Fındık üreticilerine erken hasat uyarısı

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz:" Fındık üreticileri ürünlerini hasat etmede acele etmesin, erken hasat edilen fındık üreticinin zararınadır" dedi.Karadeniz, yaptığı açıklamada, bölgede fındık hasadına yavaş yavaş

Fındık üreticilerine erken hasat uyarısı

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz:" Fındık üreticileri ürünlerini hasat etmede acele etmesin, erken hasat edilen fındık üreticinin zararınadır" dedi.

Karadeniz, yaptığı açıklamada, bölgede fındık hasadına yavaş yavaş yaklaşıldığını belirtti.

Fındık üreticilerinin ürünlerini hasat etmede acele etmemelerini isteyen Karadeniz, "Üretici mutlaka ilgili kurumların açıkladığı hasat tarihlerine uymalı" diye konuştu.

Fındığın en randımanlısının kendiliğinden yere dökülenin olduğunu anlatan Karadeniz, şunları söyledi:

"Fındık hasat dönemine yaklaşıyoruz. Türkiye'de 18 ayrı fındık çeşidi var. Bunların yanında isimleri bilinmeyen çok sayıda çeşitlerin olduğunu da biliyoruz. Onun için her fındık çeşidinin kendine göre olgunlaşma tarihi var. Ordu'da ise ağırlıklı olarak palas, kara ve çakıldak gibi fındıklar yetişiyor. Bu fındıkların olgunlaşma tarihinin farklı zamanlara denk geleceğinden hasatlarının da olgunlaşma tarihlerine göre yapılmasını öneriyoruz. Ancak uygulama da maalesef bunları göremiyoruz. Üretici bu hususlara pek uymuyor. Üretici genellikle hasat için bahçesine girdiğinde bütün çeşitleri aynı anda topluyor. Bu kesinlikle doğru bir uygulama değil. Böyle olunca da üretici olgunlaşmış ve henüz olgunlaşmamış fındığı aynı çuvala koyuyor. Bu da ürünün kalitesine yansıyor."

-"Depo ömürleri kısa olur"

Erken hasat edilen fındığın depo ömürlerinin kısa olduğunu ifade eden Karadeniz, şunları kaydetti:

"Erken hasat edilen fındık ya da olgunlaşmış fındığın içerisinde olgunlaşmamış fındık konulduğunda bu ürün aflatoksine maruz kalıyor. O zaman da fındığın hem randımanı kayba uğruyor, hem de üretici bu anlamda zarara uğruyor. Bunun yanında depolama ömürlerinin kısa olmasına bağlı olarak sanayiciler de zarar ediyor. Bu tür fındıkların daha önceki yıllarda ihracatta bağlı sıkıntılar oluşturduğunu gördük. Dolayısıyla doğru yöntemi ürünlerin çeşitlerine göre toplanmasıdır. Fındık üreticileri ürünlerini hasat etmede acele etmesin, erken hasat edilen fındık üreticinin zararınadır. Bu konuda uyarılarımızın dikkat edilmesinde yarar vardır. Eğer ürün şartlara göre toplanırsa bundan hem üretici kazanacak hem de ülke ekonomisi kazanacaktır. Ayrıca fındığın aroması da yerinde olacaktır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel