun Valiliği'nin uyguladığı projeyle, özellikle "beton tehdidi" altındaki yaylalarda ev ve iş yerlerinin cepheleri ahşapla kaplanarak doğaya uygun hale getirilecek. Ahşapla kaplanmayan yapılar ise yıkılacak.
 
Giresun'daki eşsiz güzellikleri içerisinde bulunduran yaylaların çarpık yapılaşma nedeniyle beton yığını haline geldiğine dikkati çeken Şahin, "Giresun'a atandığımdan beri hep 'turizm' diyoruz. Yaylalarımızdaki binalarımızı yöreye, geleneksel yapıya uygun hale getiriyoruz. Evler ya yıkılarak yeniden yapılacak ya da dışları ağaç ile kaplanacak" dedi.
 
Uygulamayı Kulakkaya, Bektaş ve Kümbet yaylaları başta olmak üzere bazı yaylalarda zorunlu hale getirdiklerini ifade eden Şahin, şöyle konuştu: 
 
"Bu yaylalardan Kümbet'te binaların yüzde 60'ının dış yüzeyleri kaplanmış durumda. Bina sahiplerine verdiğimiz süre haziranda doldu. Bu ayın sonundan itibaren de artık cezai müeyyide uygulamaya başlayacağız. Diğer yaylalarımızda da çalışmalar sürüyor. Yaylalarda binaların dışlarının ağaç kaplanmasının yanı sıra, o yaylaların güzelleştirilmesi için de uğraşı sarf ediyoruz."
 
Kümbet Yaylası'nda yıkımlar olacak
 
Vali Şahin, Kümbet Yaylası'nda binaların dış yüzeylerinin ağaçla kaplanmasının yanı sıra bazı binaların da yıkılarak yerlerine yeni binaların yapılacağını aktararak, "Kümbet'te 15 dönüm alan içerisinde kalan binalarda kentsel dönüşüm yapacağız. Kısa zamanda Kümbet Yaylası pırıl pırıl olacak" ifadelerini kullandı.
 
Bektaş Yaylası'nda tarihi çarşıya özel proje
 
Bektaş Yaylası'nda da çalışmaların sürdürüldüğünü, yayladaki tarihi çarşıya yönelik özel bir proje geliştireceklerini belirten Şahin, şunları kaydetti: 
 
"Bektaş Yaylası'ndaki çarşı 1800'lü yılların sonunda yapılmış, önemli tarihi bir çarşı. Yaylalara yönelik başlattığımız projemizi burada da uygulayacağız. Bu çarşımızda doğaya uygun giydirme yöntemiyle bir projeyi gerçekleştireceğiz. Projesi hazırlanıyor. Bu ayın sonuna kadar tamamlanmış olacak. Daha sonra ihale ederek, 2013 sonuna kadar bu işi de tamamlayacağız. Orada ayrıca karavan turizmine yönelik bir alan da kuracağız."
 
Vali Şahin, yaylalara yönelik sürdürülen çalışmaların bu yıl tamamlanmasını hedeflediklerini ve 2014 yılında turizmde iddialı olacaklarını vurgulayarak, "Önümüzdeki yıl Giresun olarak turizmde iddialıyız. 2013'ü gelecek yılın hazırlık dönemi olarak geçiriyoruz. Gelecek yıla iddialı hazırlanıyoruz. Giresun için 2014 turizm yılı olacak" diye konuştu

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel