Karadeniz'de Hayat Bitiyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz, 160 milyon nüfusa sahip 17 ülke atıklarını boşalttığı Karadeniz'in her geçen gün yok olmaya doğru gittiğini belirterek, "Şu anda Karadeniz'deki yüzde

Karadeniz'de Hayat Bitiyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz, 160 milyon nüfusa sahip 17 ülke atıklarını boşalttığı Karadeniz'in her geçen gün yok olmaya doğru gittiğini belirterek, "Şu anda Karadeniz'deki yüzde 87'si oksijensiz su kütlesi haline geldi" dedi.

Son 30 yılda ev ve sanayi atıkları, kanalizasyon, petrol ve kimyasal maddelerin Tuna, Don, Dinyeper nehirleri kanalıyla Karadeniz'e taşındığını belirten Doç. Dr. Coşkun Erüz, özellikle Tuna'nın, Balkan Avrupa'sının bütün artıklarını bölgeye taşıdığına dikkat çekti.

Yapılan araştırmalara göre Karadeniz'e her yıl 9 milyon 800 bin ton organik madde, 575 bin ton inorganik azot, 55 bin ton inorganik fosfor, 30 bin ton organik fosfor, 90 bin ton demir, 410 bin ton petrol kökenli kimyasallar, 48 bin tondeterjanlar, 12 bin ton çinko, 6 bin 700 ton manganez, 4 bin 500 ton kurşun, 2 bin 200 ton fenoller, bin 700 ton arsenik ve 80 ton civa döküldüğünü, bu atıkların aşırı miktarda azot ve fosfor içerdiğini kaydeden Erüz, bu maddelerin Karadeniz'in besin zincirini olumsuz yönde etkileyerek balık üretimini bitirme noktasına getirdiğini vurguladı.

Karadeniz'in bugün sadece yüzeyinde hayat olduğunu, derinlere inildiğinde hayat bulunmadığını belirten Doç. Dr. Erüz, "Karadeniz'in en derin yeri 2 bin 212 metre, ortalama derinliği bin 300 metre ve 420 bin kilometre kare yüzey alanına sahip. Yine Karadeniz'in toplam hacmi 537 bin km3 ama bunu yüzde 87'sini oksijensiz su kütlesi oluşturuyor. Yani Karadeniz'in yüzeyinden 150-200 metre derinliğine kadar hayat var.

Daha aşağısında balık bile yetişmiyor, hayat bitmiş. Karadeniz gözü aç ve doyumsuz insanlığın elinde kararmaktadır. Kararan deniz değil insanlığın geleceğidir" diye konuştu

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel