Dünya Gıda Günü

Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Yahya Çavdar, dünyanın 12 milyar insanı besleyebilecek zenginlikte olduğunu ifade etti. Çavdar, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünyada 1 milyara yakın insanın açlık pençesinde yaşam mü

Dünya Gıda Günü

Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Yahya Çavdar, dünyanın 12 milyar insanı besleyebilecek zenginlikte olduğunu ifade etti.

 
Çavdar, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünyada 1 milyara yakın insanın açlık pençesinde yaşam mücadelesi verirken bir o kadar insanın ise dengesiz ve sınırsız gıda tüketiminden kaynaklanan sağlık sorunları yaşadığı bir ortamda Dünya Gıda Günü'nün kutlandığını belirtti.
 
Tarımda büyümenin, açlık ve yetersiz beslenmeyle mücadelede en etkili aktör olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade eden Çavdar, şöyle devam etti:
 
"Artık gıdanın silah kadar önemli bir madde olduğu kabul edilmektedir. Açlık tehlikesi bu kadar belirgin iken gıdanın serbest piyasa ekonomisinin ve gıda spekülatörlerinin insafına bırakılamayacağı bilinmelidir. Dünyada yaşanan açlık ve yetersiz beslenmenin nedeni üretim yetmezliği değil, üretim ve tüketimin adaletli bir şekilde sağlanamamasıdır. Bunun yanında gıda israfının da etkisinin ne derece büyük olduğu unutulmamalıdır. Dünyamız 12 milyar insanı besleyebilecek zenginliktedir. Kontrol altına alınamayan gıda fiyatları sorunu, dünyada ve ülkemizde sıklıkla gündeme gelmektedir. Doğru politikalar belirlenememesi halinde bu durumun ülkeler için bağımsızlık sorunu haline geleceğinden kimsenin şüphesi olmamalıdır."
 
Yeterli ve uygun fiyatta gıda arzının sağlanması için tarımsal üretimin sürekli yapılanmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Çavdar, şunları kaydetti:
 
"Tarımsal alanda çalışan üreticiler birlikte üretmek, paylaşmak ve birbirlerinin sorunlarından haberdar olmak durumundadır. Kırsaldaki üreticinin ürününü aracısız alıcısına ulaştırmasının sağlanması gerekir. Kooperatifler yoluyla birincil üreticilerin gerçek anlamda birlikteliğini sağlamanın yollarını aramamız gerekmektedir. Kentlerde kurulacak kooperatifler de hem tüketicilerin gıda ihtiyacının güvenli, sağlıklı, ucuz teminine yönelik olmalı, hem de kooperatif ortaklarının bu ürünlerin satışından elde ettikleri geliri kendi yaşam alanlarında verecekleri mücadelede harcamaları sağlanmalıdır. Sonuç olarak doğayı ve alın terini birlikte koruyacak, üreticiyi üretimden uzaklaştırmayacak üretim tarzlarına ihtiyacımız vardır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel