Fındık fiyatı ne kadar oldu? İşte fındık fiyatları

Fındık fiyatlarında son durum ne, son gelişmeler neler?İşte detaylar

Fındık fiyatı ne kadar oldu? İşte fındık fiyatları

Doğu Karadeniz'in en büyük tarım ürünü olarak bilinen ve binlerce kişinin geçim kaynağı olan fındık fiyatları ile memnun etmiyor. Yıllardır serbest piyasada oldukça düşük olan rakamlar son 2 yıl da Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım hamlesine karşın düzelmedi. TMO, Giresun kalite fındığı 10,50 lira, levant kalite fındığı 10 liradan alıyor. Bu rakamlar da üreticiyi memnun etmiyor. En az 15 TL seviyesini görmek isteyen üretici umutla gereken müdahalenin yapılmasını bekliyor.

FINDIKLA İLGİLİ SON HABERLER;

Giresun Ticaret Borsası'nda kabuklu tombul fındığın kilogramı 9,09-10,27 liradan satıldı.

Borsada işlem gören ürünler ve fiyatları (kilogram/TL) şöyle:

 ÜRÜN CİNSİ

 EN DÜŞÜK

 EN YÜKSEK 

 SATIŞ ŞEKLİ

Kabuklu tombul fındık 

 9,09

 10,27

 HMS

    Kabuklu kara fındık      7,66       7,66      HMS 

 HMS: Hazır Müstahsil Satışı

TMO NE KADAR FINDIK ALIMI YAPTI?

Ordu Ticaret Borsası'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, üreticiden tüccara ve TMO'ya en fazla fındık satışının Sakarya'da gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, Sakarya'da üreticiler tarafından 71 bin 822 ton fındık satışının yapıldığı belirtilirken, bu ili 50 bin 707 tonla Düzce, 44 bin 492 tonla Ordu'nun izlediği ifade edildi. 

Giresun'da 24 bin 966 ton, Çarşamba'da 15 bin 882 ton fındığın serbest piyasada satışı gerçekleştirildiği belirtilen açıklamaya göre, diğer il ve ilçelerde pazara indirilen fındık miktarları ise şöyle:

"Trabzon 16 bin 068 ton, Ünye 10 bin 878 ton, Fatsa 8 bin 753 ton, Akyazı 5 bin 072 ton, Samsun 4 bin 234 ton, Terme 3 bin 774 ton, Rize 791 ton, Bafra 795 ton, Kastamonu 49 ton, Tokat 139 ton ve İstanbul 230 ton."
 

FINDIK ALIM RAKAMLARI AÇIKLANDI
 

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, şu ana kadar 10 bin tonun üzerinde fındık aldıklarını belirtti.

Bayraktar yaptığı açıklamada, tüm bölgelerde FİSKOBİRLİK’in fındık alımlarının devam ettiğini söyledi.

Sezon yoğunluğunun şu anda azaldığına işaret eden Bayraktar, "Şu ana kadar almış olduğumuz fındık 10 bin tonu geçti, bu sezon 20 bin ton fındığı geçersek iyiyiz diyebiliriz. Öncelikle kendi tesislerimize lazım olan fındığı almaya çalışıyoruz." dedi.

Bayraktar, fiyatların günlük oluşan piyasanın bir miktar üzerinde olduğunu ifade ederek, "Ortalama 25 kuruşluk piyasa üzeri bir fiyat oluşturmaya çalışıyoruz, bu bazen 10 kuruş da olabiliyor, genel olarak en fazla 25 kuruş. Ödemeler ise peşin yapılıyor." diye konuştu.

Batı bölgesinde Karasu-Kocaali’de yoğun alım yaptıklarını dile getiren Bayraktar, Ordu bölgesinde Fatsa ve civarında, Giresun’da merkez, Trabzon bölgesinde ise Borçka ve Derecik’in alımların fazla olduğu yerler olduğunu aktardı.


Fındık budama kursu ile verim artınca herkes sıraya girdi
Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nde, açılan fındık budama, gübreleme ve ilaçlama kursunu tamamlayan üreticilerin bahçelerinde verim arttı, 80 kilogram fındık alınan bahçeden 180 kilo fındık toplandı. Bahçelerde verimin arttığını duyan diğer üreticiler kurslara katılmak için sıraya girdi.

Akçaabat Ziraat Odası tarafından geliştirilen proje ile fındık üretiminde rekoltenin artırılması için budama, gübreleme ve ilaçlama kursu açıldı. 2 yılda 500 dolayında üreticinin katıldığı kurslarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü uzmanları tarafından budama, gübreleme ve ilaçlama metotları anlatıldı. Eğitimler sonucunda sertifika verilen üreticiler bahçelerinde fındık üretim tekniklerine uygun olarak tarıma başladı. Ortalama 80 kilogram fındık alınan bahçelerde verilen üretici eğitimlerinden sonra rekolte 180 ile 200 kilograma kadar çıktı. Verimin arttığını duyan diğer üreticilerde eğitim almak için Ziraat Odası’na başvurmaya başladı. Gelen talepler üzerine yeni kurslar açılması için çalışma başlatıldı.

Fındık budama kursu ile verim artınca herkes sıraya girdi 

'VERİM 2- 2.5 KAT ARTTI'

Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için düzenledikleri kurslara yoğun ilginin olduğunu belirterek bunun sevindirici olduğunu söyledi. Eyüpoğlu, "Çiftçimizin bahçesinde yapılan sayımda yapmış olduğu budama , gübrele ve ilaçlama ile fındık veriminin aynı bahçede geçen yıla oranla 2- 2.5 kat arttığı rekolte tahmin komisyon üyelerinin de dikkatini çekti. Aynı rakım da ve aynı çeşit bulunan aynı parsel üzerindeki arazide doğru budama gübreleme ve ilaçlama ile verim ve kalite iki katına çıktı. Akçaabat ta 91 bin dekar fındık bahçemiz var. Ortalama verim 75 ila 80 kilogram iken kurslara katılan üreticilerin bahçelerinde yapılan hesaplamada verimin ortalama 180 ila 200 kilograma çıktı. Bu da gösteriyor ki bahçelerimize gerekli bakımı yaptığımızda gelirimizi 2 katına çıkarabiliyoruz" dedi.

KURS KAYITLARI DEVAM EDİYOR

Hedeflerinin düzenleyecekleri kurslar ve eğitimlerle ilçelerini fındık üretimde Trabzon’da birinci sıraya getirmek olduğunu ifade eden Eyüpoüğlu, "Eğitimlerin ardından görülen verim artışı ile üreticilerimiz odamıza kurs talebinde bulunmaya başladı.  Yeni bir kurs açıyoruz. Akçaabat Halk Eğitim Müdürlüğü ve İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ile ortak kurs düzenleyeceğiz" diyerek kursa katılmak isteyen çiftçilere kayıt için çağrıda bulundu.


"Fındık fiyatı Trabzon'da tefeciler yüzünden 3 Lira'ya indi"

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde beraberinde Ortahisar Ziraat Odası, Trabzon Muhtarlar Federasyonu, Trabzon Ortahisar Muhtarlar Derneği, Türkiye Emekliler Derneği Trabzon Şubesi, Trabzon KEKS Şubeler Platformu üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, fındıkta yaşanan fiyat oyunlarının üreticinin emeğinin nasıl sömürüldüğünü ortaya koyduğunu söyledi. Fındıkta yaşanan soygun ve sömürünün gün yüzüne çıktığını öne süren Albayrak, “Avrupalının yenmeyen fındığı niçin bizlerden 4-5 kat daha pahalı? Ülkemizde fındık fiyatını tefeciler 3 liraya kadar düşürdü. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) randıman düşük diye, üreticiyi geri çeviriyor. TMO’nun 18 ilçemizde sadece 3 alım yeri var ve yetersiz. 80 yıllık yalan da ortaya çıktı. Siyasetçiler meydanlarda fındık borsasını ‘Hamburg’dan Türkiye’ye alacağız’ diyor. Fındığı olmayan bir ülkede borsa olur mu? Avrupa’da büyük bir kuruyemiş firmasının fındık borsası gibi lanse edildiği ortaya çıktı” dedi.

FINDIKTA TEKEL VAR

Rekabet kurulunun ‘Fındıkta tekel yok’ söylemini hatırlatan ve tepki gösteren Albayrak, şöyle dedi:

“Dünyada sağır sultanlar duydu, öğrendi, fındıkta tekel olduğunu. Son söz, dünya lideri fındığımızın değerini yabancılar biliyor, bizler bilemiyorsak vay halimize. Yetkililere çağrımız; fındık üreticilerinin emeğinin karşılığını verin, seslerini duyun, sorunlarını çözün, üretici hakkını alsın, ülkemiz kazansın.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler