Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatında son durum - 13 Eylül 2019

Üreticiler fındık fiyatlarını yakından takip etmeyi sürdürüyor. Piyasaya iyi bir başlangıç yapsa da fındık fiyatı son günlerde tatmin etmeyecek seviyelere geriledi. İşte son gelişmeler

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatında son durum - 13 Eylül 2019

Türkiye'de özellikle Doğu Karadeniz bölgesinin olmazsa olmaz gelir kalemlerinden biri olan fındık için üreticiler fiyatları ve gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdürüyor. TMO'nun 17 TL'den almaya başladığı fındık fiyatları piyasada gün geçtikçe düşmeye başladı. Rakamlar bölgeye göre 14 ile 17 TL arasında değişim gösterdi.

İşte son TMO fındık fiyatları 13 Eylül 2019

Şehir - En düşük fiyat - En yüksek fiyat

DÜZCE 14,00 --- 17,50
GİRESUN 15,83 --- 16,34 ₺
KOCAELİ 14,00 --- 17,50
ORDU 14,00 --- 14,68
SAKARYA 14,00--- 17,50
SAMSUN 14,00--- 16,00
TRABZON 14,00--- 16,00
ZONGULDAK 14,00 --- 17,50

FINDIKLA İLGİLİ SON HABERLER

FINDIK FİYATLARI NEDEN DÜŞTÜ?

FINDIK FİYATLARI NEDEN DÜŞTÜ?

Avrupa’da Türk fındığına karşı insan emeği sömürüsü yapıldığı ve aflatoksinli olduğu yönündeki iddialara sert tepki gösteren Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, bu tür karalama propagandalarının sık sık yapıldığını söyledi.

Her sezonda Batılı alıcı ülkeler tarafından Türk fındığının satın alınmasıyla ilgili masa başında pazarlık gücünü artırabilmek için böyle iddiaların gündeme geldiğini hatırlatan FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Türkiye’nin organik tarım ve insan hakları konusunda Avrupa’ya örnek olacak çalışmalar yaptığını söyledi.

Bayraktar yaptığı açıklamada, “Türkiye, son yıllarda fındık üretimi yapılırken, iyi tarım, organik tarım uygulamaları konusunda çok özenli davranıyor. Mevsimlik işçi olarak gelen ailelerin çocukları ise özel eğitime tabi tutuluyor. Onlar için sosyal alanlar oluşturuluyor. Bu nedenle eski iddiaların ısıtılıp tekrar gündeme getirilmesi çok doğru bir şey değil. Ancak şunu çok iyi biliyoruz ki Avrupalı fındık alıcıları masa başında pazarlıkta ellerini kuvvetlendirmek için bu tür iddiaları ortaya atarak kara propaganda yapıyorlar. Bir örnek vermek gerekirse 2004 yılında 'aflatoksin var' diye 2004 yılı ürünümüzü almak istemeyen Avrupalılar, 2004 yılı sonunda zirai don yaşanınca 2001 yılında depolarımızda bekleyen fındığın tozunu bile aldılar. Ancak Türk fındığına karşı yapılan bu kara propaganda karşısında siyasetçilerimiz, Sivil Toplum Kuruluşlarımız, fındığımızı anlatma konusunda zayıf kalıyoruz, haklı meselemizi anlatamıyoruz. Bir de yabancı alıcılara bu tür iddialarla pazarı etkileyecek boşluk alanlar bırakıyoruz. Dolayısıyla bunlarda bu açık kapıyı devamlı zorluyorlar. Sonuç olarak bu tür iddialar doğru değildir” dedi.

"Müdahale alımı yapan kurum piyasaya aynı sezonda fındık sürmemeli"
Serbest piyasada fındık fiyatının düşmesinde etkili olan nedenleri de sıralayan FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, “Avrupalı alıcıların yaptığı kara propagandanın fındık fiyatlarının serbest piyasa da düşmesinin kısmet etkisi vardır ama temel anlamda müdahale alımları yapan kurumun fındığı piyasaya sürüp sürmemesinden kaynaklıdır. Şöyle ki müdahale alımına kurum müdahale alımı yaptığı sene içerisinde fındığı tekrar piyasaya süreceğini söylüyor. Dolayısıyla pazarda piyasayı oluşturan aktörlerin 3-5 ay sonra fındık bulamama gibi bir derdi olmuyor. Maalesef böyle olunca da ürünün piyasaya daha hızlı indiği süreçte daha ucuza alma gibi bir çaba içerisine giriyor. Eğer piyasadan ucuz fiyata istediği kadar fındık alamazsa biliyor ki sezonun ikinci yarısında ya da ortasında müdahale kurumundan fındık alma şansı var. Bu durum serbest piyasada fiyatların düşmesinde ciddi bir etkendir. Müdahale kurumunun sezon içerisinde aldığı ürünü tekrar aynı yolla piyasaya süreceğini söylemesi ciddi bir etken. Bir de suçlamak için değil, tespit için söylüyorum ki 2009 yılından beri devlet kendi tekelindeki fındığı yurt dışındaki bir firmaya bıraktı. Onlar istediği gibi fiyat belirliyor. Bakın devlet fiyatı 17 liradan açıkladı, piyasa 15,5 liradan açıldı ama üç günde fındık fiyatı 13,5 liraya düştü. Bunu arz, taleple, pazara çok fındık inmesiyle açıklamak, izah etmek, irtibatlandırmak çok doğru değildir” diye konuştu.

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatında son durum

TMO ORDU'DA 3 BİN TON FINDIK ALDI

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ordu Şube Müdürü Mehmet Güney, ofisin Ordu'da bugüne kadar 3 bin tona yakın fındık alımı gerçekleştirdiğini söyledi.

AK Parti Ordu İl Başkanı Halit Tomakin, TMO Ordu Şube Müdürü Güney'i ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Tomakin, "Fındık üreticilerimiz rahat olsun TMO'ya kim müracaat etmişse fındığını verecek ve 50 randımanı 16,50 liradan parasını alacak." dedi.

Üreticilere tavsiyelerde bulunan Tomakin, "Bazı kesimler tarafından bilinçli bir şekilde oluşturulmaya çalışılan piyasada geçici manipülasyonlara prim vermeyelim. Emanete fındığımızı vermeyelim. İhtiyacımız kadar fındığı pazara indirelim göreceksiniz piyasa kendiliğinden esas değerini bulacaktır." dedi.

TMO Ordu Şube Müdürü Güney de Altınordu, Akkuş, Fatsa, Gölköy, Kabataş ve Kumru ilçelerinde günlük 150-200 ton fındık alımı yaptıklarını bugüne kadar toplam alımın 3 bin tona yakın yaklaştığını kaydetti.

Güney, TMO'ya ilk 10 gün içinde fındık veren 700 fındık üreticisinin hesabına 11,2 milyon lira aktarıldığını anımsatarak, "Bizim de fındık üreticilerimizden isteklerimiz var. Fındığını eski usul apar topar satışa sunmasınlar. Üreticilerimiz fındığın içini seçsinler, kurumasına dikkat etsinler. Biz burada ekiplerimizle yoğun mesai yaparak üreticilerimizin TMO'ya verdiği ürünlerinin hepsini alacağız." diye konuştu.

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatında son durum

1 AYDA 326 BİN TON FINDIK İŞLEM GÖRDÜ

Ticaret borsalarında Ağustos 2018-Temmuz 2019 döneminde 326 bin ton fındığın işlem gördüğü bildirildi.

Giresun Ticaret Borsası'ndan yapılan açıklamada, fındık üretilen bölgelerdeki 21 ticaret borsasında, 1 Ağustos 2018-31 Temmuz 2019 döneminde gerçekleştirilen fındık satış işlemlerine ilişkin bilgi verildi.

Buna göre söz konusu dönemde borsalarda 326 bin 221 ton fındık işlem gördü.

En fazla işlem 88 bin 905 tonla Ordu'da yapılırken, Ordu'yu 81 bin 893 tonla Sakarya ve 32 bin 583 tonla Giresun ticaret borsaları izledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel