Ercüment Ovalı davayı kaybetti

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Erdal Karaöz, bir meslektaşının akademik ça

Ercüment Ovalı davayı kaybetti

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Erdal Karaöz, bir meslektaşının akademik çalışmasını kendilerine ait yayında izinsiz kullandıkları gerekçesiyle yargılandığı davada 3 bin Türk Lirası para cezasına çarptırıldılar.

KTÜ Tıp Fakültesi Histoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Tekelioğlu, yaklaşık 2 yıl önce kök hücre ile ilgili olarak 3 adet fotoğrafının kendisinden izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle şikayetçi olmasının ardından Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve Erdal Karaöz hakkında dava açılmıştı. Trabzon 3. Aliye Ceza Mahkemesi'nde yaklaşık 2 yıldır görülen davada tutuksuz yargılanan Ovalı hazır bulunurken, Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Erdal Karaöz, duruşmaya katılmadı.
Sanıklar hakkında, “Fikir ve Sanat Eserleri Kanuna Muhalefet “suçundan dava açılırken, Prof. Dr. Ercüment Ovalı hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek bahse konu fotoğrafların Tekelioğlu'na ait olmadığını iddia etti. Ovalı'dan şikayetçi olan Tekelioğlu ise ifadesinde, bilimsel çalışmada kendisinin proje yöneticisi olduğunu belirterek “Ben bu çalışmada Ercüment Ovalı'nın bulunmadığını iddia etmiyorum. Sadece birlikte vücuda getirdiğimiz bilimsel çalışmada, bana bilgi vermeden bu dökümanları kullandığı için şikayetçi oldum” dedi.

Mahkeme, 3 adet fotoğrafı izinsiz kullandıkları gerekçesiyle aynı zamanda ATİ Teknoloji Proje Koordinatörü ve Genel Müdürü Prof.Dr. Ercüment Ovalı ve Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Müdürü Erdal Karaöz hakkında “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun 71/1 maddesine muhalefet “ suçundan 3 bin Türk Lirası para cezası ile cezalandırdı. Ovalı'nın verilen para cezasına Yargıtay nezdinde itirazda bulunduğu öğrenildi.

Öte yandan konuyla ilgili olarak 15 profesörden oluşan KTÜ Disiplin Kurulu, yaklaşık 5 ay önce bahse konu fotoğrafların Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yılmaz'a ait olduğu yönünde karar vermişti. Disiplin Kurulu KTÜ Tıp Fakültesi Histoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Tekelioğlu'na, maaşından 4'te 1 oranında kesinti yapılması yönünde disiplin cezası vermişti. Tekelioğlu'nun KTÜ Disiplin Kurulu'nun verdiği karara, YÖK nezdinde itiraz ettiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler