Fındıkta hedef 2,5 milyar dolar gelir

Türkiye'nin fındıkta gelecek 10 yıl içindeki hedefinin, ihracatı 800 bin tona çıkartarak asgari 2,5 milyar dolar gelire ulaşmak olduğu bildirildi.Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada,

Fındıkta hedef 2,5 milyar dolar gelir

Türkiye'nin fındıkta gelecek 10 yıl içindeki hedefinin, ihracatı 800 bin tona çıkartarak asgari 2,5 milyar dolar gelire ulaşmak olduğu bildirildi.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın net döviz kazandıran tarımsal ihraç ürünü olduğunu söyledi.

Fındığın Türkiye için çok önemli olduğunu belirten Köleoğlu, "Türkiye dünya fındık üretiminin yüzde 75'ini sağlıyor. Bu da son 10 yılın ortalamasına göre 600 bin ton civarında kabuklu fındık anlamına geliyor" dedi.

Köleoğlu, Türkiye'de 700 bin hektarı aşkın alanda fındık üretildiğini ifade ederek, "Birim alandan alınan fındık miktarı azaldığından, yani verim düştüğünden normal şartlarda 1 milyon ton üretilebilecek alanlardan hava şartlarına bağlı olarak şimdiye kadar 450 bin ile 900 bin ton arasında fındık alındı. Geçen yıl yaklaşık 550 bin ton kabuklu fındık ihraç edildi" diye konuştu.

Ortalamaya göre üretilen 600 bin ton fındığın tamamına yakınının ihraç edildiğini vurgulayan Köleoğlu, şöyle devam etti:

"Trabzon'da 64 bin hektar alanda üretim yapılıyor. Verimin en düşük olduğu illerden biri Trabzon. Dekarda 70-80 kilogram üretim yapılıyor. Genel üretim içindeki payı yüzde 8-9 oranında. Trabzon tarihten gelen ticaret merkezi olması ve fındık ihracatının ilk yapıldığı il konumunda bulunmasının da etkisiyle bugün 2013 rakamlarına göre fındığın yüzde 42'sini ihraç ediyor. Bunun değeri de yaklaşık 750 milyon dolar civarında."

- "Lisanslı depoculuk ve ürün borsacılığı mutlaka devreye alınmalı"

Köleoğlu, fındığın net döviz kazandıran ihraç ürünleri içinde ilk sırada yer aldığına dikkati çekerek, "Ortalama 1,8 milyar dolar döviz kazandıran fındığın yüzde 40'ı işlenerek ihraç ediliyor. Fındık tek kuruş ithal girdisi olmadan net döviz kazandırıyor. Trabzon, fındığın sağlamış olduğu avantaj ile Türkiye'de net döviz kazanımında ilk sırada yer alıyor" dedi.

Geçen yıl 274 bin 657 ton iç fındık ihraç edilerek karşılığında 1 milyar 767 milyon 276 bin 552 dolar döviz sağlandığını kaydeden Köleoğlu, "Trabzon'un bundaki payı 732 milyon 623 bin 662 dolar. Bu rakam da yüzde 42'ye tekabül ediyor" ifadelerini kullandı.

Köleoğlu, Türkiye'nin hedefinin istikrarlı piyasalarla ürettiği ve üreteceği fındığın tamamını satmak olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"600 bin ton kabuklu fındığı satar hale gelen Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içinde hedefi bunu 800 bin tona çıkarmak ve dövizde asgari yıllık 2,5 milyar dolarlık hedefe ulaşmak. Türkiye, sahip olduğu 700 bin hektar alanda 1 milyon tonun üzerinde fındık üretse bile bunu ihraç edebilecektir. Bunun için lisanslı depoculuk ve ürün borsacılığı mutlaka devreye alınmalı."

Birim alandaki verim ve kalitenin de mutlaka artırılması gerektiğini vurgulayan Köleoğlu, "TTB olarak gelecekteki hedeflere yönelik fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için projeler uyguluyoruz. Hedefimiz birim alandan yani dönümden verimi 150-200 kilograma çıkarıp üreticiler başta olmak üzere fındıkla iştigal eden herkese, dolayısıyla Türkiye'ye kazandırmaktır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler