Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatında son durum ne? - 03 Ekim 2017

Üreticinin gözü fındık fiyatlarında... TMO'nun sabit fiyattan aldığı ürün için serbest piyasadaki durum ise iç açıcı değil..

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatında son durum ne? - 03 Ekim 2017

Doğu Karadeniz'in en önemli gelir kaynaklarından biri olarak görülen ancak son yıllardan üreticisini memnun etmeyen fındık fiyatları ile üzmeye devam ediyor. Son dönemlerde istenilen rakamların oluşmaması ve piyasadaki rakamların oldukça düşük olması üreticiyi isyan noktasına getirmişti. Son iki yıldır Toprak Mahsulleri Ofisi alım yapmaya başlayarak fındık fiyatını Giresun kalite için 10.5 TL'ye levant kalite için 10 TL'ye sabitlemesi de üreticiyi memnun etmedi. En az 15 TL olması istenen fındık için serbest piyasadaki rakamlar ise 8 ile 10 TL arasında değişiyor.

FINDIK İLE İLGİLİ SON HABERLER

GİRESUN'DA RAKAM ARTTI

Giresun serbest piyasada fındık fiyatı 10 liraya yaklaşarak bugün 9, 50 kuruştan satılmaya başladı.

Fındık üreticisinin merakla beklediği fiyatlar serbest piyasada yükselişe geçmeye başladı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı Giresun Kalite fındık için 10, 50 TL’lik fiyatın ardından serbest piyasada fındık fiyatları yükselişini göstermemiş ve 7 liraya kadar düşmüştü. TMO’nun tüm fındıklara talip olduğunu açıklamasının ardından fındıkta ki yükseliş kendisini göstermeye başladı. Bugün itibari ile Giresun Ticaret Borsasında 9,81 TL’den satılan fındıklar Giresun serbest piyasada ise 9, 50 TL’den işlem gördü.

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, FİSKOBİRLİK ve TMO’nun yapacağı anlaşma doğrultusunda fiyatların serbest piyasada daha da iyileşeceğini söyledi.

Yaman, “Giresun’da bugün itibariyle 9, 50 TL’den serbest piyasada fındık satışı yapıldı. Ticaret Borsası ise 9, 81 TL ortalama fiyatı ile fındığın her alanda yükselişe geçtiğini göstermiş oldu. FİSKOBİRLİK ve TMO anlaşma yaptı inşallah imzalarda atıldığı zaman serbest piyasada fındık fiyatları üreticinin istediği düzeye gelecektir” dedi.
Fındık fiyatları ne kadar?

TMO NE KADAR ALIM YAPTI?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, alımlara yaklaşık bir ay önce başlayan TMO'nun şimdiye kadar 12 bin üreticiden 22 bin ton fındık alarak karşılığında 166 milyon lira ödediğini bildirdi.

Soydan, muhabirine yaptığı açıklamada, serbest piyasada işlem gören fındık fiyatının 8,50 lira seviyelerinde olduğunu, bu şartlarda üreticilerin Toprak Mahsulleri Ofisi'ni tercih ettiğini belirtti.

Özellikle TMO'nun alım şartlarını üretici lehine iyileştirmesi ve alım noktalarını artırmasıyla buraya ilginin her geçen gün arttığını ifade eden Soydan, TMO'nun şimdiye kadar 12 bin üreticiden 22 bin ton fındık alımı yaptığını ve karşılığında 166 milyon lira ödediğini söyledi.

Soydan, üreticilerin TMO'ya fındıklarını verebilmek için ofisin resmi internet sitesinden randevu aldığını kaydederek, önümüzdeki günler için 44 bin üreticiye yaklaşık 102 bin ton fındık alımı için randevu verildiğini, bu sayının gittikçe artacağını düşündüklerini dile getirdi.

TMO yetkililerinin, tüm üreticilerin elindeki fındığa talip olduklarını ifade ettiğini anımsatan Soydan, şöyle devam etti:

"Bilindiği üzere daha önce TMO'ya başvuran bazı üreticilerimiz çeşilti nedenlerden dolayı geri çevriliyordu. Artık hiçbir üreticimiz geri çevrilmiyor. Yapılan iyileştirmeler sonucu TMO'ya fındık satacak üreticilerin dekar başına teslim edeceği ürün miktarı 130 kilograma kadar çıkarıldı. Ayrıca çürük oranı 3'ten 5'e, çatlak oranı ise 2'den 7'ye yükseltildi. Asgari randıman oranı da 40'dan 37'e düşürüldü. En önemlisi ise ödemeler 15 günden bir haftaya indirildi."

Soydan, TMO tarafında alım noktalarının 40'a kadar çıkarıldığına da işaret ederek, "Ordu ve Giresun'da merkez ilçelerin yanı sıra pek çok ilçede TMO fındık alımı gerçekleştirebiliyor. Bundan dolayı TMO'ya ilgi artmış durumda. Bizim üreticilerden beklentimiz ürünlerini serbest piyasaya vermek yerine TMO'yu tercih etmeleridir." diye konuştu.

Fındık üreticilerine Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) uyarısında da bulunan Soydan, "Hiçbir üreticimiz ÇKS belgelerini üçüncü şahıslara vermesin. Bazı tüccar ve manavların üreticilere ait ÇKS belgeleri ile TMO'ya fındık sattığı yönünde şikayetler geliyor. Bu yönde ilgili Bakanlık da ÇKS belgelerini başka şahıslara kullanandıranların tespiti durumunda yaptırım uygulamaya hazırlanıyor. Bu konuda da duyarlı olunmasını, dikkat edilmesini önemle rica ediyoruz." dedi.
Fındık fiyatları ne kadar?
BORSAYI ÇİKOLATACILAR BELİRLİYOR

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’na, Giresun’da Fındık Borsası ve Fındık Araştırma Enstitüsü’nün varlığı hakkında bilgi verilmeyince konuşmasında bunların olması gerektiğine değinerek ”Giresun’da Fındık Enstitüsü olsa daha güzel olmaz mı? Giresun'a bir fındık borsası kurulmalı” ifadesini kullandı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Giresun’da ‘Fındık Çıkartması’ adı altında düzenlediği açık hava toplantısında partililere ve vatandaşlara hitap etti. Konuşmasına Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu belirterek başlayan SP Lideri Karamollaoğlu, “Biz tarım ülkesiyiz, ziraat ülkesiyiz fındıkta aslında bu konuda bizim zirveye çıkmamız gereken konu. Ama ne yazık ki bir şaşkınlık var. Fındık konusunu işleyen, inceleyen, fındığın kalitesini yeri geldiğinde biraz daha arttırmak en azından muhafaza etmek, üretimini geliştirmek, pazarlamada daha etkili olmasını sağlayabilmek için yapılmış bir çalışmaya ne yazık ki rastlamıyoruz. Giresun’da üniversitemiz var. Bazıları diyor ki, en azından bir fındık enstitüsü olsa, fındığın üretiminden pazarlamasına kadar her konuyu alsa incelese ve bizim bu etkinliğimizin gelişmesi, gelirimizin artması, fındık üreticisinin daha zengin hale gelmesi için bize yollar gösterse, önerilerde bulunsa daha güzel olmaz mı? Ama bu düşünme gerektirir. Bizim şu anda hükümet olarak da maalesef ülke olarak da çektiğimiz en büyük sıkıntı konulara düşünerek yanaşmamamız. Genelde bir kişi karar veriyor hepimiz onun peşinden, ‘ ya hu bu iş nasıl çözülecek’ diye çare aramaya kalkıyoruz. Bu yanlış bir yaklaşım, bu doğru bir gidişat değil” dedi.

Üç bakanın katılımıyla 20 gün önce Giresun’da açılan Fındık Borsası’nın kendisine haber verilmemesi ile konuşmasına devam eden Genel Başkan Karamollaoğlu hükümete seslenerek, “Bu dünya piyasasında fındığın fiyatını Türkiye belirler, bu konuda karar vermeli, gerekli tedbirleri almalı adımları atmalıyız. Bununda başında söylediğim gibi üreticinin desteklenmesi gelir. Biz fındık fiyatını Türkiye olarak benimsemek istiyorsak, belirlemek istiyorsak burada bir uluslararası borsanın teşekkülünün sağlanması gerekir. Hamburg’da belirleniyormuş. Öğreniyoruz ki Hamburg’da borsa yok. Hamburg alış verişin yapıldığı yer, bir liman orası sadece. Fındık borsasını tüccarlar belirliyor, çikolatacılar belirliyor. Türkiye’de ise şuanda maalesef yabancı firmalar belirliyor. Fındığı alan işleyen kendi çikolata tesislerinde değerlendirenler belirliyor. Biz neden onların eline bakacağız? Neden onların eline bırakacağız? Onun için burada bir fındık borsası kurulmalı. Bu kurulduğu zaman mesel a dünya çapında bir bütün olarak ele alınır. Elbette biz olmayacak rakamlarla ortaya çıkamayız ama borsa burada olduğu zaman biz kontrol ederiz. Ne kadar çıkacak, ne kadar yükselecek biz karar veririz yani Giresunlular karar verir” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından SP Genel Başkanı Karamollaoğlu ve beraberindekiler ile düzenlenecek konferans için alandan ayrıldı.

BAKAN'DAN MÜJDE

Burada bir konuşma yapan Bakan Fakıbaba, “İthalat hepimizi üzüyor. Biz 2002 yıllarında birbirimize yeterken niye 2017’lerde yetmemeye başladık. O zaman nüfusumuz azdı, kişi başına düşen kırmızı et kilogramı azdı. Refah seviyesi ve nüfus arttıkça yetmemeye başladı. Aynı oranda üretim de olmadı. Et ve Süt Kurumunun sadece düzenleme ve denetleme görevi yapması doğrudur. Besicilik hayvanı bence Et ve Süt Kurumunun getirmemesi lazım. Elinde karkas et olması lazım ve gerektiğinde piyasaya hızlı bir şekilde karkas etle müdahale etmesi lazım. Müdahale etmesi gerekir mi? Gerekmez. Etik kurallar içerisinde üretici ile sanayici birbirleriyle iyi anlaştıkları takdirde, et fiyatları iyi olduğu takdirde Tarım Bakanlığının başka işi yok niye et alsın, et satsın. Tarım Bakanlığı, bir üniversite gibi sanayicisine öğretmesi lazım. Bunu diğer ülkelerde nasıl yapıyorlar” dedi.

“Tarım Bakanlığı olarak hiçbir zaman ete, süte, buğdaya müdahale etme niyetinde değiliz” diyen Fakıbaba, fındıkta yeni bir düzenleme yapıldığı müjdesini vererek, “Geldiğim günden beri etle ve fındıkla uğraşıyorum. Ben isteyerek mi uğraşıyorum? Bunların artık normal piyasada yerine oturması lazım. Fındıkla ilgili bugün yeni bir düzenleme yapıyoruz. Fındıkta 40 ve 40’ın üzerindeki randıman alınıyor. Fırsatçılar. Açık ve net konuştuğum zaman ‘sen niye böyle konuşuyorsun’ diyorlar. Şimdi 39-38 olunca 6-7 liradan üreticinin elinden alıyorlar. Bu adam bu kadar emek vermiş, alın teri dökmüş. TMO yüzde 40’ın altında almıyor diye bu üreticinin elinden 6-7 liraya mal toplamak vicdanen senin işine geliyor mu? 7 liraya alıyor, Giresun fındığını karıştırıyor ve tekrar onu TMO’ya 10 liraya satıyor. Bugün karar aldık. Artık 40’ın altındaki randımanlı fındıkları da alacağız. Üreticinin hep yanında olacağız. Samimi ve dürüst iş adamı benim canımdır, onun yanında olacağız, üreticinin, tüketicinin, 80 milyon ailemin yanında olacağım” diye konuştu.
Aile çiftçiliğine geçileceğini kaydeden Fakıbaba, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunların baş patronu kadınlar olacak. Analarımız, eşlerimizin bizlerin her şeyi değil mi? Başarılı erkeğin yanında başarılı bir kadın vardır. Eğer bu kardeşiniz başarılıysa bu başarımın yüzde 51’i benim eşime aittir.”
Tarımda sulamanın önemine dikkat çeken Fakıbaba, suyun iyi kullanılması gerektiğini, suyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. Su olmadığı takdirde otun olmayacağını, otun olmadığı takdirde ise etin ve sütün olmayacağını belirten Fakıbaba, “Suyu akıllı bir şekilde toprakla buluşturacaksınız. Eğer bir işi yapıyorsak en iyisini yapacağız, işimize aşık olacağız. O suyun eğitimini biz vermemişiz. Çiftçiye bilgiyi verdikte çiftçi mi kullanmadı. Biz suçlu değil miyiz? Bu konuda sivil toplum örgütleri, DSİ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve üniversiteler suçludur” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler