Karadeniz’de bir sorun yok

 Bir süre önce Türkiye gündemine düşen ''11 çeşit balıkta ağır metal kalıntısı'' bulundu iddiası balık severlerde şüphe uyandırdı. Karadeniz bölgesinin kış aylarında akşam yemeğinde bolca yediği balıkta böyle bir şüphenin oluşmasına da sebep olan ağır met

Karadeniz’de bir sorun yok

 

Bir süre önce Türkiye gündemine düşen ''11 çeşit balıkta ağır metal kalıntısı'' bulundu iddiası balık severlerde şüphe uyandırdı. Karadeniz bölgesinin kış aylarında akşam yemeğinde bolca yediği balıkta böyle bir şüphenin oluşmasına da sebep olan ağır metallerin denizin derinliklerinde avlanan balıklarda genelde görüldüğü fakat Karadeniz bölgesinde rastlanmadığı tespit edildi.

Haber: Şükrü Üçüncü / Haber61.NET

“DÜZENLİ OLARAK KONTROL YAPIYORUZ”

Konu ile ilgili bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sabri Topbaş Bakanlığımızca avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde kimyasal parametrelerin izlenmesi amacıyla 2009 tarihinde "Avcılık” Yoluyla Elde Edilen Su Ürünlerinde Ağır Metal İzleme Programlına ilişkin uygulama talimatı hazırlanmış ve söz konusu talimat doğrultusunda izleme faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.Topbaş, “Avcılık yoluyla elde edilen balık ve diğer su ürünlerinde tüm karaya çıkış noktalarında av sezonu içinde iki defa, su ürünleri yetiştiricilik çiftliklerinde ise yıl boyunca düzenli olarak kalıntı izleme programına göre ağır metal analizleri yapıldığı, bugüne kadar Trabzon genelinde avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde ve balık yetiştirme çiftliklerinden alınan numunelerde, ilgili mevzuat doğrultusunda yapılan analizlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadı.”dedi. 

“UZUN SÜRE DENETİM YAPILMASI GEREKLİ”

Su ürünleri avcılığında insan sağlığı açısından herhangi bir olumsuzluk bulunan sahalarda avcılığın yasaklandığı, yetiştiricilikte ise o çiftlikte hasada izin verilmediği belirten Topbaş, "Bilimsel olarak deniz kirliliğinden dolayısıyla denizde yakalanan balıkların insan sağlığı için risk oluşturduğundan bahsedilebilmesi için belirlenen istasyonlarda uzun süre. sürekli ölçüm ve numune alımı yoluyla izleme çalışmalarının yürütülmesi gerekmektedir. Ayrıca, alınan numunelerin geçerli olabilmesi için resmi kontrol görevlilerince numune alma kurallarına uygun olarak alınması ve bu konuda yetkinlikleri onaylanmış laboratuarlar da analizlerinin yapılması gerekmektedir. Söz konusu haberlere konu edilen numunelerin ne zaman, nasıl ve hangi koşullarda alındığı ve analizin yetkinliği onaylı bir laboratuar da yapılıp yapılmadığı belli olmadığı gibi. olumsuz olduğu iddia edilen 11 numune ile ülke geneli için bir değerlendirme yapılması bilimsellikten uzaktır." dedi. Topbaş son olarak Müdürlüğümüzce 34 adet çeşitli türlerde avcılık ürününden; Kalıntı izleme genelgesi doğrultusunda 2011 yılına kadar yılda 3 adet. 2012 yılında 8 adet yetiştiricilik ürününden kurşun, civa. kadmiyum numunesi alınmıştır.”ifadelerini kullandı

Alınan bu numunelerde insan sağlığına tehlike oluşturacak ağır metal kalıntısına rastlanmadığını işaret eden Topbaş,” Yöremizde avcılığı ve yetiştiriciliği yapılan türlerde yürütülen ağır metal izleme çalışması ve ağır metalle karşılaşamadığı belirtilerek tüketicilerin gönül rahatlığıyla su ürünlerini tüketebilecekleri belirtildi.”şeklinde konuştu

HAMSİ BUNDAN ETKİLENEMEZ

Uzmanların yapmış olduğu açıklamalarda ise Trabzon’da 85 adet bulunan balık yetiştirme servisinin 64’ünün incelendiğini ve bahse konu olan ağır metal bulgusunun rastlamadığı ifade edildi. Uzmanlar bu ağır metallerin denizin derinliklerinde olduğunu ifade ederek “ denizin derinliğinde avlanan canlı balıkların bu tür ağır metal kalıntılarından etkilendiğini; hamsi denizin yüzeyinde avlama yaptığından dolayı böyle bir duruma maruz kalmasının söz konusu olmayacağını.”ifade ettiler.

BAKANLIK,”ŞÜPHE ETMEYİN”

Bilimsel araştırma olarak ortaya atılan  ''11 çeşit balıkta ağır metal kalıntısı'' araştırmasına ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da açıklama yaparak böyle bir araştırmanın söz konusu olmadığını bildirmişti. Bakanlık açıklamasında Söz konusu haberlere konu edilen numunelerin ne zaman, nasıl ve hangi koşullarda alındığı ve analizin yetkinliği onaylı bir laboratuar da yapılıp yapılmadığı belli olmadığı gibi, olumsuz olduğu iddia edilen 11 adet numune ile ülke geneli için bir değerlendirme yapılması bilimsellikten uzaktır bilgilerine yer vermişti. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel