Fındık Ücretleri Açıklandı

Trabzon ilinde 2007 yılı fındık hasadının yaklaşması nedeniyle, fındık toplama işlerinde çalışacak (İşçi, aşçı, çuvalcı ve patoz) tarım işçilerine ödenecek ücretler Trabzon Valiliği'nde yapılan toplantıda belirlendi.Buna göre; fındık toplama işlerinde çal

Fındık Ücretleri Açıklandı

Trabzon ilinde 2007 yılı fındık hasadının yaklaşması nedeniyle, fındık toplama işlerinde çalışacak (İşçi, aşçı, çuvalcı ve patoz) tarım işçilerine ödenecek ücretler Trabzon Valiliği'nde yapılan toplantıda belirlendi.

Buna göre; fındık toplama işlerinde çalışacak işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın yemeğin bahçe sahibine ait olması durumunda günlük net 22 YTL. Yemeğin işçilere ait olması durumunda ise günlük net 26 YTL. ödenmesine karar verildi.

Toplanan fındıkların taşınması işinde çalışacak çuvalcılara yevmiye olarak 30 YTL, ödenmesi kararlaştırılırken, patoz ücreti ise 80 (seksen) YTL. olarak belirlendi. Fındık toplama işlerinde 13 yaşından küçük, çalışamayacak kadar yaşlı ve hasta işçilerin çalıştırılamayacağına karar veren komisyonun aldığı diğer kararlar ise şöyle;

- İşçi çavuşu başlarına yemek bahçe sahibince (işveren) karşılanması halinde günlük net 40 (kırk) YTL. yemek kendisine ait olursa net 44 (kırkdört) YTL. ödenmesine.

- İşçilerin konaklama yerlerinden çalışma yerlerine nakillerinin yolcu taşımasına uygun araçlarla yapılmasına (otobüs, minibüs, otomobil, jeep v.b.)

- Trabzon il sınırları dışından gelecek işçilerin dönüşte kolaylıkla vasıta bulabilecekleri yere götürülmesinin işverenlerce (bahçe sahiplerince) karşılanmasına.

- İşçi ücretlerinin işin bitimine müteakip ödenmesine.

- İşverenlerin çalıştırdıkları işçiler ile il dışından gelen işçilere ait kimlik bilgilerini muhtarlıklar aracılığı ile en yakın güvenlik birimlerine bildirmelerine, kimliği bulunmayanlara iş verilmemesine.
İşverenler ve köy muhtarlarının emniyet bakımından huzur bozucu olaylara anında müdahale ederek, durumu en yakın güvenlik birimlerine bildirmelerine.

Vatandaşın iyi niyetini suistimal eden dilenci ve dilenci niteliği taşıyan kişilere müsaade edilmemesine.

İşverenler ve köy muhtarlarının işyerlerinde ve bölgelerinde çalışan işçilerinde görülen hastalıklara karşı anında müdahale ederek, en yakın sağlık kuruluşlarına bildirmelerine.

Trabzon il sınırları içerisinde fındık tarımı işlerinde çalışan işçilerin ücret tespitleriyle Trabzon Valiliği yetkilidir. Bunun dışında tespit edilen ücretler geçerli değildir. Bu tür ücret belirlemeye yeltenen kişi ya da kuruluşlar hakkında yasal işlem yapılmasına karar verildi.

Üreticinin erken, solgun olmayan fındığı patoza vermemesi konusunda duyarlı olması istenirken, patoz sahiplerinin fındığın kırılmasını önleyici tedbir alması ve fazla fındık kıran patozların çalıştırılmaması kararlaştırıldı.

Yabancı uyruklu işçilerin çalıştırılmamasına karar verildi.

Fındık toplama işlerinde çalışacak işçilerin çalıştırılma koşullarında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yayımlanan "Tarımdan Sayılan İşlerde Çalışan İşçilerin Çalışma Koşullarına İlişkin Yönetmelik" hükümlerine uyulması karara bağlandı.

Selahattin AYDINLI / haber61.net


HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel