Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatı ile ilgili son haberler

Fındık fiyatları konusu milyonlarca vatandaşın merakla takip ettiği bir konu haline geldi. Üreticiler ürünlerini en iyi fiyattan satabilmek adına piyasayı yakından takip ediyor

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatı ile ilgili son haberler

Doğu Karadeniz'in en önemli geçim kaynaklaırndan biri olan fındık fiyatlarıyla son yıllarda üreticisini bir hayli üzmüştü. Bu yıl da üreticiler pazarda henüz istedikleri fiyatı göremedi. Üreticiler fındık fiyatının en az 15 TL olması gerektiğine inanırken devletin herhangi bir adım atmaması ve piyasanın tekelleşmesi ürünün fiyatının istenilen seviyelere çıkmamasına neden olduğu belirtiliyor. Bu noktada fındık fiyatları son olarak yine 12 TL civarında alınmaya devam ediyor.

SON FINDIK FİYATLARI 

İL - EN DÜŞÜK - EN YÜKSEK

DÜZCE - 11,46 TL - 12,75 TL 
GİRESUN - 11,75 TL - 14,10 TL
KOCAELİ-  11,46 TL -  12,75 TL
ORDU - 11,50 TL - 13,00 TL
SAKARYA 11,46 TL - 12,75 TL
SAMSUN 12,25 TL - 13,00 TL
TRABZON - 11,50 TL - 13,00 TL
ZONGULDAK - 11,46 TL - 12,75 TL

Fındıkla ilgili son haberler

FINDIK 3 DOLAR OLMALI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, doların 7 liraya tırmandığı bir yerde fındık fiyatının 3 dolar olması gerektiğini ifade etti. 
Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneğini ziyaretinde gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, Ordu denilince akla fındığın geldiğini söyledi. Emre, "Türkiye, dünyanın önemli fındık ihracatçısı ülkelerinden birisi. Ordu ve Giresunlu vatandaşlarımızın fındığını dolarla yurt dışına satan ancak dolardaki artışı insanlarımızın gelirlerine yansıtmayan zihniyeti ortaya koymamız lazım. Bu temel görevimiz. Fındık toplatan üreticilerin işçi, gübre maliyetleri de artıyor. Fındık uluslararası piyasalarda da talep gören bir kıymetli bir ürünümüz. Dolardaki artışın fındık fiyatlarına yansıtılmayacağı anlaşılıyor. Üreticinin çok ciddi şikayetleri var. Doların 7 liraya çıktığı bir yerde fındığın 3 dolardan 20 lira olması lazım. Bahçeli, Cumhurbaşkanlığındaki ortaklığın ateşini yaktığında dolar 3 liraydı, bugün 6,3 lira. Ordulunun fındığını geçmişte 3 dolardan alıyorsanız, bugünde bu kurdan almanız lazım. Dolar 7 liraya tırmanmışken, sen niye 3-4 liraymış gibi fındık almaya çalışıyorsun” dedi. 

"Tasarruflar yeterli değil" 
Ülke durumunu da değerlendiren Emre, Türkiye’nin dünyada tasarruf bakımından sorunlu bir noktada bulunduğunu savundu. Emre, şöyle konuştu: 
"Tasarruflar yeterli değil. Türkiye'de çok kapsamlı bir israf söz konusu. Bir devlet adamı bir yerden başka yere giderken önünde arkasında 10'ar araba, yukarıda helikopter. Önceki yıllarda kırmızı ışıkta duran Cumhurbaşkanlarımız vardı. İsraftan vazgeçin diyoruz, Katar bize uçak hediye etmiş. Kardeşin kardeşe borç verirken sözleşme yaptığı bir dünyada yaşıyoruz. Bizim bakan G20 toplantısına Arjantin'e özel uçakla giderken, ekonomisi bizden daha iyi olan bir ülkenin bakanı da tarifeli uçakla gidiyor. Bizim bakan, özel uçakla o bakanı İstanbul'a kadar getiriyor. Türkiye bu manzarayı hak etmiyor. Doların geldiği durum açıklanabilir bir durum değil. Türkiye bütün göstergeler bakımdan sorunlu bir durumda." 
Emre’nin Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneğini ziyaretine CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, CHP İl Başkanı Yusuf Furtun, Altınordu İlçe Başkanı Bülent Akpınar ve il, ilçe temsileri de katıldı. 

KAYA MECLİSE TAŞIDI - 15.09.2018

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya fındık fiyatlarıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi sundu. Kaya, TMO’nun ne zaman fındık fiyatlarını açıklayacağını ve ne zaman fındık fiyatlarına müdahale edileceğini sordu.

Kaya sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; Karadeniz Bölgesi’nde yarım milyondan fazla ailenin geçim kaynağı olan fındık, bahçeden toplandı, kurutuldu, çuvallandı ve büyük ölçüde satıldı. Belki de satılan fındıklardan çikolata bile yapıldı.  Hal böyle iken üretici, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bir an önce piyasaya girmesini ve üreticinin hakkını koruyarak makul bir fındık alım fiyatı açıklamasını beklemektedir. Bu yılın rekoltesi geçen yıla göre düşük gerçekleşirken, fındık üretim maliyetleri önceki yıllara göre artış göstermiştir. Şu anda “serbest piyasa” olarak adlandırılan ve Türkiye’deki en büyük fındık alıcısı Ferrero ile bir grup tüccarın oluşturduğu sözde piyasada belirlenen fiyatlar, üretici beklentilerinin çok altındadır. Ayrıca dünya borsalarında fındık TL üzerinden değil dolar üzerinden işlem görmektedir. Bu nedenle hükümet fındık üreticisine sahip çıkmalı ve dolar kurundaki bu artışı TMO’nun alım fiyatına yansıtmalıdır. Konu ile ilgili açıklama yapan TMO yetkilileri ise kararın Tarım ve Orman Bakanlığı’nca alınacağını ve kendilerinin sadece uygulayıcı taraf olduğunu belirterek beklemede olduklarını ifade etmişlerdir.

Bu duruma göre;

1. TMO fındık alım fiyatlarını ne zaman açıklayacaktır? Üretilen fındık büyük ölçüde satıldığı halde, bir grup tüccarın oluşturduğu piyasada ederinden düşük fiyatlar belirlendiği halde, fındık fiyatlarına müdahale etmek için neyi beklemektesiniz?

2. Fındık fiyatını belirlerken dolar kurundaki artışları göz önünde bulundurarak, fındık üreticisinin hakkını koruyacak adımları atacak mısınız?

3. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak üreticiden yana mısınız, yoksa üreticinin sırtından para kazanmaya çalışan bir grup yabancı tüccardan yana mısınız?

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatı ile ilgili son haberler

FINDIK İHRACATINDAN 20 MİLYON DOLAR - 14.09.2018

Karadeniz Fındık Mamulleri İhracatçılar Birliğinin (KFMİB) rakamlarına göre, Türkiye’nin toplam ihracat payı içerisinde yüzde 8’lik bir orana sahip olan fındık, yapılan ihracat ve elde edilen döviz geliriyle yüz güldürdü. Yıllara göre değişiklik gösterse de fındık ihracatı son 10 yılda yıllık ortalama 1,5 milyar dolardan fazla gelir sağladı. 

İstatistiklere göre, 2008 yılında 228 bin ton fındık ihracatına karşılık 1 milyar 407 milyon dolar döviz girdisi sağlanan fındıkta elde edilen döviz miktarı her yıl artış gösterdi. 2009 yılında 219 bin ton ihracata karşılık 1 milyar 172 milyon doları gören fındık ihracatı, 2010 yılında 252 bin ton ihracatı karşılık 1,5 milyar döviz girdisi sağladı. 2011 yılında 243 bin ton ihracat karşılığında 1 milyar 759 milyon dolar döviz geliri elde eden Türkiye, 2012 yılında 265 bin ton fındık ihracatı gerçekleştirirken karşılığında 1 milyar 802 milyon dolar kazandı. 2013 yılında 274 bin tona karşılık 1 milyar 767 milyon dolar döviz girdisi sağlayan 'yeşil altın', 2014 yılında 252 bin ton ihracat ile 2 milyar 314 milyon dolara ulaştı. 

2015 yılında 240 bin ton ihracat ile 2 milyar 827 milyon dolar ile fındık ihracat tarihinin en yüksek döviz gelirine ulaşan fındık, 2016 yılında 227 bin ton ihracata karşılık 1 milyar 981 milyon doları Türkiye’ye getirdi. 2017 yılında 269 bin ton ihracat ile 1 milyar 886 bin dolar kazandıran fındıkta 2018 yılında 286 bin 777 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirildi. Bu ihracat karşılığında 1 milyar 782 milyon ABD doları döviz girdisi sağlandı.  Son 10 yılı baz alındığında fındık Türkiye’ye 30 katrilyon lira karşılığında 20 milyar 221 milyon dolar döviz sağladı. 

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Başkanı İlyas Edip Sevinç, bu sezon yapılan ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 22 artış gösterdiğini söyledi. Sevinç, ihracat rakamlarının sevindirici olduğuna dikkat çekerek, “Fındık, ülkemiz ihracatının yüz akıdır. Çünkü hiç bir ithal girdi gerektirmeyen bir ihracat kalemi olup, tamamen net döviz sağlamaktadır. Tüm Karadeniz Bölgesindeki istihdamın da çok büyük bir bölümü için vazgeçilmezdir” dedi. 

Fındık fiyatları ne kadar? Fındık fiyatı ile ilgili son haberler

MHPLİ VEKİLDEN TEPKİ  - 13.09.2018

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, serbest piyasada şekillenen fındık fiyatlarının yetersiz olduğunu ileri sürerek, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin piyasaya girerek alım yapması gerektiğini söyledi. 

Enginyurt, Ordu Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlediği basın toplantısında, serbest piyasada fındık fiyatının 12 liraya kadar gerilediğini belirtti. 

TMO'nun düşük fiyat karşısında üreticilerin lehine piyasaya girerek fındık alımı yapması gerektiğini ifade eden Enginyurt, "Üreticilerimizin daha fazla mağdur olmaması için TMO'nun en kısa sürede piyasaya girerek 15 liradan fındık alımı yapacağını ilan etmesi gerekiyor. Aksi durumda mağdur olan üretici sayısı her geçen gün artıyor. Acilen TMO adım atarak üreticilerin yanında olduğunu duyurmalıdır." dedi. 

Fındığın tekel bir firmanın elinde olduğunu ileri süren Enginyurt, bu firmanın belirlediği rakam üzerinden serbest piyasa fiyatının oluştuğunu savundu. 

Fındık fiyatlarının artmasıyla üreticilerin rahatlayacağını vurgulayan Enginyurt, "Türkiye'de her şeyin fiyatı arttı. Fiyatı artmayan tek ürün fındık. Buna hiç kimse bir türlü anlam veremiyor. Üreticilerimizin hakkını kimseye yedirmeyiz. Üreticilerin alın terini sonuna kadar savunduk. Bundan sonra da savunmayı sürdüreceğiz." diye konuştu. 

Enginyurt, AK Parti Ordu milletvekillerinin fındığa yeteri kadar sahip çıkmadığı iddiasında bulunarak, milletvekillerini üreticilerin haklarını savunmaya davet etti.

Basın toplantısına, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, ilçe ziraat odaları başkanları ve çok sayıda fındık üreticisi de katılarak destek verdi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel