Cirav'dan TMO'ya Sert Uyarı

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, devlet adına fındık alımı yapan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alımlardaki yanlışlarına sert tepki gösterdi.Cirav, “Bu son uyarımızdır,düzeltmezlerse daha sert tepki koyacağız” dedi.Meclis üyeleri ile birl

Cirav'dan TMO'ya Sert Uyarı

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, devlet adına fındık alımı yapan Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alımlardaki yanlışlarına sert tepki gösterdi.

Cirav, “Bu son uyarımızdır,düzeltmezlerse daha sert tepki koyacağız” dedi.

Meclis üyeleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Cirav, ana başlıklar itibariyle şunları söyledi:

-Yıllardan beri sürekli fındığın siyasetin içinde olmamasını gerektiğini söylüyoruz. Ama, bu yanlıştan bir türlü vazgeçilmiyor.

-Fiskobirlik'in basiretsizliği nedeniyle, fındığın dışına çıkar gibi olan siyaset yeniden içine daldı.

-TMO'nun arz fazlası için geçen yıl devreye sokulmasını olumlu bulduğumuzu söyledik. Piyasadaki arz fazlası nedeniyle üreticinin mağduriyetinin önlenmesi amacıyla.. Ancak, TMO gelecekte olmayacaktır. TMO'nun yerine lisanslı depoculuk veya prim sistemi gibi argümanlar alacaktır, almalıdır.

-TMO geçen yıl yanlış ve aksaklıklarla dolu alımlar yaptı. Kendilerini bu yıl bunları yapmamaları için raporlar ve kendilerine yazılar göndererek uyardık. Ama gördük ki aynı kafada devam ediyorlar.

-Geçen yıl aldıkları 160 bin tonun sadece yüzde 20'sini üreticilerden aldılar. Yani adeta üreticileri değil de, yüzde 80 oranında aracılara desteklediler.

-Alım ve depolardan sorumlu memurlarının olmayışı şaibeler yaratıyor. Bunların acilen ortadan kaldırılması lazım.

-Fındıkta randıman hesabı üzerinden yanlış bir teşvik yapıyorlar. Örneğin 50 randımanın üzerindeki fındığa, normal farkın üzerinde randıman başına 5 kuruş daha veriyorlar. 50'nin altına düşen her randıman için, normal kaybın dışında 5 kuruş daha kesintiye gidiyorlar. Böyle yanlış bir şey olamaz. 45-50 arasındaki fındık kalitesiz demek değildir.

-TMO Genel Müdürü, geçmiştekilerin düştüğü büyük hatayı tekrarlıyorlar. Fındığınızı satmayın diyorlar. 2005'du bunu diyenlerin üreticiyi nasıl beklentiye sokarak büyük kayıplar yarattıklarını bilmiyorlarsa, geri dönüp araştırıp görsünler. Bir şeyler söylemek istiyorlarsa şöyle desinler. İhtiyacınız kadarını satın, geri kalan kısmını saklayın.

-TMO'da bir geçiş dönemidir. Bu da ortadan kalkacaktır. Gelecekte sağlıklı bir yapı oluşacaktır diye düşünüyorum.

-Fındık ihracatçısının fiyat nedeniyle zararı olmaz. Aldığı fiyatın üzerine koyarak satış yapar. Önemli olan Türk fındığına istikralı fiyat üzerinden Pazar bulmak, miktarını artırmaktır.

-Fiskobirlik için 4 önce, “Kapatılsın” ibaresi kullanmıştık. Yine aynı şeyleri söylüyorum. Bu mantıkla olmaz. Kapatılması gereken kooperatifler vardır. FKB'nin devasa bina ve depolar, 10-15 kişi ile alım yaptığı, birbirine 5-10 km yakın ilçelerde kooperatifler bulundurması yanlıştır. Zaten fındık alamıyorlar. Onların yaptığının birkaç katını tüccar 3-4 kişi ile yerine getiriyor. Bunların kapatılması lazımdır. Ama yine de kendi bilecekleri iştir.

-Bu hükümetin yanlışı, özerkleşme sürecinde Fiskobirlik'in ayakları üzerine durması için bazı dış tedbirleri almaktı. Mesela lisanslı depoculuğun geliştirilmesi. Ürün borsaları.. Üreticinin direk olarak prim sistemi ile desteklenmesi.. Burada da eksikleri olmuştur.




HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler