Doğu Karadeniz'de çığ uyarısı

Doğu Karadeniz Doğa Sporları İhtisas Kulübü (DOKADAK) Başkanı Sabri Aslışen, bu dönemde Doğu Karadeniz'de doğa yürüyüşü yapacak kişilerin çığ konusunda dikkatli olması uyarısında bulundu.Sabri Aslışen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl bölgeye yete

Doğu Karadeniz'de çığ uyarısı

Doğu Karadeniz Doğa Sporları İhtisas Kulübü (DOKADAK) Başkanı Sabri Aslışen, bu dönemde Doğu Karadeniz'de doğa yürüyüşü yapacak kişilerin çığ konusunda dikkatli olması uyarısında bulundu.

Sabri Aslışen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl bölgeye yeterince kar düşmediğini, yağın karın da erken erimeye başladığını belirterek, ''Son dönemde Doğu Karadeniz'de hava sıcaklığında dengesizlik var. Karlar erimeye başlıyor, eski karın üzerine yeni kar yağıyor. Bu durum kayakçıları ve doğa yürüyüşü yapanları aldatabilir'' dedi.

Kar yağışının ardından havanın ısınmaya başlamasıyla özellikle eğim yüksek olan bölgelerde çığ riskinin arttığına dikkati çeken Aslışen, ''Dikkatli olmak lazım. Bölgede kayak ve doğa yürüyüşü yapanların zorunlu olmadıkça özellikle vadi tabanlarına girmemeleri lazım. Kesinlikle zorunlu olmadan vadi tabanında yürüyüş yapmamak gerekir. Çığ gelmese bile kar erimesi sonucu taş ve benzeri şeyler düşüp grubu veya kişiyi riske sokabilir'' diye konuştu.

Aslışen, kayak ve doğa yürüyüşü yapmadan önce ilgili kurumlara muhakkak bilgi verilmesi gerektiğini kaydederek, şunları söyledi:

''Kayak ve doğa yürüyüşü yapanlar, dağcılık kulüplerinden, bölge halkından, sivil savunmadan, jandarmadan bilgi almadan yola çıkmamalı. Yani topluca bir yere hareket edilecekse muhakkak yerel meteoroloji dediğimiz yöre insanı ve ilgili kurumlardan bilgi alarak kayak ve doğa yürüyüşü yapılacak bölgeye ondan sonra gidilmeli.''

Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Başkanı Nasuh Mahruki de doğa sporlarının riskli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ''Doğa sporları ile uğraşan herkes bu tür sporların riskli ve tehlikeli olduğunun bilincinde olmalı. Bu sporlarla uğraşanlar, bu konuda yeterli eğitimi almalı. Ayrıca bu sporlarla uğraşanlar faaliyetlerinde, gerekli ekipmanı, rota, mevsim ile planlama gibi seçimlerini doğru yapmaları lazım ve buna göre hareket etmeli.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel