Karadeniz'de sahur da renkli!

Artvin'in Arhavi ilçesinde yaşayan vatandaşlar, sosyal paylaşım sitesinde organize  olan gençler tarafından davul yerine yöreye özgü enstrüman tulum çalınarak sahura kaldırılıyor.Arhavi ilçesinde yaşan bir grup genç 3 yıl önce bir sosyal paylaşım sitesi ü

Karadeniz'de sahur da renkli!

Artvin'in Arhavi ilçesinde yaşayan vatandaşlar, sosyal paylaşım sitesinde organize  olan gençler tarafından davul yerine yöreye özgü enstrüman tulum çalınarak sahura kaldırılıyor.

Arhavi ilçesinde yaşan bir grup genç 3 yıl önce bir sosyal paylaşım sitesi üzerinde organize olarak ilçede yaşayanları davul yerine tulum ile sahura kaldırmayı kararlaştırdı. Kısa sürede bu kararlarını hayata geçiren gençler, söz konusu tarihten itibaran sahur vakti öncesi ilçe meydanına yakın bir caddede bir araya gelip vatandaşları sahura kaldırmak için Karadeniz'in özçellikle Artvin ve Rize yöresine özgü enstrümanı tulum çalmaya başlıyor.

Tulum eşliğinde mahalle ve caddeleri gezen gençler, böylece ramazana özgü davul yerine tulum çalıp oruç tutacak olanları sahura kaldırıyor.

Tulum çalan gençlerden Gökhan Numanoğlu, tulumun Arhavi için önemli bir enstrüman olduğunu ifade ederek, "Sahurda davul yerine tulum çalarak insanları uyandırıyoruz. Bunu 3 ramazandır sürdürüyoruz. Sosyal medyada twitter ve facebook aracılığıyla Arhavi ve dışarıda yaşayanlara mesajla ulaşıp bir araya geldik. Sahura birkaç saat kala Arhavi’nin en işlek caddesinde toplanıyoruz. Önde tulum çalan arkadaşımız arkasında da oluşturduğumuz gönüllü arkadaşlarımızla ilçemizin her mahallesini gezerek insanları tulumla sahura kaldırıyoruz" dedi.

Tulum sesini duyan bazı vatandaşların uyanıp kendilerine katılarak eşlik ettiğini söyleyen Numanoğlu, "İlçemizin en işlek caddesinde topladığımız insanlarla büyük bir halka oluşturup tulum eşliğinde horon oynuyoruz. Çok eğlenceli oluyor. Ramazanda hem eğleniyoruz hem de dini inançlarımızı yerine getiriyoruz. Vatandaşlardan olumlu tepkiler alıyoruz" diye konuştu.

Ankara'da çalışan Arhavili Erdem Güven ise sadece bu etkinliğe katılmak için işyerinden alacağı izni ramazana denk getirerek Arhavi'ye geldiğini söyleyerek, "Tulum bizim her şeyimiz. Arhavi’de güzel bir söz vardır 'Tulum ölü insanı diriltir' diye. Gerçekten tulum bizim en önemli çalgımız, eğlencemiz, neşe kaynağımız, yaşam kaynağımız. Tulum ile sahura uyandırılmak ilçe halkının çok hoşumuza gitti. Zaten tulumu çok seven insanlarız" değerlendirmesinde bulundu.

Tulum sesini duyarak sahura kalkan bazı vatandaşlarda da uygulamadan memnun olduklarını ifade ettiler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel