Fındığın yerine karpuz dikti, gelirini 10 kat artırdı

Trabzon'da 7 dönüm alana dikili fındık ağaçlarını söktürerek yerine karpuz diken üretici, gelirini 10 kat artırdı. Merkeze bağlı Yalıncak beldesinde üretilen tonlarca karpuz, beldedeki bakkal ve marketlerin yanı sıra Karadeniz Sahil Yolu'nda kurulan tezga

Fındığın yerine karpuz dikti, gelirini 10 kat artırdı
Trabzon'da 7 dönüm alana dikili fındık ağaçlarını söktürerek yerine karpuz diken üretici, gelirini 10 kat artırdı.
 
Merkeze bağlı Yalıncak beldesinde üretilen tonlarca karpuz, beldedeki bakkal ve marketlerin yanı sıra Karadeniz Sahil Yolu'nda kurulan tezgahlarda bu yıl da satışa sunulmaya başlandı.
 
Sahile 200 metre mesafede, kendisine ait 7 dönüm alanda yetiştirdiği karpuzların hasadına başlayan Faruk Hızarcı,yaptığı açıklamada, alternatif ürün yetiştirmek için geçen yıl bahçesindeki fındık ağaçlarını söktüp karpuz diktiğini söyledi.
 
Ilıman iklimin hüküm sürdüğü Trabzon'da karpuz yetişeceğine inanmayanların ürünü gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemediğini dile getiren Hızarcı, karpuzların genellikle 6 ile 17 kilogram arasında olduğunu belirterek, "Fındık bahçesinden istediğim geliri elde edemiyordum. Bahçeye karpuz dikmeye karar verdim. Tarlayı karpuz dikmeye uygun hale getirmek için çok mücadele ettim. Fındık, bölgede ekonomik değere sahip ürünlerin başında geliyor ancak karpuzun yanında pek de anlamı kalmıyor. Karpuz üretimi fındık kadar zahmetli değil, müşteri ayağımıza geliyor ve satışı da kolay oluyor" diye konuştu.
 
Karpuz üretiminde kimyasal hiçbir madde kullanmadıklarını, bu nedenle karpuzun tatlı ve sulu olduğunu anlatan Hızarcı, "Fındıkları söktürdükten sonra tarlanın çapalanması ve gübrelenmesi için 5 bin liralık masraf yaptım. Tabiki bu çalışmaların sonucunda da üst düzey kalitede ürün aldım. İnsanlar yol üzerinde açtığımız tezgahlardan bir defa karpuz alınca artık sürekli bizden almak istiyorlar" dedi.
 
-"Yalıncak karpuzuna rağbet var"
 
Arazisinde daha önce yetiştirdiği fındıktan en fazla 4 bin lira kazandığını, karpuzda ise bu rakamın 40-45 bin liraya yükseldiğini ifade eden Hızarcı, şöyle devam etti:
 
"Fındık bahçesinde dönüm başına 150 kilogram fındık ürettiyorduk, bu da 7 dönümde yaklaşık bir ton fındık anlamına geliyordu. Bu üründen 4-4 bin 500 lira dolayında bir gelir elde ediyorduk. Şu anda 7 dönümde yaklaşık 30 ton karpuz yetiştirdim ve kilogramını 1,5 liradan satıyorum. 7 dönüm alandan fındık üretiminden 4 bin 500 lira kazanırken, karpuzdan 45 bin lira kazanıyorum. Fındığa göre çok avantajlı, fazla işçiye ihtiyaç duymuyorsunuz, zahmeti de daha az. Diğer yanda yevmiyesi daha çok. Karpuz çok daha karlı ve toplaması kolay. Karpuz, bölgemizde geçmişte üretilen bir üründü ancak uzun yıllar yetiştirilmedi, son zamanlarda yöremizde yetiştirilen karpuza ilgi arttı. Özellikle Yalıncak karpuzuna rağbet var."
 
-Karpuzlara isim yazarak sipariş alıyorlar-
 
Karpuzları il dışındaki yakınlarına götürmek isteyenlerin büyüme aşamasında üzerine isim yazarak seçebildiklerini belirten Hızarcı, "Büyümekte olan karpuza isimlerinin baş harflerini kazıyorlar. Biz de hasatın ardından karpuzu o kişinin adresine gönderiyoruz. Genellikle bu yıl İstanbul, Bursa ve Ankara'ya karpuz gönderdik" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel