Kalfaoğlu "Üretici Sahipsiz"

Trabzon Esnaf ve Sanatkarları Odası (TESOB) Başkanı Halil İbrahim Kalfaoğlu, fındığın Trabzon ekonomisinde ağırlıklı bir yere sahip olduğunu belirterek fındık piyasasında yaşanan bütün gelişmelerin esnaf ve sanatkarı doğrudan etkilediğini söyledi.Kalfaoğl

Kalfaoğlu "Üretici Sahipsiz"

Trabzon Esnaf ve Sanatkarları Odası (TESOB) Başkanı Halil İbrahim Kalfaoğlu, fındığın Trabzon ekonomisinde ağırlıklı bir yere sahip olduğunu belirterek fındık piyasasında yaşanan bütün gelişmelerin esnaf ve sanatkarı doğrudan etkilediğini söyledi.

Kalfaoğlu, yörenin en önemli tarım ürünleri olan fındık ve çayda yaşanan gelişmelerin, yıllardır Trabzon ve bölge ekonomisini doğrudan etkileyen en önemli faktörler olduğunu belirtti. Fındık ve çay üreticisinin yıllık hesaplarını bu iki ürüne endekslediğini vurgulayan Kalfaoğlu, ürünün rekoltesi, fiyatı ve ödeme planlarının üreticiyi olduğu kadar esnaf ve sanatkarı da yakından ilgilendirdiğini söyledi. Trabzon ekonomisinde bilhassa fındık ve üniversitenin yerinin tartışılmaz olduğunu dile getiren Kalfaoğlu, “Fındık üreticisi bir yıllık hesaplarını fındığa göre yapar. Alışverişini, düğününü ona göre ayarlar. Esnafımızı da üreticiye bir yıllık açık hesap veresiye vermektedir. Üreticinin ürününü değerinde satması ve parasını zamanında alması, haliyle esnaf ve sanatkarı da yakından ilgilendirmektedir. Fındık üreticisinin yaşadığı mağduriyet, aynı şekilde esnaf ve sanatkara, haliyle piyasaya yansımaktadır. Bunlar birbirine çok yakından bağlı faktörlerdir” dedi.

Bu yıl fındığa verilen fiyatın az olduğunu, bunun da fındık rekoltesinin az gösterilmesinden kaynaklandığını savunan Kalfaoğlu, “Bu sezon fındık rekoltesini fazla göstererek taban fiyat düşük açıklanmıştır. Oysa bu sene fındık rekoltesi düşüktür. Mahsul az çıkmıştır. Haliyle fındık fiyatı da ilerleyen günlerde 7 YTL'ye kadar çıkacaktır. Ayrıca bu yıl yaşanan havalardan fındık olumsuz etkilenmiş, yanmıştır. Diğer tarım ürünlerinde yaşanan benzeri durumlarda verilen desteğin fındığa verilmediğini üzülerek görmekteyiz. Fındık üreticisinin sahipsiz kaldığını görüyoruz. Ne ziraat odaları, ne borsalar, ne de FİSKOBİRLİK bu konuda sesini çıkarmamaktadır” diye konuştu.

Kalfaoğlu, sosyal ve ekonomik açıdan taban ile tavan arasında çok önemli bir yer tutan esnaf ve sanatkarın, 57. hükümetten bu yana bir türlü çıkarılmayan Marketler Yasası'nın çıkarılmasını beklediğini, bu eksikliğin 60. hükümet tarafından bir an önce giderilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel