Giresun'da sıcak hava fındığı vurdu!

Giresun’da hava sıcaklıklarının aşırı olmasından dolayı fındıkta yanma olayı yaşanırken üreticiler zararda olduklarını söyledi.Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin bugün Boztekke köyünde bulunan bir fındık bahçesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu

Giresun'da sıcak hava fındığı vurdu!


Giresun’da hava sıcaklıklarının aşırı olmasından dolayı fındıkta yanma olayı yaşanırken üreticiler zararda olduklarını söyledi.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin bugün Boztekke köyünde bulunan bir fındık bahçesinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Keskin, ”Şuan temmuz ayındayız. Fındık hasatına yaklaşık bir ay gibi bir zaman var. Eğer sıcaklıklar bu şekilde giderse fındıkta çok büyük kayıp olacağını sanıyorum. 2 gün önce bir yağış oldu bu yağış bir nebze olsun bahçelere nefes aldırdı. Ama bu yılkı Haziran ayındaki sıcaklıklar fındığa muazzam bir zarar verdi. Giresun merkezde ve Tirebolu ilçesinde çok büyük yanıklar var. Bu yanıklardan dolayı geçen yıl 55 olan fındıktaki randımanın bu yıl 50 randıman gibi olacağını düşünüyorum. Yanıklar maalesef sigorta kapsamı dışında tutuluyor. Bu konuda bazı dosyalar hazırlayıp sigorta kapsamına alınması ile ilgili talepte bulunduk. Alınıp alınmayacağı konusunda bu kararı sigortacılar verecek. Temmuz ayıda eğer bu şekilde aşırı sıcak geçerse fındık rekoltesinde ve randımanında çok büyük düşüş olacaktır” dedi.
Bu yıl fındığın çok güzel bir para edeceğini düşündüğünü belirten Keskin, ”Üreticilerimize fındıklarını emanete bırakmamalarını ve ihtiyaçları kadarını satmalarını öneriyorum. Bu yıl 7 TL'nin altında fındık satılırsa üretici zarar eder. Şuan fındığın 4,2 TL maliyeti var. Fındığın bu yıl en az 7 TL olması gerekiyor” diye konuştu.
Aşırı sıcaklardan dolayı bahçelerindeki fındığın yüzde 65’inin yandığını belirten fındık üreticisi Cemil Zıvalı, ”Fındık dalında fındık kadar en az yaprak olması gerekiyor. Fındığı koruyan yapraktır. 2 ay önce rüzgardan dolayı 1,5 ton fındık yere döküldü. 2 aydır da yağmur yağmadığı için fındığımız bu şekilde yanmış durumda. Bizim tek mahsulümüz bu. Biz sadece fındıktan geçiniyoruz. Bu yıl fındığın 7 TL’nin altına düşmemesi lazım ki üretici faydalansın. Bize bir güvence vermiyorlar. Elimizde fındığımız kalmadı. Bu yıl beş ton fındık beklerken yanmadan dolayı bu rakam 2 ton’a düşecek” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel