İşitme engellilerin horon aşkı: DUYMADAN...

Trabzon Çamlık İşitme Engelliler Meslek Lisesi öğrencilerinin yer aldığı halk oyunları ekibi, duymamalarına rağmen kemençe eşliğinde horon oynayarak çok sayıda ödülün sahibi oldu.Ülke genelindeki 19 işitme engelliler meslek lisesinden biri olan ve 1996 yı

İşitme engellilerin horon aşkı: DUYMADAN...

Trabzon Çamlık İşitme Engelliler Meslek Lisesi öğrencilerinin yer aldığı halk oyunları ekibi, duymamalarına rağmen kemençe eşliğinde horon oynayarak çok sayıda ödülün sahibi oldu.

Ülke genelindeki 19 işitme engelliler meslek lisesinden biri olan ve 1996 yılında faaliyete başlayan Çamlık İşitme Engelliler Meslek Lisesinde 10'u kız, 44'ü erkek olmak üzere 54 öğrenciye eğitim veriliyor.

Elektrik-elektronik, metal teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı, kuaförlük, yiyecek içecek hizmetleri, ayakkabıcılık ve sayacılık ile el sanatları bölümlerinin yer aldığı okulda, 42 öğrenci yatılı olarak eğitim görüyor.

Okulun, yaklaşık 10 yıl önce oluşturulan halk oyunları ekibi, ülke genelinde düzenlenen çeşitli yarışmalarda çok sayıda ödül aldı. Ekip üyeleri, duymamalarına rağmen kemençe eşliğinde çalışmalarını sürdürüyor.

İŞİTME ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN YARIŞMALAR ÇOK ÖNEMLİ

Okul Müdürü Mustafa Abdioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulda eğitimin ön planda olduğunu belirterek, "Öğrencilerimizin özel durumu dolayısıyla okulumuzda öğretim ikinci planda geliyor. İşitme engelli çocuklarımızın sosyalleşmeleri için sportif ve kültürel faaliyetlerin ön planda olması önemli" dedi.

Halk oyunları ekibinin kemençe eşliğinde ve eğitmen gözetiminde çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Abdioğlu, şöyle devam etti:

"Ekibimizin, ülke genelinde düzenlenen ve işitme engellilere eğitim veren okulların halk oyunları ekiplerinin katıldığı yarışmalarda dereceleri bulunuyor. İşitme engelli liseler arası yarışmalar maalesef iki yıldır düzenlenmiyor ama biz yine de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İşitme engelli çocuklar için bu yarışma çok önemli. Yetkililerimizden, bu yarışmaların yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Çocuklarımız yarışmalar sayesinde değişik yerleri görme ve işitme engelli başka şehirlerde yaşayan akranlarıyla iletişim kurma fırsatı buluyorlar."

Trabzon Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde görevli halk oyunları eğitmeni Songül Namlı, işitme engelli öğrencilere halk oyunları öğretmenin çeşitli zorlukları olduğunu söyledi.

Öğrencilerin her birine figürleri tek tek göstermesi gerektiğini belirten Namlı, "Kol ve ayak figürlerini önce gösteriyorum sonra da sayarak takip etmelerini istiyorum. Bu anlamda elbette zorluk yaşıyoruz ama çabuk ve iyi öğrendikleri de bir gerçek. Öğrencilerimizin diğer çocuklara göre sosyal aktiviteleri az olduğu için bu tür faaliyetlere daha çok ağırlık veriyorlar ve güzel sonuçlar ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Öğrencilerin, müziği işitmeden halk oyunları oynadıklarını görenlerin büyük şaşkınlık yaşadığına dikkati çeken Namlı, "Herkes duymadan böyle güzel şekilde oynamanın muhteşem bir şey olduğunu söylüyorlar. Hayretler içinde kalıyorlar ve tebrik ediyorlar" dedi.

Öğretmenlerinin yardımıyla duygularını aktaran 11. sınıf öğrencisi Gülten Deniz, ilkokul ikinci sınıftan itibaren halk oyunları eğitimi aldığını belirterek, "Yarışmalara gittiğimiz zaman çok seviyorum. Orada başka arkadaşlarla tanışıyorum" diye konuştu.

Deniz, bir süre önce ekip olarak Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ü ziyaret ettiklerini vurgulayarak, "Vali bey bizi İstanbul'a gezmeye gönderme sözü verdi. Bunun için çok heyecanlıyım. Halk oyunlarını çok seviyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel