Dünya çocukları Trabzon'a gelecek

Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 8. düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 120 ülkeden 750 öğrenciyi buluşturacak. Dünya çocukları arasında dostluk ve kardeşliğin kurulmasını sağlayan olimpiyatlar için son hazırlıklar yapılıyor

Dünya çocukları Trabzon'a gelecek

Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından bu yıl 8. düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 120 ülkeden 750 öğrenciyi buluşturacak. Dünya çocukları arasında dostluk ve kardeşliğin kurulmasını sağlayan olimpiyatlar için son hazırlıklar yapılıyor. Geçtiğimiz yıl 'Sevgi dili ile buluşuyoruz' sloganını kullanan olimpiyat komitesi bu yıl 'Aynı dili konuşuyoruz' sloganını kullanacak.

26 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olimpiyatların açılışı Dolmabahçe Sarayı'nda, kapanışı ise İstanbul ve Ankara'da düzenlenecek final programları ile yapılacak. İl etkinlikleri kapsamında da öğrenciler, İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Antalya, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Trabzon, Kayseri, Kahramanmaraş, Malatya, Manisa ve Samsun'da da çeşitli gösteriler yapacak.

TURNENİN İLK DURAĞI TRABZON OLACAK

Olimpiyat heyecanın yaşandığı illerden olan Trabzon’da da hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Olimpiyatlar kapsamında yaklaşık 25 ülkeden 52 öğrenciden oluşan Turne Grubu’nun ilk durağı Trabzon olacak. 28 Mayıs 2010 Cuma günü sat 20.30’da Akçaabat Fatih Stadı’nda gerçekleştirilecek olan programda konuk öğrenciler, Türkçe şarkı ve şiirler okuyacak, ülkenin değişik yörelerine ait halk oyunları gösterileri yapacak.

Olimpiyatların Trabzon etkinliklerinin organizasyonunu yürüten Trabzon Eğitim Kültür Araştırma ve Yardımlaşma Derneği (TEKAYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Öründü, Harran Restoran’da düzenlenen basın toplantısında, Türkçe Olimpiyatları hakkında basını bilgilendirdi.

Olimpiyatların açılış töreninin 26 Mayıs’ta İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleşeceğini belirten Öründü, ardından Ankara Kızılcahamam’da Türkiye'ye gelen 750 öğrencinin elemeleri yapılacağını söyledi. 

Türkiye’ye gelen öğrenciler 10 bin öğrenci arasından kendi ülkelerinden seçilip geldiğine işaret eden Öründü, final elemelerinin yapılacağı Konya, Bursa, İstanbul ve Ankara dışında 10 büyükşehirde de il etkinlikleri gerçekleştirileceğini ifade etti.

Bu kapsamda yaklaşık 25 ülkeden 52 öğrenciden oluşan Turne Grubu’nun ilk durağının ise Trabzon olacağına değinen Öründü, konuk öğrencilerin 28 Mayıs 2010 Cuma günü Akçaabat Fatih Stadı’nda gösteriler yapacağını anlattı.

Öründü, dünyanın değişik ülkelerindeki Türk okulları öncülüğünde başlayan Türkçe Olimpiyatları’nın Türkçenin dünyada hak ettiği konuma gelmesi ve daha yaygın şekilde kullanılması için oluşturulan bir emeğin ürünü olduğunu vurguladı. .

Olimpiyatlar yurt dışında Türkçeye karşı büyük bir heyecan ve ilgi uyandırdığını dile getiren Öründü, “Türkçe Olimpiyatları bir final niteliğindedir. Yarışmacılar finale gelene kadar birçok aşamadan geçmektedir. Öğrenciler, sınıf ve okul seçmelerinden sonra ülke seçmelerinden geçerek bu olimpiyatlara katılmaya hak kazanmaktadırlar. Bir eğitim yılı boyunca olimpiyatlara yaklaşık 10 bin öğrenci hazırlanmaktadır. Türkiye'deki finallere katılmaya hak kazanan öğrenciler,  ülkelerini Türkçe olarak tanıtan stantlar hazırlayıp ülkesini tanıtmakta ve kültürlerin kaynaşmasına katkıda bulunmaktadırlar. Türkçe sayesinde de hem dilimizi hem de kültürümüzü öğrenmektedirler.” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler