İsrail Trabzon'dan yer aldı mı!

Trabzon'a gelen İsrail Ankara Büyükelçisi Gaby Levy Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde bir basın açıklaması yaparak ziyareti değerlendirdi. Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ergun Ata ve Trabzon'daki Basın mensupları Büyükelçi Levy'i Trabzon Gazeteciler c

İsrail Trabzon'dan yer aldı mı!

Trabzon'a gelen İsrail Ankara Büyükelçisi Gaby Levy Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde bir basın açıklaması yaparak ziyareti değerlendirdi.

 

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ergun Ata ve Trabzon'daki Basın mensupları Büyükelçi Levy'i Trabzon Gazeteciler cemiyetinde karşıladı. KTÜ ziyareti esnasında KTÜ Kolektif grubunun protestosu ile karşılaşan Büyükelçi protestonun ardından açıklama yaptı.

 

Büyükelçi Levy, “Rize ve Trabzon'a yaptığım ziyaretin asıl nedeni Ülkemden Trabzon ve Rize'ye olan ilginin nedenini görmekti. Geldim ve gördüm ki İsrailliler buraya gelmek istemekte haklılar. Ayrıca anlatılanların üzerine Trabzon'un jeopolitik durumu da beni meraklandırdı. Bizde Trabzon'un Jeopolitik durumu ile ilgili bilgi edinmek istedik” şeklinde konuştu.

 

İsrail'den Karadeniz'e olan ilgiyi İsrail'deki Tur şirketlerine sorduklarını ifade eden Büyükelçi Levy, “Tur şirketleri bize geçen yıl Trabzon ve Rize'ye 560.000 turist getirdiklerini söylediler. Bu sizin için az bir rakam olabilir ancak bu oran İsrail Nüfusunun % 7-8'i anlamını taşımaktadır” şeklinde konuştu. İsrailli gençlerin Karadeniz'in dağlarını merak edip geldiklerini ifade eden Büyükelçi, Trabzon'a gelmelerinin sebebi Dağlardır. Tıpkı Kaçkarlar gibi. Burada dağcılık sporunu zevk haline getirdiler.

 

Ülkeler arasındaki kültürü değerlendiren Büyükelçi, Geçen yıl düzenlenen Tiyatro festivaline katıldık. Bundan büyük mutluluk duyduk. Hükümetlerin bir araya gelmesinden daha çok halkın bir araya gelmesi önemlidir. Biz Trabzon'daki Üniversite ile de diyalog halindeyiz” dedi.

 

 

Kendisinin büyük bir futbol hayranı olduğunu belirten Büyükelçi Türk futbolunu da yakından takip ettiğini söyledi. Trabzonspor'un 3 büyüklerden çok farklı olduğunu söyleyen Büyükelçi Levy, “Trabzonlular Başka takım tutmaz. Trabzonspor sevgileri büyüktür” dedi.

 

Türkiye'de olayların çok abartıldığını vurgulayan Büyükelçi, düz Rize Belediye Başkanı ile yaşadığı diyalogun çok abartıldığına dikkat çekti. Levy “Rize Belediye Başkanı ile olan görüşmem bugün manşet olarak verilmiş. Bunlar abartılacak şeyler değil” dedi. Büyükelçi bir örnek olarak Ayrılık dizisine gösterilen tepkinin çok büyütüldüğünü söyledi.

 

Türk Hükümeti ile güzel görüşmeler yaptığını vurgulayan İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, İsrail- Filistin ilişkileri hakkında “Zaten ABD Hükümeti her fırsatta yerleşim yerlerinin meşru olmadığını dile getirmiştir. İsrail olarak bizim söylemimiz çok önemli değildir. Bunları barış Müzakerelerinde konuşuruz. Savaş durumunun olması ile İsrail- Filistin arasında ölümlere sebep verir. Buradan da bir yere varamayız. Masaya oturulup bu sorunlar halledilmelidir” şeklinde konuştu.

 

KTÜ'de yapılan protesto gösterisini tasvip etmediğini söyleyen Büyükelçi Levy, Protestoya bir tepkim yok. Sadece protesto taşkınlığa dönüşürse kabul edilemez. Demokratik Ülkelerde herkes istediğini söyleyebilir, bu tarz protestolarla karşılaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

 

Ayrıca İstanbul'un Kasımpaşa semtinde ikamet etmiş olan İsrail'in İstanbul Büyükelçisi'ne hayranlık duyduğunu ifade eden Büyükelçi Levy, “O Türkçe'yi rahatlıkla kullanabiliyor. Ona çok özeniyorum” dedi.

 

İsraillilerin Türkiye'den  ve Trabzon'dan toprak alıp almadığı konusunda ise, "Böyle bir şey yok. Sadece GAP projesine başlandığında İsraillilerle çalışıldı. Ancak projenin geri çekilmesi ile İsraillilerle bir bağ kalmamıştır” dedi. Daha sonra Trabzon Gazeteciler cemiyetindeki toplantıyı sonlandırdı.

 

Hande Alemdar/ Haber61.net

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler