Fındık Üretici Bekleyişte

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, fındık alım sezonunun açılmasına rağmen üreticinin fındığını pazara indirmediğini, bunun da bu yıl rekoltenin düşük olması sebebiyle üreticide fiyatların yükseleceği yönünde oluşan beklentiden kay

Fındık Üretici Bekleyişte

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Mehmet Cirav, fındık alım sezonunun açılmasına rağmen üreticinin fındığını pazara indirmediğini, bunun da bu yıl rekoltenin düşük olması sebebiyle üreticide fiyatların yükseleceği yönünde oluşan beklentiden kaynaklandığını söyledi.

Fındık alım sezonunun açılmasına rağmen üreticinin fındığı pazara indirmediğini belirten TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu durumun en önemli sebebinin fındık rekoltesinin geçen yıla göre daha az gerçekleşeceği yönündeki tahminler olduğunu kaydetti. Rekoltenin geçen yıl 800 bin ton civarında gerçekleşmesine rağmen bu yıl 550-600 bin ton arasında gerçekleşmesinin beklendiğini dile getiren Cirav, “Bu durumda fındık geçen yıla göre daha kıymetli olacaktır. Eğer üretici ilan edilen fiyatlardan fındığını satarsa, TMO bu durumda 50 bin ila 100 bin ton arasında fındık alımı gerçekleştirecektir. Bu durumda da fındık fiyatları açıklanan fiyatların üzerine çıkar. Üretici de bunu beklemektedir ve fındığını fiyat arttığı zaman pazara indirecektir. Bu nedenle üretici fındığını satmakta acele etmiyor” dedi.
Rekolte düşüklüğünün fındık fiyatlarını artırmasından başka, dış satımı da zorlaştıracağını ifade eden Cirav, geçen yıl 500 bin ton kabuklu fındığın ihraç edildiğini ancak bu yıl ihracat miktarının düşeceğini kaydetti.
Cirav, fındıktaki rekolte düşüklüğü ve fiyat artışlarının iddia edilenin aksine tüccar ve ihracatçıyı olumsuz olarak etkilemeyeceğini de savundu. “Tüccar ve ihracatçı fındık rekoltesinin az olması ve fiyatların yükselmesi durumunda sıkıntı yaşamaz” diyen Cirav, tüccar ve ihracatçının fındık fiyatlarının yükselmesini istemediği şeklindeki iddiaları da 'saçma' olarak niteleyerek bunları söyleyenleri ticareti ve fındık piyasasını bilmemekle suçladı. Fındık fiyatlarının oluşumunda tüccarın herhangi bir etkisinin olmadığını vurgulayan Cirav, “Bu işin sahibi üreticidir. Üretici fındığını pazara indirme durumuna göre fiyat da şekillenecektir. Bu noktada tüccarın fazla bir etkisi yoktur” diye konuştu.
Fındığa yurt dışında yeni pazarlar bulunması ve fındık tanıtımının önemine işaret eden Cirav, bundan daha önemli olanın ise fındık fiyatlarındaki istikrar olduğunu vurguladı. Fındığın en önemli probleminin ise siyaset malzemesi yapılması olduğunu savunan Cirav, siyasetçilerden ticari bir 'emtia' olan fındık piyasasına müdahil olmamasını istedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel