HES'e yargı yine 'Dur' dedi

Rize’nin Salarha Vadisi üzerinde yapılması planlanan Ambarlık 1 ve 2 regülatörleri ile Hidroelektrik Santrali (HES) projeleri için Rize İdare Mahkemesi 2. kez yürütmeyi durdurma kararı verdi.Rize İdare Mahkemesi, Salarha Vadisi üzerinde projelendirilen ve

HES'e yargı yine 'Dur' dedi

Rize’nin Salarha Vadisi üzerinde yapılması planlanan Ambarlık 1 ve 2 regülatörleri ile Hidroelektrik Santrali (HES) projeleri için Rize İdare Mahkemesi 2. kez yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Rize İdare Mahkemesi, Salarha Vadisi üzerinde projelendirilen ve yapılması planlanan Ambarlık 1 ve 2 regülatörü ile HES projesi için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) olumlu raporuna çevrecilerin itirazı üzerine 18 Nisan 2011 tarihinde ‘yürütmeyi durdurma’ talebi ile açılan davada ‘ÇED olumlu kararı için yürütmeyi durdurma’ kararı verildi. Karar gereği Redaş isimli firma tarafından yapılması planlanan 9.9 Mgw kurulu güce sahip proje askıya alınmış oldu.
Ayrı proje için geçtiğimiz yıl Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ÇED gerekli değildir kararı verilmişti.

Çevreciler bu kararı itiraz ederek dava açmıştı. Açılan dava üzerine yine Rize İdare Mahkemesi, ‘ÇED gerekli değildir’ karırını bozarak ‘yürütmeyi durdurma’ kararı vermişti. Bunun üzerine Çevre ve Orman Bakanlığı proje ile ilgili ÇED raporu hazırlayarak 22 Mart 2011 tarihinde 2142 sayı iye ‘ÇED olumlu’ kararı vermişti. Rize İdare Mahkemesi proje ile ilgili ikinci kez durdurma kararı vermiş oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, asıl amacın enerji üretmek değil de derelerin ticarileştirilmesi olduğunu belirterek, “ HES projelerindeki amaç elektrik üretmek veya yatırım yapmak değil. Asıl amacın suyun kullanım hakkını alarak sulara el koymaktır. Çevre ve Orman Bakanlığı, daha önce ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdiği HES projesi için verilen ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararını yok sayarak HES yapımcı firmasının ÇED Raporunu onaylamıştır. 9 ayrı belediye ile 26 köyün içme suyu bu havzadan sağlanmaktadır. Bir süre önce ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı verilen, Bakanlığın ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının yargı sürecinde firma değişikliğine gidilmiştir.

Yargı süreci devam ederken proje yapımcısı firma, projeye ilişkin EPDK’dan almış olduğu üretim lisansını, yeni kurulan ve büyük ortağı İspanyol menşeli Essentium S.L. Şirketi olan Ambarlık Elektrik Üretim firmasına devretti. HES’lerin hukuksuzluğunu, yasa ve yönetmelik tanımazlığını, gelişigüzel yapıldığını ve birilerinin rant hesabı çerçevesinde sularımıza el koyma, sularımızın ticarileştirilmesinin girişimi olduğunu ortaya koyan onlarca karardan en sonuncusudur bu karar.

Başta bakanlık olmak üzere, bu gelişmelerin altında imzası olan bütün sorumlular hukuka aykırı işlemler yapmıştır” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel